Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
20. 12. 2015,
14.56

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Družinski Avtomoto Citroën Peugeot Seat Toyota Volkswagen Škoda

Nedelja, 20. 12. 2015, 14.56

7 let, 12 mesecev

Kateri enoprostorec ponuja največ trem otrokom?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pred nakupom se mnogo staršev vpraša, ali bo njihov jekleni konjiček imel dovolj prostora tudi za tri nadobudne malčke. Mi smo v vizir vzeli enoprostorce in vanje namestiti tri otroške sedeže ...

Trije otroci niso nobena redkost

Slovenci ne slovimo ravno po visoki rodnosti. Pravzaprav po tem ne slovi skoraj noben narod, ki prebiva na območju Evropske unije. Kaj tiči v ozadju, nas tokrat ne zanima. Zanima nas nekaj drugega. Podatki govorijo o tem, da obstaja kar nekaj družin s tremi otroki. To pa je podatek, ki nas zanima. Takšna družina se mora tudi kam peljati, kajne? Dandanes o varnosti v prometu razmišljamo precej drugače kot v preteklosti. Hvala bogu, da tiste, ki sami ne razmišljajo preveč v tej smeri, k temu prisilijo kar predpisi in zakoni. In kaj nam država veleva? Uporabo otroških sedežev, seveda.

Zakaj ta primerjalni test?

Mnogi starši se pri nakupu avtomobila vprašajo, ali bodo imeli dovolj prostora tudi za vse potrebne otroške sedeže. Ni namreč samoumevno, da v avtomobil, ki ima v drugi vrsti dovolj prostora za tri potnike, lahko vgradimo tudi tri otroške sedeže. Velikost avtomobila oziroma, bolje rečeno, njegove zunanje mere, lahko kaj hitro zavedejo. Ni namreč samoumevno, da zunanji centimetri odslikavajo notranje dimenzije. Pri velikih enoprostorcih (sharan, alhambra, espace, galaxy, s-max, 807, C8 ...) ni dvoma o prostornosti, a so precej dražji in okornejši, česar pa mnogi starši ne marajo. Zato smo mi v precep vzeli najbolj priljubljeno skupino prostornežev, saj je tu vsak centimeter lahko odločilen in lahko pomeni celo, da bo ob prihodu tretjega otroka potreben nakup novega vozila.

Kaj smo ugotovili?

Na testu smo imeli šest srednje velikih enoprostorcev, torej večino pri nas zastopanih vozil različnih znamk. Izsledki testa so pokazali, da so ključnega pomena trije posamični sedeži v drugi vrsti. Dimenzijsko so se sicer nekoliko razlikovali, a prav vsi avtomobili s takšno sedežno zasnovo so omogočili pritrditev treh sedežev. Tukaj so kljub velikosti v slabšem položaju avtomobili kot altea XL (na testu), mazda 5 in opel zafira.

Dostopnost isofix pritrdišč

Opazili smo precejšno razliko v dostopnosti isofix pritrdišč. Zadeva sicer ni življenjskega pomena, a marsikdo od nas se je že kdaj jezil na proizvajalca, ko je s prsti "brskal" za pritrdišči in potem s težavo namestil sedež. Pri testiranih avtomobilih je bila slika precej pisana. Peugeot 5008 in citroën C4 picasso sta imela dobro vidne in dostopne, touran omogoča preprosto odstranitev dela sedala in tako neoviran dostop do pritrdišč, preostali so jih skrili v nekakšne reže ali pa globoko med naslonjalo in sedalo. Moramo pa poudariti, da pri grand scenicu zaradi mehke tkanine in nekoliko širše odprtine ni bilo večjih težav pri nameščanju.

Naše meritve:






Karavani ponujajo manj

Mnogokrat je slišati, da je namesto srednje velikega enoprostorca bolje kupiti večjega karavana. Ta naj bi ponujal boljše vozne lastnosti in primerljivo prostornost. Pa je res tako? Glede voznih lastnosti se strinjamo. Prostornost smo neposredno primerjali kar na našem testu in ugotovili, da enoprostorci ponujajo več. Več prostora v prtljažniku in, kar je tokrat še najpomembneje, več prostora v drugi sedežni vrsti. Za primerjavo smo vzeli enega največjih karavanov na trgu, škodo superb combi, in lahko vam povemo, da gresta v drugo vrsto le dva otroška sedeža.

Otroški avtosedeži

Prvi otroški sedeži, ki so bili narejeni za potrebe večje varnosti najmanjših potnikov v avtomobilih, so se pojavili v začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja. Od takrat naprej pa se je njihov razvoj skokovito povečal, k čemur je pripomogla tudi vse ostrejša zakonodaja, ki je počasi, a zanesljivo uzakonila obvezno uporabo otroškega sedeža za otroke. Ob tem pa ne smemo pozabiti, da so sedeži tretje skupine (za najstarejšo skupino otrok) homologirani zgolj do 36 kilogramov otrokove teže. Po tem pa pridejo na vrsto klasični jahači in pripenjanje z običajnim varnostnim pasom.




Ne spreglejte