Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Torek,
24. 5. 2016,
13.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Mazda Terenski Avtomoto Družinski Avtomoto

Torek, 24. 5. 2016, 13.27

6 let, 6 mesecev

Mazda CX-5 – dovolj dobra, da konkurira tudi premijskim nemcem

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Mazda CX5 175 AWD - fotogalerija testnega vozila | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Test prenovljenega športnega terenca, opremljenega z najsodobnejšo aktivnovarnostno elektroniko, zmogljivim dizelskim motorjem, štirikolesnim pogonom in samodejnim menjalnikom, zmore konkurirati tudi premijskim SUV-jem. Pa še pelje se odlično.

Poudarki:

Motor: 2,2-litrski, turbodizelski, moč: 129 kilovatov (175 "konjev")

Poraba na testu: 8,1 l/100 km

Cena testnega vozila: 38.850 EUR

Prenova všečnega in vozniško imenitnega športnega terenca je poleg vizualnih popravkov zunanjosti, med katerimi izstopajo predvsem novi žarometi in nova maska, prinesla tudi uporabnejšo, tišjo in ličnejšo kabino.

Novih je nekaj aktivnovarnostnih elektronskih pomagal, med katerimi izpostavljamo predvsem samodejno zaviranje pri nižjih hitrostih, samodejno zaviranje pri ritenski vožnji in opozorilnik utrujenosti.

Hvalimo izboljšano zvočno zatesnitev kabine, optimizacijo podvozja (tresenja je manj) in prožnost dizelskega motorja – najzmogljivejšega v paleti. Poraba na testu: 8,1 litra na sto kilometrov ni vzorna, pogubna pa tudi ne.

Prenovljena, polepšana in prilagojena

S temi pridevniki je Mazda oborožila športnega terenca CX-5, ki mu je od lanske prenove na svojo stran uspelo zvabiti že več kot 200 slovenskih kupcev. Z manjšo in mlajšo CX-3 tvorita atraktiven tandem, ki gradi na uveljavljenih Mazdinih tehnoloških rešitvah, zbranih pod imenom skactive, njune družinske zadolžitve pa so jasno razdeljene – medtem ko CX-3 večinoma prevzema vlogo drugega avtomobila v družini (prtljažnik je zelo skromen), zmore CX-5 zadovoljiti tudi potrebe prostorsko zahtevnejših. 

Kako se je izboljšala?

Če odštejemo posodobitve zunanjega videza, zaradi katerih CX-5 ostaja eden privlačnejših športnih terencev – nova je motorna maska, novi so žarometi, ki svetijo tudi v LED-tehniki, in nove so zadnje luči, je največ novosti znotraj.

Mazda CX5 175 AWD - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Kabina je po novem pridobila nekaj kakovostnejših materialov, predvsem pa odlagališč, s čimer se je izboljšala njena priročnost. Novih je tudi nekaj dekorativnih elementov, malenkost je spremenjeno ohišje merilnikov, osvežena in poenostavljena je tudi konzola s stikali klimatske naprave. Kljub dejstvu, da je znotraj ostalo še nekaj trše plastike, to ne spremeni dejstva, da dobro opremljena CX-5 premijskim tekmecem ne konkurira le s ceno, ampak tudi s kakovostjo ambienta.

Kot zadnja v Mazdini paleti je posvojila uveljavljen, preprost in zelo všečen vmesnik s preprostim in priročnim ter posodobljenim upravljalnikom na sredinskem grebenu. Hvalimo dejstvo, da je sedempalčni zaslon na dotik občutljiv le, ko vozilo miruje. Pametno in varno.

Sedi se odlično, bela barva usnja poudari imenitno vzdušje. Večjih pripomb na kabino, razen morda oblikovne neizrazitosti, ki pa je v vsakem primeru domena mnenj posameznikov in se njene vrednosti ne da objektivno oceniti, nimamo. | Foto: Ciril Komotar Sedi se odlično, bela barva usnja poudari imenitno vzdušje. Večjih pripomb na kabino, razen morda oblikovne neizrazitosti, ki pa je v vsakem primeru domena mnenj posameznikov in se njene vrednosti ne da objektivno oceniti, nimamo. Foto: Ciril Komotar

Varnost – v koraku z zahtevami slovenskih kupcev

Mazdini inženirji niso dovolili, da bi pomanjkljivost aktivno-varnostne ponudbe v primerjavi s sodobnejšimi tekmeci zaznamovala sicer vsestransko zelo dober avtomobil. CX-5 poleg aktivnega tempomata in opozorilnika pred nenamerno menjavo voznega pasu, ki sta bila na voljo že prej, po novem ponuja tudi sistem za ohranjanje vozila na voznem pasu, samodejno zaviranje pri nižjih hitrostih, samodejno zaviranje pri nevarnosti morebitnega trka med ritensko vožnjo in sistem prepoznavanja utrujenosti.

Mazda CX5 175 AWD - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Preizkušeni avtomobil je v pogonskem in paketnem smislu predstavljal vrh trenutne dizelske ponudbe modela CX-5. S 175 "konji" je zaloge moči več kot dovolj (velja razmislek o izvedbi s 150 "konji", ki pa ni na voljo v povezavi z opremo revolution top), v navorskem smislu tudi veliko več kot pri najzmogljivejši bencinski izvedbi z 2,5-litrskim motorjem in 192 "konji", ki pa pri slovenskih kupcih ne kotira visoko.

