Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2015,
12.10

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mazda

Torek, 1. 12. 2015, 12.10

7 let, 12 mesecev

Mazda CX-5 2,0 AWD

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mazda CX-5 je vpadljiv SUV z dobrimi voznimi lastnostmi stalnega štirikolesnega pogona in sodobno tehnologijo skyactiv, a ne prepričljivo kombinacijo bencinskega motorja in avtomatskega menjalnika.

Mazda CX-5 je oblikovno svež, dinamičen in vpadljiv avtomobil. Visoko postavljen pokrov motorja, agresivna maska, dvojna izpušna cev in majhen spojler skrbijo za dinamičen videz. Oblikovalci so skušali posnemati gibanje geparda in tudi tisti, ki ne prepoznajo te divje mačke v silhueti avtomobila, opazijo, da avtomobil, tudi ko miruje, daje agresiven občutek..

Vpadljiva zunanjost, praktična notranjost

Notranjost ne sledi povsem zunanjosti. Občutek v avtomobilu je sicer prijeten in prostoren, ampak ročica avtomatskega menjalnika je "starinske" stopničaste zasnove, armaturna plošča ne prinaša pretresov, merilniki spominjajo na model MX-5 in multimedijski LCD-zaslon ni med največjimi.

S praktičnostjo je drugače. Prostora v avtomobilu je veliko, prtljažnik se kljub pogonu pod njim ponaša s 500 litri in nima roba, ki bi oviral nalaganje. Za družinske ljubitelje športov je zadnja klop deljiva v razmerju 40, 20, 40, kar pomeni, da lahko daljše predmete (na primer smuči) prevažamo kljub dvema otrokoma v sedežih.

Kaj je tehnologija skyactiv

Mazda CX-5 je pionir vpeljave te tehnologije v Evropo. Skyactiv ne pomeni tehnične revolucije, ampak kompleks sodobnih pristopov, ki skrbijo za boljše vozne lastnosti, večjo varnost in tudi varčnost. Pomeni dodelave na območju podvozja, karoserije in pogonskega sklopa. Prava revolucija je v tem pogledu dvolitrski motor, ki se ponaša z najvišjim kompresijskim razmerjem (14 : 1) med serijskimi bencinskimi agregati.

V praksi to pomeni dobre vozne lastnosti

V praksi skyactiv pomeni ,da je japonskim inženirjem z uporabo drugačnih materialov uspelo prihraniti sto kilogramov pri masi avtomobila, kljub temu pa povečati togost karoserije in tudi varnost. Nova geometrija podvozja skrbi za manjše posedanje vozila, volanski mehanizem je neposreden in ob stalnem štirikolesnem pogonu vse to zagotavlja dobre vozne lastnosti tako na asfaltu kot na makadamu in snegu. CX-5 seveda ni terenec, a je kos večini ovir in zahtevnostim terena, ki si jih zamislijo vozniki v razvitem svetu. Na našem snežnem izletu se je namreč ta mazda izkazala kljub letnim gumam.

Pogonski sklop ne sledi dobrim voznim lastnostim

Pogonski sklop je nekoliko nenavaden in pri tem ne mislimo na to, da dvolitrski bencinski motor brez prisilnega polnjenja v sodobne času downsizinga ni trendovski, ker sam po sebi deluje dobro, čeprav bi si od skoraj 120-kilovatnega motorja želeli nekoliko več navora v nižjem motornem režimu. Večja težava je v tem, da ne deluje prepričljivo v povezavi s samodejnim menjalnikom. Ta je sicer v ročnem režimu pretikanja zelo hiter, pozna se dodatna premostitvena sklopka za hitrejše usklajevanje vrtečih delov, ampak v samodejnem načinu dela se zdi, da menjalnik nanjo "pozabi".

Menjalnik je primeren za dizla

Menjalnik dolgo vztraja v nizkem režimu motornih vrtljajev, kot da bi bil namenjen dizelskemu pogonskemu agregat z večjim navorom. Če želimo bolj dinamično vožnjo, pa tudi ob umirjeni vožnji v klanec motor zahteva "kick-down" in agresivno skoči v višje motorne vrtljaje ter iz relativno varčne vožnje neposredno preskoči v agresivno hrupno vrtenje. Zato se zdi bencinski motor primeren umirjenim nezahtevnim ali pa zelo športnim voznikom, a tudi preostali se te mazde ne smejo ustrašiti, saj obstaja tudi CX-5 z veliko bolj prožnim dizlom.

Cena in tekmeci

Mazda CX-5 izstopa po videzu in vnaša agresivnejšo podobo v razred srednje velikih SUV-jev. S ceno in velikostjo se za kupce bori v razredu kie sportage in hyundaia ix35, pa tudi manjših volkswagna tiguana, nissana quasquaija +2 in mitsubishija asx. Mazdina glavna orožja so poleg oblike predvsem zelo velik prtljažni prostor in sodobne tehnološke rešitve pri gradnji avtomobila. Sicer pa ponuja vsa elektronska pomagala, ki si jih želimo, vključno s sistemom za izogibanje trka, ki oviro zazna na do šestih metrih, kar pomeni, da ustavi pri hitrosti od štiri do 15 kilometrov na uro, do 30 kilometrov na uro pa zmanjša hitrost pred trkom.

Ne spreglejte