Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 2. 2018,
4.00

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,42

1

Natisni članek

Suzuki SUV test avtomobila

Sobota, 17. 2. 2018, 4.00

6 let, 2 meseca

Suzuki jimny - 20 let trajajoča tretja generacija

Kavboj Jimny ali najbolj trmoglavo terensko vozilo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,42

1

Suzuki Jimny | Foto Gašper Pirman

Foto: Gašper Pirman

Suzuki jimny se danes prikazuje v skoraj enaki obliki, v kakršni se je predstavil leta 1998. Velike tehnološke spremembe sodobnih avtomobilov v zadnjih dvajsetih letih so ga komaj oplazile in, kot kaže, zaradi tega ni prav ničesar izgubil. Za premagovanje ozkih in strmih gozdnih kolovozov ostaja najboljša izbira lovcev in gozdarjev.

Motor: 1.328-kubični bencinski, 62,5 kW
Poraba goriva: 7,7 do 7,9 l/100 km
Cena: 17.462 evrov
Palec gor
Čeprav v prometnem dovoljenju jimnyja piše, da je karavan, se posebej spretno znajde na ozkih in strmih gozdnih kolovozih, v katerih večji terenci obtičijo. Je vrhunsko terensko vozilo, ki zna tudi v urbanem okolju navdušiti zaradi svoje prisrčne majhnosti.
Palec dol
Volanski obroč ni nastavljiv niti po višini niti po osi. Sprednja sedeža nista nastavljiva po višini, vzdolžni pomik nazaj pa je odmerjen prekratko. Namestitev za postave, visoke 180 centimetrov in več, ni ugodna.

Oblika jimnyja je še vedno zadetek v polno

Za predhodnika, ki se je pri nas imenoval samuraj, so bile značilne škatlaste in terensko povsem zadostne vodoravne in navpične linije. Jimny je prinesel svežo obliko, s katero se še danes lahko postavlja na mestnih parkiriščih. Večkratne prenove ga niso pretirano spreminjale, največ je pridobil s preoblikovanim sprednjim odbijačem, ki je omogočal večji vstopni kot.

Poleg oblike se je razlikoval od samuraja tudi z novim podvozjem. Listnate vzmeti po vzoru starega vojaškega džipa so zamenjale vijačne, ki zaradi trdote sicer niso izboljšale udobja med vožnjo, so pa popravile vozne lastnosti.

Jimny lahko pelje presenetljivo veliko prtljage, seveda zunaj kabine. Visoko
nameščen nosilec za kolesa ne zakriva svetlobnih enot, ki so nameščene v zadnjem
odbijaču. | Foto: Aleš Črnivec Jimny lahko pelje presenetljivo veliko prtljage, seveda zunaj kabine. Visoko nameščen nosilec za kolesa ne zakriva svetlobnih enot, ki so nameščene v zadnjem odbijaču. Foto: Aleš Črnivec

Namesto prvotne ročice za preklop med 2WD, 4WD in 4WD-L so pri Suzukiju uporabili bolj preprosta in manj terenska stikala. Volanski obroč je rekorder po številu zavrtljajev lock to lock. | Foto: Gašper Pirman Namesto prvotne ročice za preklop med 2WD, 4WD in 4WD-L so pri Suzukiju uporabili bolj preprosta in manj terenska stikala. Volanski obroč je rekorder po številu zavrtljajev lock to lock. Foto: Gašper Pirman

Prtljažni volumen v jimnyju meri pri položenih naslonjalih zadaj le 324 litrov. | Foto: Gašper Pirman Prtljažni volumen v jimnyju meri pri položenih naslonjalih zadaj le 324 litrov. Foto: Gašper Pirman

Kavboj jimny

Jimnyja sem uporabljal pet let in z njim brez kakršnihkoli težav prevozil 50 tisoč kilometrov. V tem času se mu ni zgodilo nič, Moj kavboj jimny ponosno razkazuje, kako globoko je zabredel v blato. | Foto: Aleš Črnivec Moj kavboj jimny ponosno razkazuje, kako globoko je zabredel v blato. Foto: Aleš Črnivec niti ena sam žarnica ni pregorela. Vgrajen je bil prvotni 1.298-kubični motor, ki je za to delovno prostornino porabil odločno preveč goriva, saj je petletno povprečje pri natančno vodeni evidenci znašalo 8,5 litra na sto kilometrov. Preveč.