463-litrski prtljažnik je razmeroma velik, zaradi višine vozila in ozkega nakladalnega robu lahko dostopen, ponuja pa tudi eno bolj praktičnih rešitev v segmentu – rolo se samodejno dvigne skupaj s prtljažnimi vrati. Hvalimo. | Foto: Ciril Komotar 463-litrski prtljažnik je razmeroma velik, zaradi višine vozila in ozkega nakladalnega robu lahko dostopen, ponuja pa tudi eno bolj praktičnih rešitev v segmentu – rolo se samodejno dvigne skupaj s prtljažnimi vrati. Hvalimo. Foto: Ciril Komotar

Tudi pelje se bolje, motor pa troši malenkost preveč

Od prenove naprej je zaradi prilagoditev vzmetenja na obeh koncih vozila še nekoliko bolj vodljiva in natančnejša v zavojih, kar pa bodo opazili le najbolj pozorni vozniki. Tudi tresenja karoserije je manj. Na splošno velja, da je bila vozniško vzorna že pred prenovo in tako tudi ostaja. Omeniti velja pa spremembo, ki je občutna – zvočna zatesnitev kabine je tokrat veliko boljša, kot je bila prej, kar dviga tudi raven splošnega udobja.

Mazda CX5 175 AWD - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

2,2-litrski dizelski motor je pustil dober vtis zaradi prožnosti in odzivnosti, nekoliko manj impresivna je bila poraba – 8,1 litra na sto kilometrov. Podatek ni porazen in kdor bo za svojega vzel ta trenutek Mazdin najzmogljivejši dizelski motor, bo bržkone pričakoval tudi to. Pa vendar, dosledno upoštevanje pravil varčne vožnje bo rezultat zbilo tudi za dober liter.

Za pikolovce: Tokrat pozitivna – shema samodejnega menjalnika ni več stopničasta. Ročica potuje le še navzgor in navzdol, nič več gor, dol, levo desno … Hvalimo.

O štirikolesnem pogonu le toliko, da preseneti z odzivnostjo, prav pa bo prišel predvsem v razmerah s spolzko podlago – na snegu, občasno na makadamu, odsvetujemo pa resne terenske izlete. CX-5 je veliko bolj športen, kot je terenski avtomobil. | Foto: Ciril Komotar O štirikolesnem pogonu le toliko, da preseneti z odzivnostjo, prav pa bo prišel predvsem v razmerah s spolzko podlago – na snegu, občasno na makadamu, odsvetujemo pa resne terenske izlete. CX-5 je veliko bolj športen, kot je terenski avtomobil. Foto: Ciril Komotar  

Cena testnega vozila: 38.850 EUR

Cena osnovne različice: 22.990 EUR (Mazda CX-5 G165, 2WD)

Osnovna cena testnega vozila: 38.350 (Mazda CX-5 CD 175 AT, AWD, revolution top)

Dodatna oprema: navigacijska naprava: 500 EUR

 

TEHNIČNI PODATKI - MAZDA CX-5 CD 175 AT AWD REVOLUTION TOP

MOTOR:
turbodizelski, 4-valjni, 16V, delovna prostornina: 2191 cm3; največja moč: 129 kW pri 4.500 vrt/min; največji navor: 420 Nm pri 2000 vrt/min
PRENOS MOČI:
stalni štirikolesni pogon, 6-stopenjski samodejni menjalnik
MERE IN MASE:
dolžina: 4.555 mm, širina: 1.840 mm, višina: 1.710 mm, medosna razdalja: 2.700 mm; masa praznega vozila: 1.630 kg; nosilnost: 495 kg; največja dovoljena masa priklopnika: 750 kg brez zavore/2100 kg z naletno zavoro; prostornina prtljažnika: 463 l za petimi sedeži, 1620 za sprednjima sedežema
ZMOGLJIVOSTI IN PORABA:
največja hitrost: 204 km/h; pospešek do sto kilometrov na uro: 9,4 s; mestna vožnja: 6,4 l/100km, odprte ceste: 4,9 l/100 km, kombinirano: 5,5 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 58 l; emisije CO2: 144 g/km
SERIJSKA OPREMA (OPREMA REVOLUTION TOP):
bluetooth prostoročno telefoniranje, električni pomik sprednjih in zadnjih stekel, gretje sedežev, gumb za zagon motorja, i-stop, ključ za daljinsko zaklepanje, parkirni senzorji spredaj in zadaj, pomoč pri speljevanju v strmini, samodejna, dvopodročna klimatska naprava, pametni ključ, tempomat, vzvratna kamera, večfunkcijski nadzorni sistem z vrtljivim gumbom, 7-palčni barvni zaslon, Bose audio naprava, navigacijski sistem, ogledalo s samodejno zatesnitvijo, osvetlitev okolice vozila, potovalni računalnik, radarski tempomat, sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah, USV vhod, usnjen volan, zadnji sedeži deljivi in zložljivi v razmerju: 40:20:40, 19-palčna platišča, električna parkirna zavora, LED dnevne luči, samodejni izklop/vklop dolgih luči, senzor za dež, strešno okno, zatemnjena stekla, vratne kljuke v barvi karoserije, žarometi LED, zadnja luč LED
VARNOST:
ABS, DSC in TCS, ESS, imobilizatorski sistem, ISOFIX, opozorilnik zapuščanja voznega pasi, sistem za izogibanje trka, sistem za nadzor voznikove zbranosti, sistem za preprečevanje vzvratnega trka, stranske zračne blazine, stranske zračne blazine in zračna zavesa, čelne varnostne blazine na sovoznikovi in voznikovi strani
Ne spreglejte