Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
24. 12. 2015,
11.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

Natisni članek

Ford Športni Avtomoto

Četrtek, 24. 12. 2015, 11.09

6 let, 6 mesecev

Novi ford mustang: kako dober je in ali si ga bodo Slovenci upali privoščiti?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

1

Vozili smo novega forda mustanga, ki v šesti generaciji prvič uradno prihaja tudi v Evropo in Slovenijo. Avtomobil je zagotovo vreden svoje 50 let stare legende. Ga bodo v Sloveniji ustavili davki?

Razred: športna vozila Sorodna vozila: / Družina modelov: mustang Proizvodnja: Flat Rock (ZDA) Začetek prodaje: november 2015 (Slovenija) Cene: od 35.000 evrov naprej (Nemčija)

Poudarki: - prvič uradno naprodaj v Evropi - izboljšano in prilagojeno podvozje - prvič tudi z 2,3-litrskim štirivaljnikom - hiter, prvič zelo odziven med ovinki - Fordov infozabavni vmesnik

Mustang je postal ikona življenjskega sloga, ki prekaša le avtomobilske okvire

Še pred nekaj dnevi smo se po okolici Kranja vozili z originalnim fordom mustangom fastback iz leta 1965, nato pa včeraj na letališču v Münchnu sedli v šesto generacijo mustanga, najmlajšega torej. V pol stoletja se je v svetu in avtomobilski industriji marsikaj spremenilo. Ta avtomobil je bil nekoč simbol svobodnega povojnega sveta, rastočega gospodarstva in želje Američanov po uživanju svojih prostranih cest.

Kdo ve, kaj bi si mislila ekipa Fordovih oblikovalcev, ki je v šestdesetih letih zrisala eno največjih avtomobilskih ikon na svetu, če bi se lahko danes, ko ta praznuje svojega Abrahama, zapeljala s svojim avtomobilskim otrokom. Kljub modernosti in očitni evoluciji je avtomobil ohranil svojo rdečo nit. Mustang nikoli ni bil le avtomobil, temveč pravi življenjski slog, ki presega avtomobilske okvire.

Kdor si ga bo lahko privoščil, bo z njim užival na vsaki ravnici, ob vsakem prehitevanju in vsakem ovinku …

Priznam, zanimiv občutek se je bilo prvič usesti v novega mustanga. Nekaj povsem drugačnega kot v druge avtomobile, ki jih spoznavamo na mednarodnih predstavitvah in kjer smo nemudoma pozorni na malenkosti, ki nas že ob prvem stiku motijo. Ob vseh posebnostih in poreklu vozila, smo mustangu marsikaj odpustili že vnaprej. Vendarle gre za enega od klasičnih ameriških avtomobilov, ki se do zdaj pregovorno na bistveno bolj zavitih in ozkih cestah Evrope niso najbolj suvereno znašli.

In že takoj lahko osnovnemu vprašanju – torej, ali je Ford držal obljubo in mustanga prilagodil evropskim ovinkom – odgovorimo pritrdilno. Celo več, uspel nas je celo pošteno presenetiti. Ford je zanj sestavil paket, ki vsebuje tako zelo atraktivno zunanjost s privlačnimi podrobnostmi, odličnimi pospeški petlitrskega motorja V8 s 310 kilovati in pojemki Brembovih zavor (vsi evropski mustangi imajo serijski performance paket, ki vključuje tudi 19-palčne gume), kakor tudi dovolj kakovostno, prostorno in s Fordovim modernim večpredstavnostnim sistemom podprto notranjost.

Kdor si ga bo lahko privoščil, bo z njim užival na vsaki ravnici, ob vsakem prehitevanju in vsakem ovinku. To je enostavno avtomobil z dušo, ki je za nameček še objektivno kakovosten, predvsem pa prinaša velik napredek in evropsko uporabnost.

Je s štirivaljnim motorjem sploh še pravi mustang?

Kot evropsko protiutež ameriški različici bo Ford v Evropi mustanga prodajal še z 2,3-litrskim štirivaljnim motorjem ecoboost. Za razliko od osemvaljnika ima ta tudi turbinski polnilnik in posledično le malenkostno manjši navor. Motor, ki je nekakšen evropski kompromis med davki, ceno goriva in še vedno izrazito vozniško zabavo, kljub prvotnim pomislekom nudi veliko. Navsezadnje ima 233 kilovatov, precej spodoben in v notranjosti ojačan zvok ter neposredno tehnično sorodnost z mustangom GT. Manjka mu kajpak le zvok osemvaljnika, a prav zato izgubi velik del svojega značaja.

Podrobnosti, ki razkrivajo veliko srce avtomobila

Že prvi pogled na merilnike armaturne plošče nas je navdal z nasmeškom. Pri merilniku hitrosti, kjer so izpisane številke tako v kilometrih kot miljah na uro, se bohoti zanimiv napis »ground speed« . Torej hitrost na zemeljski površini, kar je izraz iz letalske industrije in kot tak neposreden spomin na legendarnega lovca mustanga P-90 iz druge svetovne vojne.

