Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 12. 2015,
18.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 4. 12. 2015, 18.51

8 let

Peugeot 508 ali citroën C5?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Hkrati smo preizkušali izdelka francoskega koncerna PSA in ob tem razmišljali o skupnih točkah in razlikah. Prvih je vsekakor več.

PSA Peugeot Citroën zna snovati različne avtomobile na istih platformah

Glede na povezanost Citroëna in Peugeota v družbo PSA je povsem razumljivo in logično, da sta avtomobila tehnično sorodna izdelka. Vozita na isti platformi, pod motornimi pokrovi so enaki pogonski agregati. Toda Francozi so že večkrat dokazali, da znajo tehnično sorodne izdelke prikrojiti tako, da voznikom vzbujajo povsem drugačne občutke. Je tako tudi pri peugeotu 508 in citroënu C5?

Sodobni "francozi" so preveč "nemški"

Pričakovanja, ki temeljijo na dojemanju citroënov in peugeotov izpred dvajsetih let, se pri obeh izdelkih hitro zrušijo. Ne peugeot in ne citroën nista več tako francosko mehka, nič več se ne nagibata kot nekoč. Logično, današnji časi so naklonjeni kompromisnim izdelkom in tudi francoza sta dovolj mehka in hkrati dovolj dinamična. To dejstvo še zlasti zapriseženi citroënovci težko sprejemajo, po njihovem mnenju jih je Citroën pustil na cedilu.

Preveč "nemška" samo za ljubitelje "francozov"

Toda ... C5 in 508 se bosta preveč nemška zdela kvečjemu dolgoletnim privržencem obeh znamk, oboževalci nemških znamk bodo radi pripomnili, da citroënovo hidravlično vzmetenje ponuja vožnjo kot po mehki preprogi, za peugeota pa bodo rekli, da prek volana voznik ne dobi prav veliko informacij o dogajanju pod kolesi.

Citroën zmagovalec primerjave zaradi ...

Glede notranje ureditve opazimo bistveno razliko med C5 in 508. Razliko, zaradi katere bi marsikdo peugeota mirno izbrisal s seznama potencialnih kandidatov za nakup. Ko gre za odlaganje ključev, denarnice, telefona, je peugeot “katastrofa”. Citroën ima majhnih predalčkov na pretek in v tem pogledu močno prekaša izdelek z levom na nosu. Če že mora biti zmagovalec te primerjave, naj bo to citroën! Ki pa vseeno ni popoln. Kam naj voznik odloži svoj “coffee to go”? Se da kam k roki odložiti litrsko plastenko z vodo? Ne!

Citroënov volan je minus

Še ena stvar je, ki jo mora voznik pretuhtati, ko izbira novega francoza, volanski obroč. Citroën C5 je v tem pogledu posebnež, s stikali na fiksnem osrednjem delu. Peugeot 508 je manj radikalen in prav tako ponuja stikala na sredi volana, a se ta vrtijo skupaj z obročem. Nikakor nismo odklonilni do Citroënove ideje, toda v našem uredništvu bi se raje odločili za klasiko - malo zaradi navajenosti, predvsem pa zato, ker neintuitivno razmetana citroënova stikala ne pomenijo kakšne posebne prednosti - morda prav zato bolj sveži citroën C4 nima takšnega volana kot C5.

Prtljažnik?

Glede prostornosti sta avtomobila podobna. Noben ne briljira, noben ni povsem zadaj v primerjavi s tekmeci. Na našem dve leti starem primerjalnem testu se je C5 dobro odrezal, peugeot 407 SW najslabše. Tistih škatel žal nimamo več, da bi lahko preverili še 508, torej naslednika omenjenega karavana, a ocenjujemo, da bi 508 moral biti boljši - kljub zelo kupejevsko položnemu zadnjemu steklu. Se pa da pri novem peugeotu zadnjo klop zlagati iz prtljažnega prostora, pri C5 ne.

Raje bogatejše opremljene šibkeje motorizirane različice

Razlike med C5 in 508 so tudi glede opreme. 508 recimo ponuja head-up display, ki ga citroën nima, C5 pa za razliko od peugeota ponuja tudi električno odpiranje prtljažnih vrat in tresenje sedala ob nenamerni menjavi voznega pasu. Pri Peugeotu 508 SW je steklena streha serijska, pri citroënu C5 stane vsaj 750 evrov. Sedežna masaža pri peugeotu zahteva doplačilo za usnje, pri C5 je že serijska pri paketu exclusive. Na splošno pri obeh avtomobilih priporočamo izbiro bogatejše opremljene različice v kombinaciji s šibkejšim motorjem. HDi 200 recimo še ne pomeni bistveno bolj bliskovitih pospeškov kot HDi 140, prilagodljivo vzmetenje pa v nobenem primeru še ne športnika. Ja, se strinjamo, da izbira različice prek spletnih konfiguratorjev ni preprosto opravilo, ker so določeni kosi opreme pogojeni z izbiro drugega, manj zaželenega. A tako ali tako govorimo o znamkah, pri katerih so akcije stalnica.

Ne spreglejte