Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Torek,
1. 12. 2015,
12.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Renault

Torek, 1. 12. 2015, 12.42

6 let, 6 mesecev

Renault twingo TCe 90

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Twingo tretje generacije nas je prevzel. Poln značaja, z zanimivim videzom in zadnjim pogonom je na dobri poti, da se - podobno kot pred več kot 20 leti original - zasidra v srca Slovencev.

Original je vrgel veliko senco ...

... iz katere nasledniku ni uspelo stopiti. Kljub dejstvu, da je druga generacija prihajala iz tekočih trakov v Novem mestu, smo Slovenci ostali hladni, evropski občutki pa so odsevali "naše". Drugi twingo je bil le še eden izmed malčkov, v teoriji in praksi povsem korekten, a nič več prikupni posebnež. Pozabljive poteze ni rešila niti oblikovna osvežitev.

Na Avtomotu smo si najbolj zapomnili izvedbo RS, ki je zaradi izredno čvrsto nastavljenega podvozja in kratkega medosja od zavoja do zavoja kar poskakovala. Po sedmih letih je svoje mesto pod soncem odstopila novi generaciji.

Testni avtomobil, obogaten s 650-evrskim športnim paketom, zmogljivejšim od obeh motorjev, in nekaterimi manj nujnimi dodatki, kot je bil recimo parkirni pomočnik, predstavlja vrh ponudbe twinga in nikakor povprečnega twinga. A tudi brez omenjenega je dokazal vrhunsko formo, podprto z zanimivim videzom, več kot spodobnimi voznimi lastnostmi in tistim nujno potrebnim dejavnikom za uspeh – značajsko močjo originala.  | Foto: Testni avtomobil, obogaten s 650-evrskim športnim paketom, zmogljivejšim od obeh motorjev, in nekaterimi manj nujnimi dodatki, kot je bil recimo parkirni pomočnik, predstavlja vrh ponudbe twinga in nikakor povprečnega twinga. A tudi brez omenjenega je dokazal vrhunsko formo, podprto z zanimivim videzom, več kot spodobnimi voznimi lastnostmi in tistim nujno potrebnim dejavnikom za uspeh – značajsko močjo originala.

Tretji obljublja drugačnost ...

Ker so ga Francozi razvili v sodelovanju z Nemci (na enaki osnovi se bosta peljala dvo- in štirivratni smart), se naslanja tudi na povsem spremenjeno pogonsko zasnovo – motor, nameščen nad zadnjo osjo, navor speljuje na zadnja kolesa. Renault tokrat tudi ni pozabil na osnove in malčku zagotovil odstopanje z obliko. Spet ima močan karakter in spet polarizira. Obeti so veliki …

Kabina je preprosta in pregledna. Pomanjkljivosti je malo, a so ...

Preprosta kabina ponuja relativno veliko prostora. Dostop do klopi skozi drugi par vrat (kljuka je skrita ob stebričku C) je lahkoten, centimetrov je v vse smeri, tudi nad glavo, dovolj za manjše odrasle.

Razgibanost notranjosti so zaznamovali in popestrili rdeči dodatki, ki so nekaj pozornosti preusmerili iz manj kakovostne plastike, ki se v twingu ni znašla po naključju. Navsezadnje ne more pobegniti dejstvu, da nastopa v cenovno izredno občutljivem razredu.

Integracija nosilca mobilnikov je (ne)posrečena. Dobra, ker je telefon na primerno visokem mestu, in malo manj primerna, ker zakriva nekatera stikala.

 | Foto:

Odlagalnih površin ni na pretek, so pa postrežene na inovativen način.

Predal pod sovoznikom, recimo, je lahko le velika in uporabna luknja, v katero pri vseh stopnjah opreme spada tudi simpatična torbica iz blaga.

Uporabnik lahko na mesto dveh držal za pijačo in manjšega odlagališča pod vznožjem prestavne ročice namesti tudi večji, pokrit predal.

Volan dobro sede v dlan, lahko pa bi bil nastavljiv tudi po globini ...

Polkrožni merilnik hitrosti s prostostjo in preglednostjodi tematiki celotne kabine. V svojem osrčju med drugim gosti dvobarvni digitalni prikazovalnik s podatki števila kilometrov, potovalnega računalnika in prestavnega svetovalca.

Kdor bo pogrešal merilnik vrtljajev, si bo na svoj (pametni) telefon lahko namestil Renaultovo brezplačno aplikacijo R&GO in ga, poleg številnih drugih podatkov o vozilu, gledal v digitalni obliki.

Prestavna ročica je zaradi visokega vznožja povsem pri roki, prijetno debel volan z zelo debelima prečkama in priročno velikimi stikali tempomata pa dobro sede v dlan. Še bolj bi ga imeli v čislih, če bi bil nastavljiv tudi po globini.

