Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2007,
13.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2007, 13.24

8 let

Seat altea freetrack 2,0 TDI 4

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Enoprostorce z imenom altea smo že vozili. Vozili smo kratke in dolge, varčne in športne ter (no ja) družinske in nedružinske. Tale freetrack je najboljši od vseh.

Zunanjost, notranjost

Začnimo z običajno, ta kratko alteo. Je lepa in dokler na svetu ni bilo leona, je bila za nas najbolj zanimiv seat. Toda na alteo smo gledali samo kot na avto za športne voznike, nikoli je ni smatrali za odličen družinski avtomobil, pa čeprav je enoprostorec. Družinskost je z večjim prtljažnikom izboljšala altea XL, a z visokimi boki in posledično majhnimi bočnimi stekli ostala manj družinska kot primerljivo veliki enoprostorci. No, tega ne popravlja niti tokratna altea, je pa družinam še bolj zanimiva zaradi mizic, stropnih predalov in poklopnega displeja na stropu, ki lahko med vožnjo otroke na zadnji klopi zabava z (zunanjimi) videom ali igralnimi konzolami. Pa tudi izletniška namembnost je blizu predstavi o družinskem avtomobilu.

Vozne lastnosti

Ko gre za vozne lastnosti, se spomnim altee FR - tiste ta kratke, tiste ta športne. FR-ko je poganjal enak motor kot tegale freetracka, a živčna FR-ka se na slabši podlagi res ne more kosati s tokratno alteo. Ta je špica! Čeprav je bolj divgnjena od tal, je tudi na cesti bolj športna kot FR-ka, v ovinkih je vselej nevtralna, lego res ocenjujemo kot odlično. Odlična je tudi na makadamih, luknje dobro požira, tudi iz blata sem se rešil, čeprav si ne delam utvar, da bi bila altea terenec.

Zmogljivosti, poraba

Ko smo dvolitrski TDI motor vozili v leonu, smo imeli usta do ušes. Zgodba se je ponovila v altei FR. Pospeški so nas navdušili tudi v passatu in touranu, v audiju A4 cabrio pa nas je tale motor malce razočaral. Bil je kar nenormalno traktorski, ugibali smo, ali gre krivdo pripisati filtru trdnih delcev. Isto ugibamo tudi pri tem freetracku - tudi ta ima filter delcev in tudi ta motor se nam je zdel preveč traktorski, preveč dizelski. Motilo nas je tudi to, da je tale freetrack v spodnjih vrtljajih mrtev. No, ko se zbudi, je poezija ... Poraba: pod osem gre težko.

Cena, tekmeci

Kvazi-terenski enoprostorci na našem trgu so poleg te altee tudi volkswagen cross touran, volkswagen cross golf, renault scenic avantura. Le altea ponuja tudi štirikolesni pogon. In ta nas je z voznimi lastnostmi res navdušil, zato menimo, da je prav greh izbrati katerokoli drugo alteo. Pravzaprav nas je oznaka 4 spomnila na športnega leona 1,8 T prejšnje generacije. Zato pravim: "Seat, kaj čakaš? Mi bi cupro 4!"

Ne spreglejte