Vpliv letal je mogoče čutiti tudi pri stikalih na dnu sredinske konzole (večina jih je namenjena izbiri načina vožnje in trdote volanskega mehanizma). Iskreno hvalimo tudi ostale podrobnosti, kot je spominska ploščica pred sovoznikom, ki se spominja porekla mustangov vse od leta 1964 in številni konjički oziroma silhuete ameriškega divjega konja mustanga. To so pač elementi vozila, ki ne bi sodili v nobenega drugega forda, v mustangu pa so praktično nepogrešljivi.

Oba motorja nimata pri 1,6 tone težkem športniku prav nič preveč kilovatov

Toda tovrstni ameriški avtomobili so imeli vedno dobre zmogljivosti na ravnih odsekih. Zato nas surovo pospeševanje niti ni presenetilo. Pripomnimo celo , da kilovatov glede dobre 1,6 tone mase ni prav nič preveč. Šibkejši motor bi ob tovrstni masi vsekakor težje izpolnjeval pričakovanja.

Pravi test smo za mustanga privarčevali šele za pravo podeželsko cesto, torej za ameriške mišičnjake zloglasne evropske ovinke. Pričakovali smo solidno vodljivost, a bili nad njo – predvsem s stališča dozdajšnjih izkušenj z vožnjo ameriških klasik – pozitivno osupli.

Končno ameriška klasika, ki se odlično pelje tudi čez ovinke

Fordovi inženirji so sicer napovedovali prilagoditev podvozja evropskim kupcem in pri tem nikakor ni ostalo le pri besedah. Sprednje vzmetenje je dobilo manjšo maso in nov pomožni okvir, ki obenem zagotavlja več predvidevanja pri nadzoru koles ter boljše vodenje, krmiljenje in posledično bolj natančno oziroma zanesljivo vožnjo. Zadaj za boljši stik s cesto skrbi novo neodvisno vzmetenje. Geometrija, vzmeti, blažilniki in puše so bili po zagotovilih iz Forda posebej prilagojeni za dinamično nizanje zavojev. Novi zadnji členki iz aluminija pa naj bi pripomogli k zmanjšanju nevzmetenih mas.

Če smo imeli pri primerljivi vožnji neposrednega tekmeca chevroleta camara na slovenskih ovinkih še veliko težav, je mustang na ovinkih že zanesljiv na ravni klasičnih evropskih športnih kombilimuzin. Volanski obroč je zelo hitro odziven in natančen, lega avtomobila pa vozniku daje takojšnji občutek pozitivne zanesljivosti. Voznik dobi občutek, da je podvozje dobro uglašeno z močjo motorja in da bo avtomobil v ovinku, takrat ko vanj vendarle zapeljemo ostreje, naredil natanko tisto, kar voznik v delčku sekunde od njega tudi pričakuje. Ko na primer za hip rahlo zdrsne sprednji del mustanga, nežno in nadzorovano zdrsne tudi njegov zadek. Takrat smo si pokimali, pa niti ne sebi, temveč mustangovi tehniki. Ponovimo, tako suvereno se zagotovo peljejo evropski športniki, od američanov pa tega do zdaj nismo bili vajeni.

Za nameček mustang ponuja tudi Fordov bogat nabor varnostno-asistenčne opreme in zanimive elektronske dodatke. Vozniku zna pomagati učinkovito speljati z mesta ali pa celo uprizoriti čisto pravi "burn out".

Ameriški "kiksi" ostajajo: ponekod cenena plastika, poskakujoč pokrov motorja, slabo zaprt predal pred sovoznikom …

Mustang seveda ni popoln avtomobil. Če ureditev notranjosti večinoma hvalimo, nas je zmotila nekoliko cenen plastičen siv del armaturne plošče s tremi zračniki za hlajenje. Ta ni oblikovno dovršena in ni v skladju z ostalimi že omenjenimi elementi sredinske konzole. Tudi obvolanske ročice so enake kot v vseh fordih, predal pred sovoznikom (v njem je prva avtomobilska zračna blazina za zaščito sovoznikovih kolen!) se ne zdi dovolj čvrsto zapahnjen.

Pri višjih hitrostih je začel nevarno poskakovati tudi pokrov motorja. Bil je sicer varno zaprt, toda občutek je bil neprijeten. Pri Fordu priznavajo pomanjkljivost, saj je pokrov motorja iz aluminija, voznik pa iz svojega zornega kota tresenje dolgega pokrova še izraziteje vidi. Pri Fordu obljubljajo, da bodo element izboljšali.

Fordov avtomobil, ki nima skoraj nobenega logotipa modrega ovala

In še ena zanimiva podrobnost. Mustang ima na sebi zgolj en Fordovo logotip, še tega pa so kot nalepko namestili na vrh vetrobranskega stekla. Na avtomobilu so namreč le mustangi, saj tudi vodilni možje Forda pravijo, da je mustang postal že skoraj samostojno prepoznavna blagovna znamka. Saj veste, skoraj nihče ne reče, da vozi "forda mustanga", temveč zgolj "mustanga".

Ne spreglejte