Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 11. 2009,
12.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 16. 11. 2009, 12.46

8 let

Koliko centimetrov potrebuje sopotnica?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Motocikle običajno gledamo skozi oči voznika, tokrat pa smo pogledali, kako se na njih počutijo sopotniki in koliko prostora imajo na svojem sedežu.

Kakšne so sopotnikove možnosti?

Izbrali smo tri najskrajnejše primerke motociklistične industrije: majhno superšportno hondo CBR 600 RR, kjer ima sopotnik le zasilno klopco, široko uporabno pol-slečeno hondo CBF 1000 in potovalno hondo GL 1800 goldwing, kjer ima sopotnica pravi fotelj.

Kaj smo merili?

Stvari se nismo lotevali subjektivno ali filozofsko, saj na motociklih že značaj stroja opredeljuje občutke sopotnika. Ti so na superšportniku onkraj 200 km/h gotovo drugačni kot pri križarjenju z velikim potovalnim motociklom. Pri našem testu smo skušali biti kolikor mogoče objektivni in smo se zadeve lotili z metrom. Merili smo razdaljo od sopotnikovega sedeža do stopalk, saj ta podatek opredeljuje tako položaj trupa, kot tudi položaj nog in splošno počutje na motociklu.

Kaj smo izmerili?

Nismo odkrivali tople vode, pa vendar so rezultati presenetljivi. Že na prvi pogled je jasno, da ima na superšportnem motociklu sopotnik koleno skoraj pri zadnjici in bolj kot ne čepi na vozniku, pri ultrapotovalniku pa je skoraj vzvleknjen v udoben naslonjač. Presenetljivo pa je, da je prav takšna razdalja, kot je med superšportnim in športnopotovalnim motociklom tudi med le-tem in med ultrapotovalnim strojem.

Superšportni motocikel: 35 centimetrov Športnopotovalni motocikel: 45 centimetrov Ultrapotovalni motocikel: 55 centimetrov

Si sopotnik lahko izbere motor, s katerim se vozi?

Običajno sopotnik nima pomembne besede pri izbiri motocikla, lahko pa seveda z izbiro voznika in njegovega značaja pričakuje, kakšen motor ju bo vozil naokoli. Ne pozabimo pa, da superšportniki načeloma niso namenjeni vožnji sopotnika. Ne le, ker so v odprtem prometu lahko nevarnejši, ampak predvsem zato, ker sopotnik ruši delikatno težišče in majhno maso tega motocikla. Zato nas sopotnikovo počutje na tem motociklu gotovo ne bo vodilo pri izbiri takšnega motorja. Pri potovalniku, pa lahko pričakujemo, da bo voznik razmišljal tudi o udobju in počutju sopotnika.

Ne spreglejte