Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Petek,
27. 11. 2015,
18.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 27. 11. 2015, 18.17

8 let

Mini roadster cooper S

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Izpeljan iz kabrioleta le z dvema sedežema še dodatno poudarja športnost in nudi alternativo tistim, ki zadnjih sedežev ne potrebujejo, v zameno pa dobijo bistveno večji prtljažnik.

Mimo neposredne primerjave s kabrioletom ne gre …

Kabriolet roadsterja preseže po številu sedežev (štiri proti dva), pa čeprav sta zadnja dva v najboljšem primeru namenjena zgolj majhnim otrokom.

Platno tudi pri hitrostih do trideset kilometrov na uro premika elektrika, pri roadsterju je potrebno ročno delo. V teoriji lahko celoten postopek uporabnik izvede s potegom ene roke, v praksi pa bodo morali šikejši in manj gibčni zaradi izogiba pretiranemu napenjanju ramenskih mišic izstopiti iz vozila in prvi del postopka, torej prvih nekaj deset centimetrov dviga, izvesti iz fizično manj zahtevnega položaja.

Prepiha je zaradi neobstoječe protivetrne zaščite pri nizkih in visokih hitrostih veliko (preveč) v obeh avtomobilih. A zdi se, da, če skuštrana "čupa" ustreza katerim voznikom ali voznicam, so to gotovo kupci minijev.

Je roadster videti bolj kul?

Ker je le dvosed, je platna in mehanizma bistveno manj, zato ob pospravljeni strehi deluje bolj elegantno in športno kot cabrio. Ta zloženega platna ne skrije povsem, kar po mnenju nekaterih kvari videz zadka, drugi razneženi pravijo, da spominja na kabriolete stare šole.

Vetrobransko steklo je tako kot pri kupeju krajše in bolj položno. Tudi zato je roadster v očeh mnogih videti bolj sodobno, bolj kul.

Cabrio tudi s 152 litri prtljažnika ne more konkurirati globoki, 240-litrski luknji roadsterja.

Pogonski sklop je vrhunski

Zmogljiv 1,6-litrski turbobencinski motor s 135 kilovati dodatno okrepi roadsterjev že tako močan športno-pozerski značaj.

Prožen in odziven motor, ki smo ga pohvalili še ob vsakem od mnogih srečanj, je odličen kompromis med športnostjo, saj avto krepko "potegne", in varčnostjo, saj zaradi nizke teže (od cabria je lažji za 115 kilogramov) omogoča tudi le šestlitrsko povprečno porabo.

Je lahko prednji pogon alternativa zadnjemu?

Roadster je športnik v pravem pomenu besede. Ponuja možnost vrhunske zabave, tipične za vozila Mini, in kljub sprednjemu pogonu nudi zanimivo alternativo špartanski mazdi MX-5 ali (v primeru mini coupeja) celo toyoti GT86.

Povprečen voznik malenkostne razlike v voznih lastnostih med kupejem in roadsterjem ne bo opazil, tisti, ki pa bodo znali iz talentiranega podvozja izstisniti maksimum, bodo v hitrih zaporednih zavojih opazili minimalno zvijanje karoserije, kar pa na užitek v vožnji ne bo vplivalo.

Ne spreglejte