Renault je prazen list papirja izkoristil z drugačnostjo. Predhodnik je pozabljen in novinec več kot dovolj dober ter poseben, da ga kupci ne bodo mogli prezreti.  | Foto: Renault je prazen list papirja izkoristil z drugačnostjo. Predhodnik je pozabljen in novinec več kot dovolj dober ter poseben, da ga kupci ne bodo mogli prezreti.

Sprednja sedeža ne razvajata le z videzom

Sprednja sedeža z integriranima vzglavnikoma sta tudi zaradi zanimive barvne kombinacije ter združitve usnja in tkanine videti atraktivno. Z udobjem in oporo, skladno z drugimi malčki segmenta, razvajata, dokler vožnje niso nekaj stokilometrske.

Hvalimo prilagodljivost naslona za roke, ki je sicer zares vzdolžno podaljšljiv le za skromnih pet centimetrov, kar pa je natančno pet centimetrov več od tekmecev. Grajamo očitno pomanjkljivost, dostopnost vrtljivega gumba za nastavljanje naklona naslonjala.

188 lahko dostopnih litrov

Prtljažni prostor je zaradi motorja neposredno pod njim razumljivo skromno odmerjen. Ločuje ju kovinska plošča in debela izolacijska pena, strahu, da bi se njegova vsebina pregrevala, seveda ni. Tudi po najbolj zagnanem priganjanju je podlaga le prijetno topla.

Je širok, dno priročno visoko, plitkost pa ima tudi prednost – nizek nakladalni rob. Sicer pa je prostornina prtljažnika pri malčkih le redko odločujoč dejavnik pri nakupu. Sedeža se v razmerju 50:50 zložita v popolnoma ravno dno. Hvalimo! In, da ne bo pomote, ker je motor nameščen zadaj, še ne pomeni, da je spredaj na voljo še drugi prtljažnik.

 | Foto:

Majhen obračalni krog bodo vozniki kazali s starševskim ponosom

Na cesti najprej pride do izraza izredna okretnost. Le devetmetrski obračalni krog zahteva privajanje, ko ga voznik osvoji, pa ga drugim demonstrira s skoraj starševskim ponosom. Potniki imajo občutek, da se tako rekoč obrnejo okoli lastne osi. Hvalimo.

Aktivno-varnostna elektronska podpora v obliki opozorilnika pred nenamerno menjavo voznega pasu je delovala dobro, manj pomoči pa smo čutili od sistema za ohranjanje stabilnosti pri bočnem vetru.

Zaradi ploskih bočnih površin in kratkega medosja je bil mali francoz namreč (pre)občutljiv ob sunkih vetra na avtocesti. Pomanjkljivost je zahtevala tudi pogostejše popravke krmiljenja kot pri večjih avtomobilih.  | Foto:

Mini GT 86

Zadnji pogon zagotavlja svojevrstno vozniško dinamiko, zato se ga je v uredništvu prijel vzdevek "mini GT 86" (po toyoti GT 86). Renaultovi inženirji ga sicer niso obdarili z zelo čvrsto nastavljenim vzmetenjem, zato je nihanje karoserije glede na športen videz relativno veliko, kljub temu pa smo uživali tudi v ovinkih in si drznili sanjati tudi o morebitni izvedbi RS.

Ker ima sprednji kolesni par opravka le z usmerjanjem vozila, moč trivaljnika pa se na cesto prenaša prek zadnje osi, je podkrmarjenja malo, voznik pa lahko stopalko za plin pohodi že zelo zgodaj v zavoju.

Twinga smo brez milosti skoraj dobesedno metali iz zavoja v zavoj in uživali v igrivosti. Bojazni, da bi zadek odneslo, (žal) ni. Zato ker razpoložljive moči vendarle ni dovolj in zato ker so uzde stabilnostnega sistema zategnjene že skoraj preveč. Zdi se, da (neizklopljiva) elektronska varuška posreduje že ob misli na huligansko vrtenje zadnjih koles v prazno.

 | Foto:

Razmisliti velja o šibkejšem motorju

Dinamično vožnjo podpira tudi prisilno polnjeni trivaljnik z zelo zdravimi 90 "konji", ki imajo opravka le s slabimi 950 kilogrami mase. Twingu ustreza zaradi atmosferskega značaja, odzivnosti in konec koncev tudi zaradi poskočnosti. Tej primerna je bila tudi poraba.

S povprečjem 6,6 litra na sto kilometrov se je ustalila dobrega pol litra nad pričakovanji. Renault ponuja tudi atmosfersko različico enakega motorja s 70 "konji" in tisoč evrov nižjo ceno. Vredno razmisleka.

Ne spreglejte