Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Petek,
30. 11. 2007,
17.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 30. 11. 2007, 17.08

8 let

Renault twingo, clio, modus 1,2 TCE

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Trije mali renaulti z malimi bencinskimi motorji, ki jim do poskočnosti pomaga turbinski polnilnik.

Twingo GT, clio rip curl in modus elle se drug od drugega močno razlikujejo. Twingo kaže športne ambicije, clio bi rad ustrezal tistim z aktivnim življenskim stilom, modus pa zaradi paketa "elle" predstavlja "ta finega" od treh. Kljub vsemu pa imajo nekaj skupnega, nekaj kar je pri avtomobilu nadvse pomembno - motor.

Zunanjost, notranjost

Neposredna primerjava bi bila nesmiselna, zato pojdimo po vrsti. Mali twingo GT do prihoda različice RS ponosno predstavlja vrh ponudbe twingov. Verjetno ni potrebno poudarjati, da Renault s tem avtomobilom cilja tudi oziroma predvsem na moško populacijo. Twingo nove generacije ni več "avto za punce". Zaradi kupa "hitrih" dodatkov, kot so spojler, platišča, zatemnjena stekla in celo barva puščajo vtis dinamičnega razposajenčka. Še posebej dober vtis je pustila steklena streha (dodatna oprema), ki se raztezala čez praktično cel avtomobil. Clio te ni imel, zato pa paket rip curl vključuje športne sedeže, z rdečim oblazinjenjem popestreno notranjost in okoli 7473 nalepk "rip curl", da voznik slučajno ne bi pozabil, kaj je kupil. Prtljažni prostor je možno enostavno razparcelirati za lažje ločevanje smrdljivih "cunj" od svežih, po dveh urah na igrišču. Če sta twingo in clio tako ali drugače igrala na športne note, je popolnoma drugo pot ubral modus. Podkrepljen s paketom "elle" (poseben barvni odtenek, lita platišča, meglenki) in udobnimi pol usnjenimi sedeži bo najbolje ustrezal tistim, ki si želijo "shick" malčka.

Vozne lastnosti

Mali GT se je, kakor smo pričakovali, na področju dinamične vožnje odrezal najbolj igrivo. Kljub temu, da se za volanom nismo dolgočasili, pa ga med športnike ne bi uvrstili. Volan je vseeno preveč posreden, sedeži ne nudijo dovolj bočne opore, vzmetenje je premehko nastavljeno, da bi bil pravi športnik (a to je logično, Renault je namreč že napovedal twinga RS). Nekaj podobnega lahko rečemo za clia, ki kljub čvrsto nastavljenem vzmetenju s svojimi merami in obnašanjem na cesti (upoštevajoč tudi modusa) pusti najbolj resen vtis. Športni sedeži niso namenjeni daljšim relacijam. In modus? Pravzaprav gre za mešanico twinga in clia, s priokusom enoprostorca. Za vse tri bi lahko rekli, da niso prav nič francosko mehki, in da uspejo zadovoljiti tudi malo zahtevnejše voznike.

Zmogljivosti, poraba

Vse tri žene 1,2-litrski turbo motor s sto konjskimi močmi, ki nas je bolj prepričal s svojimi zmogljivostmi, kot s porabo. Twingo, ki je lažji od obeh družinskih članov, je, jasno, najbolje potegnil. Ker smo ga vozili primerno karakterju, povprečna poraba okoli devetih litrov ni presenetila. Potrebno pa je tudi poudariti, da z živahnostjo nista varčevala tudi težja družinska člana, kar je presenetljivo, saj sta težja za okroglih 160 kg. Turbo polnilnik v vsakem primeru rešuje situacijo, saj navadni 1,2-litrski atmosferski verjetno nebi bil kos karakterju teh avtomobilov.

Cena, tekmeci

Trije avtomobili in tekmecev več kot silikona na kalifornijski plaži. Ob bok twingu lahko postavimo vse od kie picanto pa do toyote aygo. Največ skupnega (živahen motor-ček in predrzen izgled) pa ima verjetno s citroenom C2 VTS. Vsi približno enakih mer, noben pa v tem trenutku tako priljubljen. Slovenci smo pač patrioti. Nekaj podobnega velja tudi za clia, medtem, ko Slovenske ceste ne prekipevajo od modusov. Vse kaže na to, da se "noprostorčkasti"izgled ni najbolje prijel. Nekateri so ukrepali (mazda 2), kaj pa bo storil Renault, bomo še videli …

Ne spreglejte