Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 2. 2016,
11.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Seat Družinski Avtomoto

Petek, 26. 2. 2016, 11.18

8 let

Seat alhambra 2.0 TDI DSG – Veliko prostora in opreme za mobilno izkušeno družino

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Prenovljena alhambra z nespremenjenimi merami ohranja svojo odlično enoprostorsko uporabnost. Dodano vrednost, poleg bogate deželne opreme, predstavlja močnejši in varčnejši dvolitrski dizelski motor.

Prenova brez poseganja v obliko in dimenzije

Primerjava današnjih fotografij alhambre s tistimi iz marca 2014 in še in starejšimi decembrskimi 2010 ne pokaže kakšnih posebnih razlik. Rahle oblikovne osvežitve so se že zaradi let morale zgoditi, zato pa je odločnejši preskok v čistejšem delovanju močnejšega motorja.

Alhambra z nespremenjeno obliko stavi na svojo prostorsko prilagodljivost, s čimer naj bi še par let prepričevala starše malo številnejše otročadi, morda tudi lastnika kakšnega manjšega zasebnega vrtca.

Ob tem znova spomnimo na sedežne manipulacije, velik prtljažnik, uporaben celo za sedmimi sedeži oziroma pod zadnjima dvema, električno upravljanje (doplačilno) drsnih in prtljažnih vrat, vsaj deset zaprtih odlagališč … Ja, kdo ve, kaj vse s(m)o avtomobilski novinarji že pozabili v skritih predalih alhambre!

Povečanje konjenice za deset, padec porabe za dober liter

Stodesetkilovatni dizel Euro 6 je opazno hitrejši, prej doseže stotico, po tehničnih podatkih in po naših meritvah porabi manj goriva. Šeststopenjski DSG menjalnik smo preizkušali že leta 2010 in s 103-kilovatnim dizlom takrat porabili osem litrov, današnji rezultat na testnem krogu pa znaša le 6,8 litra na sto kilometrov.

Prav toliko porabi alhambra tudi na avtocesti, če na ravnem odseku vzdržujemo stalno hitrost 130 kilometrov na uro. Takrat se merilnik hitrosti pošteno zlaže, saj trdi, da drvimo s 138 kilometrov na uro, število motornih vrtljajev pa po preračunavanju prestavnih razmerij znaša 2260 na minuto. Pri tem motor nevsiljivo brni in ne sili potnikov h glasnemu govorjenju in ne zmoti delovanja vgrajenega avdio sistema z osmimi zvočniki.

Športno je trše, vendar lepo uglašeno

Med vožnjo prenovljene alhambre po podeželskih cestah so potniki v drugi vrsti sedežev ocenjevali podvozje kot trdo, s stališča voznika pa smo to mnenje popravili z navedbo športno trdo.

K opremi advanced dejansko spada športno podvozje, tega pa smo med testom res večkrat obremenjevali zunaj avtocest, kjer se trdota odraža bolj očitno. Do optimalnega mnenja o ustreznosti podvozja se pride tudi z vožnjo prek grbin za umirjanje hitrosti in te alhambra dejansko pobira uglašenobrez pretiranih sunkov.

Stare in nove hvale

Znova pohvalimo potovalne zmogljivosti alhambre in poudarimo dejstvo, da s polnim rezervoarjem pri umirjeni, vendar še vedno dinamični vožnji, zlahka prevozimo tisoč kilometrov.

Hvalimo tudi delovanje sistema start stop, ki ni odvisen od pritiska na zavoro. Motor miruje tudi, kadar prestavno ročico premaknemo v N in se zažene, ko želimo speljati naprej ali vzvratno.

Še tole pohvalimo, česar prej nismo opazili: kadar se vozilo nenamerno pomakne nazaj, se takoj vklopi kamera, čeprav prestavna ročica ni v položaju R. In da ne pozabimo: pred zapustitvijo vozila se na zaslonu izpiše opozorilo pozabljivcem: "Ne pozabite vzeti mobilnega telefona!"

Asistenčni sistemi za manj stresno, bolj varno in udobno vožnjo

V testni alhambri vgrajeni sistemi serijsko ali doplačilno (razvrščeni so v eno od obeh tabel) bedijo nad ravnanjem voznika. Ne gre za novosti, vendar so koristni, pa čeprav gre na primer samo za avto hold, ki zadržuje vozilo na klancu.

Lane assist je bolj konkreten, saj aktivno popravlja usmeritev volana, če voznik zapelje s svojega pasu, nezbranega voznika pa sistem opozori na čas za počitek. Biksenonske luči samodejno preklapljajo med dolgimi in zasenčenimi žarometi, meglenki pa posvetita v ovinek.

Zanesljivo deluje tudi parkirna asistenca s krmilno avtomatiko, za katero trdimo, da je zanimiva in za mnoge uporabna igrača, s hitrostjo parkiranja pa nas ni prepričala še nobena.

Sedem varnostnih blazin? Če nam bo kdaj uspelo kakšno napihniti, upamo, da bomo vsaj zmožni o tem poročati, enako velja tudi za Volkswagnov sistem samodejnega zaviranja po trku.

Alhambra tudi online

Naša kolega Gregor Pavšič in Vinko Kernc stana prvi vožnji ibize oziroma alhambre (oba v okolici Barcelone) preverjala delovanje vmesnika Mirror Link za povezovanje Seatovih modelov s pametnim telefonom.

Nove oblike povezovanja med vožnjo so oziroma bodo na voljo z glasovnim upravljanjem ali z uporabo stikal na volanskem obroču.

Ne spreglejte