Priznam, da mi visoka poraba majhnega bencinskega motorja ni dala miru, zato sem zaradi govoric preveril kakovost goriva pri obeh največjih ponudnikih pri nas. Rezultat: zaporedno dvajsetkratno točenje goriva najprej na Petrolu nato pa na OMW ni dalo prav nobene razlike v porabi goriva.

Z jimnyjem sva se sicer odlično razumela in prevozila kamnita brezpotja Velebita, videla makadame Hvara, uživala sva na gozdnih kolovozih, do motornega pokrova potopljen je brodil po blatnih mlakah na Počku. Bil je moja igrača in na sprednji plastiki je nosil napis Kavboj Jimny (prerijska je sila) po istoimenski nekoč znani popevki Stjepana-Jimmyja Stanića. Jimny je šel od hiše, star 14 let, bil je v odlični kondiciji, ni rjavel in sedežne prevleke niso kazale let.

Potnika v jimnyju, torej dva!

Če sta velika, je zlasti voznik bolj utesnjen, prav vsak pa mora biti malo prilagodljiv. Zadaj lahko sedita samo otroka, je pa res, da jima ostane nekaj prostora za noge, ker dolgina spredaj ne moreta potisniti sedežev dovolj nazaj. Notranjost je serijsko ročno klimatizirana, odlagalna mesta pa poleg sovoznikovega predala vključujejo še dva utora za pijačo in ozka predala v vratih. Brez sistemov ABS in ESC danes več ne gre, sicer pa lahko vidite, da je seznam opreme v tabeli kratek.

Ker prtljažni prostor meri le 113 litrov, se tovor v jimnyju večinoma prevaža na položenih naslonjalih zadaj ali pa mora na streho. Glede namestitve rezervnega kolesa niso imeli oblikovalci nobene druge možnosti kot pritrditev na zadnja vrata, s čimer so tudi poskrbeli za pravi terenski videz. Še dobro, da pred dvajsetimi leti proizvajalci niso izumili pribora za popravilo pnevmatik!

4WD brez razdelilnika pogona

Povezava motornega navora od menjalnika na kolesa je posebnost jimnyja, saj nima niti vmesnega diferenciala niti visko sklopke. Pogon je v osnovi usmerjen na zadnji kolesi, pri čemer se vrtenje prenaša tudi na sprednji diferencial z obema polosema, ne pa tudi na oba zgloba v sprednjih kolesih, ki se zato prosto vrtita brez pogona.

Pritisk na stikalo 4WD vakuumsko vzpostavi povezavo med sprednjima polosema in obema zgloboma, s čimer je vklopljen tudi sprednji pogon. Preklop med 2WD in 4WD se lahko opravi med vožnjo do hitrosti 100 kilometrov na uro, medtem ko je pred uporabo reduktorja (4WD-L) treba ustaviti vozilo.

Jimny na polno zadiha z majhnimi bencinskimi pljuči, ko iz urejenih cestnih površin
zapelje po kolovozih med drevesa. Takrat luči ne potrebuje, zato dnevnih sploh nima. | Foto: Aleš Črnivec Jimny na polno zadiha z majhnimi bencinskimi pljuči, ko iz urejenih cestnih površin zapelje po kolovozih med drevesa. Takrat luči ne potrebuje, zato dnevnih sploh nima. Foto: Aleš Črnivec

Jimny ni tako oglato oblikovan kot predhodnik samuraj, je pa ravno prav zaobljen, da izžareva popolno terensko poreklo. | Foto: Gašper Pirman Jimny ni tako oglato oblikovan kot predhodnik samuraj, je pa ravno prav zaobljen, da izžareva popolno terensko poreklo. Foto: Gašper Pirman

Prava terenska vozila prevažajo rezervno kolo nad zadnjim odbijačem. Gre za standardno kolo na litem platišču. Priporočamo uporabo varnostnih matic proti kraji. | Foto: Gašper Pirman Prava terenska vozila prevažajo rezervno kolo nad zadnjim odbijačem. Gre za standardno kolo na litem platišču. Priporočamo uporabo varnostnih matic proti kraji. Foto: Gašper Pirman

