Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 12. 2015,
3.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Opel

Petek, 4. 12. 2015, 3.40

8 let

Opel zafira tourer 2,0 CDTI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zafira tourer je nekakšen Oplov odgovor na zelo uspešnega S-maxa. Lahko se spremeni v udobni potovalnik za štiri osebe ali pa prevaža sedem potnikov, a tu bi se po naše utegnilo zatakniti ...

Tudi tretja z novostjo

Opel je z zafiro prve generacije postavil nov standard, ki so ga začeli posnemati prav vsi proizvajalci avtomobilov. Avtomobil je namreč ponujal namestitev sedmim potnikom, saj je imel dva dodatna sedeža praktično in domiselno pospravljena kar v dno prtljažnika. Prva generaciji je sledila druga, ki ni prinesla nič revolucionarnega. Kaj pa tretja generacija? Klasične, če se smemo tako izraziti, zafire še niso predstavili, so pa zato na svetlo pripeljali zafiro tourer – podaljšano različico, ki pa se ponaša z eno novostjo za večje udobje dveh v drugi sedežni vrsti.

Lounge paket

Lounge paket se imenuje domislica, ki sredinski sedež druge vrste (ki mimogrede nima isofix pritrdišč) spremeni v veliko naslonjalo za roke. Zadeva nekako spominja na naslonjala v kakšnih velikih luksuznih limuzinah, a pozabite na ohlajen šampanjec in kristalne kozarce v njegovih nedrjih, tukaj gre zgolj za naslonjalo. Ob tem pa lahko stranska sedeža nekoliko zamaknemo vstran in pridobimo dober centimeter prostora.

Pohvalno je to, da je Opel kljub tej novosti ohranil funkcionalnost enoprostorca s tremi sedeži v drugi vrsti in ni šel v tako skrajnost kot Mazda s svojo petico ali pa Ford z večjim od obeh C-maxom, ki sta zaradi udobja dveh zanemarila tretjega potnika v drugi vrsti.

Se pa ob misli na to, da bi nekdo kupil ta avtomobil za prevoz zgolj štirih odraslih, ki niti ne potrebujejo velikega prtljažnika, vprašamo, ali ni morda bolj smiselno kupiti nekoliko manjšo (cenejšo), a še vedno udobno merivo, ki je načrtovana ravno za udobno potovanje štirih.

Stavi na obliko

Kot smo ugotovili že pri prvi vožnji, je oblika eden od adutov, ki jih ima ta avtomobil. Insignia je začrtala pot, ki je oplom dala modernejši videz, napihnjene boke, rahlo agresivne maske in polno gumbov v notranjosti. Takšna je tudi zafira tourer. Po tej plati spada med drznejše v razredu, a zato verjetno trpi praktičnost.

Udobja več, prostornosti pa …

Zafira tourer kljub meram, ki jo uvrščajo nekam med konkurenco z besedo grand v imenu (plus deset centimetrov) in že zgoraj omenjenega forda S-max (minus petnajst centimetrov), v notranjosti ne ponuja kakšnih prostorskih presežkov. Prva in druga vrsta nudita dovolj prostora, le da so sedeži v drugi vrsti ožji kot pri konkurentih (renaultu grand scenicu, volkswagnu touranu, citroënu grand picassoju, peugeotu 5008). Zanimivo pa je, da je v tretji vrsti manj prostora kot pri zafiri druge generacije, ki ostaja v prodaji. Ta avtomobil je namreč na našem primerjalnem testu zmagal, to pa zagotovo ne bi uspelo večji zafiri tourer.

Prostora za noge in glavo je preprosto premalo. Že povprečno visok človek z glavo brez težav zadane ob strop, kaj šele kakšen večji. Teh težav v prejšnji (še vedno aktualni) generaciji ni bilo. Enako bi lahko dejali za prtljažni prostor. 710 litrov obljubljajo tovarniški podatki. To ga uvršča v vrh med srednjevelikimi enoprostorci, a litri se ob praktični uporabi razblinijo kot milni mehurčki. Prtljažnik je precej nizek in predmet, ki bi šel z lahkoto v kakšnega od manjših prostornežev, utegne zaradi svoje višine ostati zunaj.

Motor

Dvolitrski dizel s 96 kilovati moči je optimalna izbira za ta avtomobil. Motor ni preveč požrešen, rad ima umirjeno vožnjo (kar ustreza potovalnemu karakterju avtomobila) in postreže z ravno pravšnjim navorom. Ob priganjanju pa se vse skupaj spremeni in za voznike, ki radi pohodijo stopalko za plin, priporočamo izbiro močnejšega dizla.

Ne spreglejte