Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Petek,
11. 12. 2015,
20.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 11. 12. 2015, 20.43

6 let, 6 mesecev

Mazda 3 sport CD150: japonski dizelski GTI dvori voznikom

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Vitka in hitra. Uvoznik je dizelsko mazdo 3 z dodatki za 2.988 evrov spremenil v izvrstnega športnika. Cena testnega vozila 26.928 evrov ustreza ponujenim zmogljivostim.

Ujel sem se v zanko in kraljevsko pogrnil

 | Foto: Primerjav avtomobilov s plenilci vseh vrst sem, iskreno, že nekaj časa sit. Izstopata morski pes in gepard. Kdo pa drug. Oblikovno spogledovanje vozil z naravo, naj gre za žival, veter, dežno kapljico, celo plamen, je stara igra s koreninami med občudovalci in reklamnimi besedili.

Čeprav so primerjave ustvarjene "na prvo žogo", ne bodo nikoli izginile. Prepričan sem, da sem tudi sam kdaj že kakšno skoval, ampak od tega je verjetno minilo že zelo dolgo časa. In potem mi sodelavec reče: "Kot gepard!" In jaz: "Ja! Res je takšna … živalska, agresivna!"

Ujel sem se v zanko in kraljevsko pogrnil. Modrice niso hude in ego ni ranjen. Če že, potem sem zadovoljen, da sem se ujel pri Mazdini trojki.

Pri Mazdi so, verjetno ne da bi se zavedali, izdelali tekmeca volkswagnu golfu GTD – edinemu dizelskemu športniku segmenta. | Foto: Pri Mazdi so, verjetno ne da bi se zavedali, izdelali tekmeca volkswagnu golfu GTD – edinemu dizelskemu športniku segmenta.

Atletska japonka dober obet pred MPS

Uvoznik je v konfiguratorju izbral za slabe tri tisočake dodatne opreme, ki so s športnimi geni spogledljivo trojko spremenile v eno privlačnejših alternativ segmenta. Vsaj na videz.

Paket za 2.988 evrov je atletsko japonko med drugim oplemenitil s stranskimi pragovi, atraktivnimi usmerjevalniki zraka na obeh odbijačih in strehi, nekoliko znižanim, a enako nastavljenim vzmetenjem kot v običajnih trojkah in 18-palčnimi platišči (dodanimi k osnovnim). Preobrazba je blizu popolni in dober obet za tiste, ki pričakujejo športno različico MPS.

Kabina: čustva so ostala zunaj

 | Foto: Kabina je tudi tokrat (s trojko smo se dlje časa družili že četrtič) prepričala z vsemi uveljavljenimi Mazdinimi atributi. Medtem ko čustven naboj prepušča privlačni zunanjosti, prepriča predvsem z izvrstnim (nizkim, a vsestransko nastavljivim) položajem sedenja, pri katerem zmeraj znova ugotovimo, da je razmerje oddaljenosti volana, sedeža, prestavne ročice in stopalk preprosto idealno.

Ergonomija je odlična, a notranjost ne skriva svojega porekla. Sestavljenost elementov je nadpovprečno kakovostna, materiali na otip povprečni, a nikoli moteči in videz kljub prečiščenosti v primerjavi s prejšnjo generacijo azijski.

Za voznika!

 | Foto: Prilagajanje vozniku je, podobno kot v drugih različicah, očitno tudi zaradi instrumentne plošče z velikim analognim merilcem vrtljajev na sredini. Gledanje velike igle med plesom proti rdečemu polju je, čeprav jo je poganjal "zgolj" dizelski motor, prijetno.

Rdeči šivi na volanu, manšeti prestavne ročice in ročice ročne zavore ter plastična imitacija karbona na različnih delih stvar popestrijo, a hitro postanejo "nevidni". Vožnja je tista, ki jo je težje pozabiti.

Volan je neposreden in ne glede na način vožnje informacijsko radodaren, podvozje nastavljeno tako, da vsakodnevna uporabnost (skoraj) ne trpi, obenem pa ne vpliva na njen največji velik adut – vozno dinamiko. In ker je menjalnik vzoren (beri: ročica omogoča hitre, natančne in kratke gibe), je paketu v vozniško/dinamičnem smislu težko kaj očitati.

Zaostajanje v zmogljivostih trojka nadomesti z izvrstno komunikativnostjo na vseh ravneh vozniške izkušnje, odličnim položajem za volanom in, seveda, z zelo športnim videzom.  | Foto: Zaostajanje v zmogljivostih trojka nadomesti z izvrstno komunikativnostjo na vseh ravneh vozniške izkušnje, odličnim položajem za volanom in, seveda, z zelo športnim videzom.

Žeja je bila zmerna – 6,9 litra na sto kilometrov

 | Foto: Je že res, da bi pod pokrovom motorja raje videli zmogljiv bencinski motor (smo pač nepopravljivi romantiki), a veselje do vrtenja in dobro prožnost, zaradi katere športnost ni trpela, kot smo pričakovali, priznamo tudi štirivaljnemu dizlu s 150 "konji". Do sto pospeši v natančno osmih sekundah oziroma le pol sekunde počasneje od nepredvidljivega tekmeca, golfa GTD s 35 "konji" več.

Žeja je bila zmerna – med 6,1 in 7,2 litra na sto kilometrov, povprečje, glede na temeljito posvečanje voznim zmogljivostim, tudi zelo dobro – le 6,9 litra.

Za več aktivne varnosti po najvišji paket opreme

 | Foto: Opremljena s četrtim (od petih) najbogatejšim paketom opreme revolution predstavlja tudi razmeroma ugodno razmerje med ponujenim in dobljenim.

V paket so med drugim vključeni še biksenonski žarometi, pametni ključ, prikazovalnik podatkov na vetrobranskem steklu (fotografija 14) in avdiosistem BOSE. Cena 26.928 evrov glede na zmogljivosti, videz in večino opreme, tudi v primerjavi s tekmeci, ni pretirana.

Vendarle pa smo, z izjemo opozorilnika za vozila v mrtvem kotu, pogrešali aktivno-varnostne asistenčne in druge koristne sisteme, ki se v avtomobilu znajdejo šele pri izbiri najdražjega paketa revolution top (opozorilnik pred nenamerno menjavo voznega pasu) ali celo sploh niso na voljo, na primer samodejno zaviranje pri nižjih hitrostih.

Kabina ni sodobno minimalistična, a prepriča ergonomsko, kakovostno in prostorsko. Zaradi bogate opremljenosti je bila cena pričakovano razmeroma visoka, a ne pozabite, da je vozniško vzorna že od osnovne stopnje opreme, vsi nujnejši dodatki pa so na voljo že mnogo nižje na cenovni lestvici.  | Foto: Kabina ni sodobno minimalistična, a prepriča ergonomsko, kakovostno in prostorsko. Zaradi bogate opremljenosti je bila cena pričakovano razmeroma visoka, a ne pozabite, da je vozniško vzorna že od osnovne stopnje opreme, vsi nujnejši dodatki pa so na voljo že mnogo nižje na cenovni lestvici.

Ne spreglejte