Jimny ni prav visoko dvignjen od tal (19 centimetrov), terensko bolj ugodno je kratko medosje in kota vstopanja in izstopanja na strminah. | Foto: Gašper Pirman Jimny ni prav visoko dvignjen od tal (19 centimetrov), terensko bolj ugodno je kratko medosje in kota vstopanja in izstopanja na strminah. Foto: Gašper Pirman

Jimny na cesti

Vozilo, ki je višje kot širše, že v osnovi nima ugodnih pogojev za pretirano veseljačenje okoli ovinkov. Jimny ima že četrto leto standardno vgrajen sistem ESC, ki pa ni najnovejše generacije. Med prehitro odpeljanimi ovinki se razločno zasliši škrtajoče delovanje ABS na enem ali dveh kolesih po izbiri elektronike.

Vožnja po asfaltu je trda, zaradi kratkega medosja tudi vzdolžno poskočna. Do hitrosti 80 na uro je prav prijetna in zabavna, pri 90 na uro in 3.170 vrtljajih je splošno počutje še sprejemljivo. Tu je pravo mesto, da pohvalimo solidne, čeprav samo halogenske žaromete. Hitrost 130 na uro (skoraj 140 po števcu) smo preizkusili samo za kratek test. Hrup pri 4.580 vrtljajih po izračunu ni prijeten, občutki zaradi slabše smerne stabilnosti pa tudi ne.

Jimny v mestu

S premerom obračalnega kroga pod desetimi metri se majhni jimny odlično znajde v mestu, kjer ga je zaradi kratkega razmerja v menjalniku mogoče voziti s peto prestavo. Neobičajno veliko število zavrtljajev volana (okoli 4,2 "lock to lock") omogoča lahkotno in spretno manevriranje. Dovolj velika stekla, višje sedenje in kratek pokrov motorja so pogoj za popoln nadzor nad vogali vozila, tako da ni težav zaradi odsotnosti parkirnih tipal. Voznik se mora zlasti pri izbiri 4WD izogibati speljevanju s povsem zasukanimi kolesi, pa tudi pri 2WD se včasih malo zatakne.

Zanimivosti

Kozmetično ogledalce je nameščeno samo na levem senčniku, kar bi lahko predstavnicam lepšega spola sporočalo, naj v jimnyju sedijo za volanom, ne pa na desnem sedežu.

Številu ogledalc kot primeru varčevanja sledi tudi eno samo stikalo za ogrevanje obeh sprednjih sedežev..

Jimny je najbrž edino vozilo, ki pri ceni 17 tisočakov ne ponudi radijskega aparata. Ima pa anteno, ki je je treba po pravilih terenske vožnje pogrezniti v karoserijo.

In nazadnje: kabina jimnyja je tako dobro zatesnjena, kot se tega starejši spomnimo pri Volkswagnovih hroščih. Vrata se lahko z normalno silo zaprejo samo pri rahlo spuščenih okenskih steklih. Tega seveda nismo počeli, zato smo vsakič zapirali dvakrat.

Jimny na terenu

V primerjavi s terenskimi legendami in drugimi uveljavljenimi terenskimi vozili lahko jimny uveljavlja nekatere svoje prednosti. 85 konjev zadošča, da dobro tono "lahko" vozilo na strminah ne opeša, le pri speljevanju mu zmanjka bencinskega navora, na kar lahko z neprijetnim vonjem opozori sklopka. 

Zato pa je zmagovalec na ozkih gozdnih vlakah, skozi katere se s 160 centimetri širine zlahka prerine. 19-centimetrska oddaljenost od tal zahteva malo previdnosti, zaradi kratkega medosja pa lažje premaguje valovite prepreke. Kratka previsa mu določata ugodna kota vstopanja in izstopanja na strmem terenu. Tudi tu je primerno mesto za mnenje o lučeh, in sicer dnevnih. Jimny jih nima, saj so na gozdnih vlakah res nepotrebne.

Poraba pod osmimi litri

Pomembna sprememba, brez katere jimnyja ne bi bilo v prodajnih salonih, je doletela bencinski motor. Kmalu po letu 1998 so delovno prostornino povečali s 1.298 na 1.328, pridobili pet "konjev", zmanjšali porabo goriva in po zadnjih okoljskih predpisih tudi jimny ustreza normativom Euro 6.

