Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 3. 2016,
22.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mazda Športni Avtomoto

Petek, 25. 3. 2016, 22.57

8 let

Mazda MX-5 1,8i

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mazdina rekorderka z Guinnessovim pečatom v različici takumi ne prinaša revolucionarnih novosti. Gre za večkrat preizkušeni 1,8-litrski motor s petimi ročnimi prestavami, le oprema je bogatejša.

1,8 litra in pet prestav in pika

Skozi tri generacije je dvosedežna mazda dosegala prodajne rekorde z ugodno ceno, v današnjih kriznih časih pa 25 tisočakov ni prav malo. Med množico teh športnikov, ki smo jih preizkusili, so se zvrstile zgolj 1,8-litrske različice s 5-stopenjskim menjalnikom. Pri tem je zanimivo, da je Mazda pripravila že jubilejno MX petko na osnovi različice 1,8 challenge, prav nič drugače pa ni z današnjo mazdo takumi. Kakorkoli že, ta roadster nudi zvrhan koš zabave tudi s šibkejšim 93-kilovatnim motorjem in odličnim petstopenjskim menjalnikom ob spremljavi prijetnega zvoka med pospeševanjem.

Za dva, ki ne marata motociklov

Sicer pa ta mazda ostaja idealna za pare, ki častijo uživaško vožnjo na izletih v dvoje, pa se jim vožnja na dveh kolesih ne zdi (več) dovolj varna. In še kakšen nakup lahko opravijo, saj gre v prtljažnik tudi zaboj tiste pijače, ki prevladuje na motorističnih shodih, z vožnjo pa sicer ne gre skupaj.

Vožnja z dodatnimi pripomočki takumi

O igrivosti vožnje se ne bomo ponavljali, zaradi opisanih odlik se nam tudi ni pretirano kolcalo po močnejšem dvolitrskem motorju s šestimi prestavami. Razliko v vožnji v primerjavi s prejšnjimi testi predstavljajo tempomat, navigacija in možnost prostoročnega telefoniranja.

Tom Tom poleg dejanske hitrosti prikazuje tudi opozorilo, kadar se mazda vozi hitreje od omejitve. Ampak za ogledovanje pri odprtem ostrešju in sončni svetlobi pa ni uporaben. Sistem Bluetooth deluje normalno, sama namestitev mikrofončka z vidno električno žičko pa nakazuje na dodatno netovarniško vgradnjo.

Kaj pa žive barve?

Takumi so zunaj odeli v belo barvo, notranjost pa oblekli v umirjeno rjavo usnje. Čeprav mazdica kljub svojim letom dovolj izstopa, bi jo rajši videli v bolj živahnih barvah. Ampak okusi so različni, saj je na cesti tega športnika videti tudi v turobno sivi barvi. Takumi notranjost pomeni tudi kromirane obrobe, klavirsko črnino, vozilo pa je postavljeno na 17-palčna platišča.

Ne spreglejte