Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sobota,
1. 12. 2007,
16.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2007, 16.10

8 let

Mini cooper S

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Od naslednika na novo zrasle ikone v svetu malih športnih avtomobilov smo pričakovali veliko in prav toliko tudi dobili. Na avtocestah, v ovinkih in ob mirni vožnji pusti vtis zbranega vozila.

Če vam za začetek povem, da sem v preteklem tednu kupil dva oglasnika in preživel nenormalno veliko časa na spletnih straneh, kjer ponujajo rabljene avtomobile, bi se vam moralo svitati, kam pes taco moli. Cooper S je s kopico oblikovalskih detajlov, retro dizajnom in več kot odličnimi voznimi lastnostmi požgečkal vse prave kotičke mojih možganov, ki me zdaj tako silijo k iskanju rabljenega.

Zunanjost, notranjost

Oblikovno se tale mini od predhodnika bistveno ne razlikuje. Lahko celo trdim, da na prvi pogled mnogi ne bi ločili starega od novega. Zadnja generacija je zrasla za nekaj centimetrov in se poredila za nekaj kilogramov, kar prav tako težko opazimo. Kljub vsemu, jasno, razlika obstaja. Vse linije so zdaj nekoliko bolj zaobljene, nekoliko bolj "luštne" v primerjavi z nekoliko bolj ostrim karakterjem predhodnika, kar se pozna tudi pri voznih lastnostih. Opazovalec je ne glede na to, ali stoji zunaj, ali pa sedi znotraj, z vseh strani bombardiran z markantnimi detajli, ki so tako pomemben del celostne podobe britansko/bavarskega "korenjaka". Avtomobil, tudi ko stoji na mestu izgleda kot, da je ves čas v počepu in pripravljen na šprint.

Bele sedemnajstke so estetsko/atraktivna poslastica, ki se začne že pri prav tako belih vzvratnih ogledalih, strehi in dveh belih črtah, ki vrneta športno resnost pokrovu motorja, ki jo je tik pred tem izgubil - reža za zrak je po novem le okrasna. Ne predstavljam si, kako bi se človek na kakršenkoli način lahko naveličal notranjosti. Domiselno oblikovana stikala na vsakem premiku prsta. Vse skupaj deluje sveže in samosvoje in če odštejemo kakšen minimalen ergonomski kiks, precej dobro razporejeno. Merilnik hitrosti nesramno zaseda veliko večino sredinske konzole, zato se je moral "ubogi" obratomer preseliti pred oči voznika, kar pa bodo vozniki s športnimi ambicijami avtomobilu šteli le v plus.

Vozne lastnosti

Od naslednika na novo zrasle ikone v svetu malih športnih avtomobilov smo pričakovali veliko in prav toliko tudi dobili. Na avtocestah, na odprtih relacijah, ter ob mirni vožnji cooper S pusti vtis zbranega vozila. Glede na izrazito športno usmerjenost avtomobila, je na slabših podlagah potrebno v zakup vzeti grobo požiranje nepravilnosti na cestišču. Avto zna na izrazito grbinasti podlagi in ob višjih hitrostih živčno skočiti za pol metra v levo ali desno. Kratka medosna razdalja in čvrsto nastavljeno vzemtenje dajeta vozniku polne roke dela, kar bo nagrada tistim, ki potrebujejo izziv za volanom. Sicer bodo vozniki znali ceniti vsak kanček znanja, ki so ga snovalci "prelili" v odlično in komunikativno podvozje. Med akcijo voznika in reakcijo avtomobila praktično ni zamika, vse se dogaja na bliskovito urni ravni. Ročni šeststopenjski menjalnik je eden najboljših, kar jih je čutila moja desna roka. Hitro in predvsem natančno odlično doplnjuje hrustljav in isker karakter cooperja S. Čez vozne lastnosti bi torej težko rekli kakšno pikro. Morda le to, da naj voznik za svoje "športne dneve" izbere karseda brezhibno podlago.

Zmogljivosti, poraba

Cooper S si enak agregat deli s Peugotovim konkurentom 207 RC. Gre za "samo" 1,6-litrski agregat podprt z dvostopenjskim turbopolnilnikom. Ta zagotvalja dobršen del navora že pri nizkih vrtljajih, kar pomeni, da turbo lunkje praktično ni. V miniju prideta odličnost in odločnost motorja zaradi dodatne prestave še toliko bolj do izraza kot pri peugeotu, ki se mora znajti s samo petimi prestavami. Cooper s pomočjo 175 konjskih moči suvereno nabira hitrost skoraj ne glede na to, kje se igla merilnika hitrosti nahaja. Na testu smo izmerili porabo 10,6 litra, to pa je dober kompromis med zmogljivostjo in varčnostjo. Več o lastnostih tega pogonskega agregata lahko preberete v članku, kjer smo med drugimi tudi peugeota RC postavili na "valjarje" in analizirali delovanje dvostopenjskega turba ter prisotnost navora.

Cena, tekmeci

Neposrednih tekmecev cooper S nima veliko. Seveda sem umestimo odličnega clia RS, Peugeotovega RC-ja in ostale male športnike, vendar nobeden od teh ni tako prijetno vpadljiv in osredotočen na izpolnjevanje voznikovih želja. Cooper S se ne pratvarja, da je še kaj drugega, kot igrača za tiste z nekoliko globjo denarnico. Pravi stilski izziv mu bo lahko ponudil šele prihajajoči fiat 500 abarth, ki bo stavil na podobno mešanico retro dizajna in sposobne konjenice. Kdor bo pogledal ceno dobrih 29.000 EUR in upošteval le ponujene zmogljivosti, lahko upravičeno postrani gleda na visoko številko. Če pa na minija gledamo kot na premium "avtomobilček" svojega razreda, ki ni le mali športnik, ampak tudi nadvse kredibilen postavljač, se nam cena zdi mnogo bolj smiselna.

Ne spreglejte