Z rezervoarjem za gorivo, ki so ga zmanjšali s 45 na 40 litrov, smo z enim polnjenjem prevozili 464 kilometrov in natočili 36 litrov in pol. Pri dveh točenjih, ne da bi se posebej trudili z varčno vožnjo, smo namerili porabo 7,7 in 7,9. To sicer ni prav malo, vendar rezultat ne odstopa veliko od tovarniškega podatka za kombinirano porabo, ki znaša 7,1 litra na sto kilometrov.

Jimny je zaradi svojih vrhunskih terenskih lastnosti priljubljeno vozilo lovcev in
gozdarjev. | Foto: Aleš Črnivec Jimny je zaradi svojih vrhunskih terenskih lastnosti priljubljeno vozilo lovcev in gozdarjev. Foto: Aleš Črnivec

Suzuki Jimny | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Suzuki Jimny | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Četrta generacija jimnyja

Če verjamemo pisnim in fotonovicam, ki počasi kapljajo, naj bi bil novi jimny bolj robato oblikovan in spet bolj podoben samuraju. Z oglato oblikovanimi izrezi pod blatniki spominja na trenutne Jeepove modele. Vesti tudi trdijo, da bo imel novi jimny reduktor, zato lahko pričakujemo, da bo majhni suzuki ohranil vrhunske terenske zmogljivosti, po katerih so slovele vse dosedanje generacije.

Cena testnega vozila: 17.462 evrov

Cena osnovne različice: 16.199 evrov (suzuki jimny 1.3 VVT 4x4 club)

Osnovna cena testnega vozila: 17.012 evrov (suzuki jimny 1.3 VVT 4x4 style)

Dodatna oprema: kovinska barva (300 evrov); priprava vozila (150 evrov)

 

Tehnični podatki: suzuki jimny 1.3 VVT 4x4 style

Terensko vozilo; troje vrat, štirje sedeži

Motor: bencinski, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, 16V; delovna prostornina: 1328 cm3; največja moč: 62,5 kW pri 6000 vrt/min, največji navor: 110 Nm pri 4.100 vrt/min

Prenos moči: štirikolesni pogon; 5-stopenjski ročni menjalnik; pnevmatike: 205/70 R15

Mere, mase: dolžina: 3545 mm (brez rezervnega kolesa) 3695 mm (s pokritim rezervnim kolesom), širina: 1600 mm, višina: 1705 mm (s strešnima letvama); medosna razdalja: 2250 mm; oddaljenost od tal: 190 mm; premer kroga obračanja: 9,8 m; vstopni kot: 34 stopinj, izstopni kot: 46 stopinj; masa praznega vozila: 1090 kg; največja dovoljena masa: 1420 kg; prostornina prtljažnika: 113 - 324 l

Zmogljivosti in poraba: največja hitrost: 140 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 14,1 s; mestna vožnja: 8,9 l/100 km, odprte ceste: 6,0 l/100 km, kombinirano: 7,1 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 40 l; emisije: 162 g CO2/km, Euro 6

Varnost: čelni zračni blazini za voznika in sovoznika, 2x isofix; ABS z zavorno asistenco; kontrola stabilnosti vozila ESC; nadzor tlaka v gumah TPMS; ocena NCAP: neocenjeno

Oprema: 15-palčna lita platišča, strešni letvi, meglenke, zelena termoizolacijska zasteklitev, zadaj dodatno zatemnjena stekla, daljinsko centralno zaklepanje, električno pomični ogrevani ogledali, usnjen volanski obroč, indikator prestavljanja, stikala za 2WD, 4WD in 4WD-L, ročna zavora, vtičnica 12V, oblazinjenje v umetnem usnju, ročna klimatska naprava, električno odpiranje stekel, voznikovo impulzno navzdol, zaprt predal in polica pred sovoznikom, 2 utora za pijačo na konzoli med sedežema, zadnja klop deljiva v razmerju 50/50, predala v vratih, orodje v dnu prtljažnika, standardno rezervno kolo na litem platišču na zadnjih vratih

Jamstvo: triletno splošno jamstvo ali 100 tisoč kilometrov, šest let na prerjavenje

 

 

Ne spreglejte