Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
29. 11. 2007,
18.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2007, 18.01

8 let

Opel corsa OPC

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V OPC-jki nam družbo dela dobri stari turbo, ki zagrabi že razmeroma zgodaj. Ko se to zgodi, se lahko samo še smejimo.

Modri dirkač je že preveč oguljena fraza, da bi jo lahko uporabil v povezavi s corso OPC. Hmm, modra strela? Ne, tudi to smo slišali … aha! Že vem! Modri blisk? Ne, to je enako kot strela, grom mogoče? Ok, ni pomembno, pravzaprav hočem povedat to, da je tole modro nabito zadevico razganjalo od energije in mi ji nismo ostali dolžni ...

Zunanjost, notranjost

OPC-jka se od standardne corse krepko razlikuje, kar je jasno na prvi pogled. Nekateri pravijo, da so pri zunanjih dodatkih pretiravali, mi pa smo mnenja, da se spojler, razširjeni odbijači, pragovi, mini difuzor, "odbita" stranska ogledala, velike odprtine za zrak in seveda za takšen avtomobil ekstremno velika platišča tej corsi odlično podajo. Tudi znotraj je športnost nesramežljivo izražena. Odebeljen in spodaj prisekan volanski obroč se dolično obnese med hitro vožnjo, nekoliko manj med parkirnim manevriranjem, glavna "zvezda" notranjosti brez konkurence pa sta brez prednja Recaro sedeža! Snovalci so očitno popravili svojo napako iz astre OPC, kjer se sedi nekoliko previsoko in preveč utesnjeno. V corsi smo sedeli čisto nizko, čvrsto oprijeti, vendar nikoli na neudoben način.

Vozne lastnosti

Lega in oprijem sta ob premišljeni uporabi desne noge vrhunska! Kljub temu bi zelo prav prišla zapora diferenciala, ki bi preprečila prepogosto vrtenje notranjega prednjega kolesa v zaprtih zavojih. Corsa OPC se je v vsakem trenutku vabljivo igriva, zavore so kos skoraj vsakršnim naporom, zadek je lahek, obnašanje na meji je zlahka nadzorljivo. ESP se vključuje relativno pozno, kar pomeni, da ima voznik kar nekaj prostora in časa, preden računalnik posreduje. Možno ga je seveda popolnoma izklopiti, če pa bi šlo vse narobe, potem vozniku ostane še 5 zvezdic NCAP-a. Na splošno je corsa OPC zbran avtomobil, ki bo lahko zadovoljil potrebe tudi najzahtevnejših voznikov.

Zmogljivosti, poraba

Številke so na moč podobne tistim iz ostalih malih raket, torej končna hitrost nekje med 220 in 230, od nič do sto v okroglih sedmih sekundah. Vse to omogoča, motor s 192 "konji". Gre za 1,6-litrski agregat, ki mu pomaga turbo polnilnik. In kako to izgleda v primerjavi s konkurenco? Peugeot RC in mini cooper S imata motor z dvostopenjskim turbo polnilnikom, kar pomeni, da je pospeševanje bolj zvezno in posledično ... hmm... bolj dolgočasno. Po drugi strani pa ima clio RS atmosferski motor, kar pomeni, da si mora za enak učinek potiska v hrbet pomagati s skoraj ekstremno kratkimi prestavnimi razmerji ... V primeru OPC-jke pa nam družbo dela dobri stari turbo, ki pa zagrabi že razmeroma zgodaj in ko se to zgodi, se lahko samo še smejimo.

Cena, tekmeci

In koliko stane takle "špas"? No, v osnovi 21.400 "evrčkov", kar je pravzaprav več, kot stane avtomobilček, ki predstavlja merilo razreda malčkov, Clio RS in skoraj 2000 evrov dražji od peugeota 207 RC. Res pa je nekaj. Z lahkoto lahko rečemo, da v nobenem malčku ne boste deležni toliko pozornosti. To pa je za nekatere tudi pomembno, kajne?

Ne spreglejte