Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 11. 2007,
12.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 23. 11. 2007, 12.48

8 let

Peugeot 308 5v 1,6 HDi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Avtomobilski proizvajalci so v zadnjem času na udaru zaradi vplivov na okolje, zato tudi pri Peugeotu na novem modelu 308 posebej poudarjajo svojo okoljevarstveno usmerjenost.

Na kakšen način? Dizelski motor 1,6 HDi ima vgrajen filter trdnih delcev, odlikuje ga nizka vsebnost polutantov v izpušnih plinih, težo vozila obvladujejo z aluminijem in kompozitnimi materiali, porabo goriva pa zmanjšujejo tudi Michelinove energy saver pnevmatike. Prijaznost do okolja utemeljujejo tudi s podatkom, da je 95 odstotkov v vozilo vgrajenega materiala možno reciklirati.

Zunanjost, notranjost

Peugeot 308 že na prvi pogled ponuja poteze manjše dvestosedmice, sicer pa pomeni nadaljevanje uspešnih modelov 306 in 307. Od slednjega je daljši, širši in nižji, seveda pa ohranja enoprostorski gladek prehod med pokrovom motorja in vetrobranskim steklom kot izhodišče za ugodno aerodinamiko. Povečane mere dajejo več udobja predvsem na zadnji klopi, nekaj je pridobil tudi prtljažnik z množico pritrdilnih točk in koristnih obešalnih kavljev. Na NCAP crash testu si je peugeot 308 prislužil vseh pet zvezdic, za kar gre zasluga zgradbi karoserije in vgrajenim elementom pasivne varnosti. Navedenemu je treba verjeti na besedo, mnogo lažje pa se je prepričati o zvočni izolaciji. Lepo se namreč sliši, da se motorja skoraj ne sliši, pa se lahko kakšen pozabljivec preganja s 130 na uro v četrti prestavi.

Vozne lastnosti

Medosna razdalja je ostala enaka kot pri tristosedmici, vozne lastnosti pa so se okrepile na račun širših kolotekov in dodelanega podvozja. Ob visoki stopnji udobja, ki ga nudi vzmetenje, preseneča odlična lega na cesti, kar ponavadi ne gre skupaj. Peugeot 308 nas je prepričal tako med prečenjem "ležečih policajev" kot med športno odpeljanimi ovinki na prav nič lepem asfaltu. Neravne zaplate na ovinkih voznika ne presenetijo, tudi če je prehiter, ker podvozje umiri vozilo brez poskakovanja ali celo zdrsavanja. K aktivni varnosti pripomorejo sistemi ABS s pripadajočo elektroniko in ESP, le-tega pa se lahko izklaplja le za "izkopavanje" iz težav, ne pa na primer zaradi športne vožnje. Prednja sedeža sta dovolj razsežna pa zato manj oprijemljiva, je pa zato precej bolj oprijemljiv usnjeni volan. Morda je za koga prevelikih dimenzij, je pa dovolj neposreden in daje dober občutek med vožnjo. Pregledni merilniki z zaslonom vmes in še z enim zaslonom na sredini za potovalni računalnik oziroma audio sistem so povzeti po predhodniku. Pretikanje ročice petstopenjskega menjalnika? Kaj naj rečemo - ni prav nič športno, kar so ljubitelji peugeotov že zdavnaj vzeli v zakup.

Zmogljivosti, poraba

1,6-litrski HDi v tejle močnejši različici ponuja 110 KM, kar zadostuje za največjo hitrost 190 km/h, obenem pa omogoča zelo varčno vožnjo. Ne prevelika dizelska kubatura omogoča dinamične pospeške, tudi iz nižjih vrtljajev, kjer je navor kratkotrajno še ojačan (overboost). Nizka poraba goriva in s tem povezan izpust C02 (125 g/km) je med drugim rezultat Michelinovih gum energy saver z nizko vrednostjo kotalnega upora in koeficienta zračnega upora pod 0,3. Idealne oziroma deklarirane povprečne porabe 4,7 l/100 km na našem testnem krogu sicer nismo dosegli, vendar ocenjujemo naš podatek o 6,3 litra plinskega olja povprečno na sto kilometrov kot zelo dober.

Cena, tekmeci

Preskok iz 307 na 308 bi moral na prvi pogled povzročiti tudi cenovni preskok navzgor. Že dimenzijsko gre za več avta, novovgrajena oprema pomeni korak naprej, vendar je tristoosmica cenejša od 200 do 570 evrov, odvisno od opreme, ki jo primerjamo. Drugi adut, ki ga poudarjajo pri Peugeotu, je ostanek vrednosti, ki po raziskavi Euro tax po treh letih in 60.000 prevoženih kilometrih znaša 63 odstotkov, kar predstavlja najvišji razredni dosežek. 308 z močnejšim 1,6-litrskim HDi-jem z opremo premium tako komaj seže čez psihološko mejo dvajsetih tisočakov. Peugeot spada med tiste proizvajalce, ki imajo svoj krog kupcev, s katerimi v glavnem ni posebnih skrbi. Ker so sveže žemljice vedno vabljive, je peugeot 308 v prednosti pred vozili starostno zrelejših generacij, pri tem pa moramo upoštevati, da astre, ceštirice, fokusi, golfi in megani tudi pripadajo stalnim kupcem, ki dobro poznajo svojo znamko, morda to velja malo manj za mazdo 3. Med bolj svežo konkurenco tako štejemo fiata brava, hondo civica, subaru imprezo in toyoto aurisa, pomemben delež pa zasedata kia cee'd in hyundai i30.

Ne spreglejte