Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 12. 2015,
12.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Hyundai Terenski Avtomoto Družinski Avtomoto

Četrtek, 17. 12. 2015, 12.30

6 let, 7 mesecev

Hyundai grand santa fe 2,2 CRDi 4WD

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Test hyundaija grand santa fe s sedmimi sedeži. Za 100 dodatnih litrov v prtljažniku in tretjo sedežno vrsto vsaj 6.490 evrov več. Njegov največji tekmec je torej v resnici petsedežni santa fe.

Velik, zelo opazen in še precej cenejši od nemške SUV-elite

 | Foto: Grand torej. Zares je velik, dolg je skoraj pet metrov (4.915 milimetrov) in je od običajnega santa feja daljši za 22,5 centimetra. Korejec, ki je na avtomobilskem trgu uradno soočen s tekmeci, kot so BMW X5, mercedes GLE ali audi Q7, neuradno pa je zaradi razmeroma še vedno hvaležne cenovne politike in manj premium imena dostopen tudi kupcem, ki ribarijo razred nižje.

A da ne bo pomote, za 50 tisoč evrov plus ta avtomobil ponuja veliko vsebine, ki pa predvsem z vidika udobja ni tako oddaljena od tiste v prej omenjenih tekmecih. Ves paket je takole, čez prst, od nemške elite cenejši za vsaj 15 tisoč evrov.

In še enega pomembnega dejstva ne moremo spregledati pri tem velikem korejcu: pet let so inženirji zanj pripravljeni držati roko v ognju, da bo vse delovalo tako, kot mora delovati, pa četudi boste v tem obdobju z njim naredili četrt milijona kilometrov. Tovarniško jamstvo je v tem primeru jasno in brez drobnega tiska, saj ne omejuje poslanstva avtomobila, vožnje torej.

Korejec, ki je na avtomobilskem trgu uradno soočen s tekmeci, kot so BMW X5, mercedes GLE ali audi Q7, neuradno pa je zaradi razmeroma še vedno hvaležne cenovne politike in manj premium imena dostopen tudi kupcem, ki ribarijo razred nižje. | Foto: Korejec, ki je na avtomobilskem trgu uradno soočen s tekmeci, kot so BMW X5, mercedes GLE ali audi Q7, neuradno pa je zaradi razmeroma še vedno hvaležne cenovne politike in manj premium imena dostopen tudi kupcem, ki ribarijo razred nižje.

Znotraj spominja na hotelski salon z razkošnimi fotelji in stekleno galerijo

Kabinski del je razkošen, prijeten na pogled in zelo kakovosten. Deluje sodobno in ponuja večino ugodja, ki ga zahteva kupec vozila s ceno na 50 tisoč evri.

Že pri testu običajnega santa feja s petimi sedeži smo zapisali, da je v polni meri povzel Hyundaijevo avtomobilsko doktrino, da je kakovostno, inženirsko in tehnično prepričljiv in, še pomembnejše, ne drži se ga zloglasni tajkunski pečat kot kakšnih v črnino in krom odetih orjakov z velikimi kolesi. Santa fe že na pogled deluje pošten avtomobil, če malce karikiramo. Ali povedno drugače, direktor se bo v njem brez slabe vesti še vedno počutil prav direktorsko.

Ne drži se ga zloglasni tajkunski pečat kot kakšnih v črnino in krom odetih orjakov z velikimi kolesi. Santa fe že na pogled deluje pošten avtomobil, če malce karikiramo. | Foto: Ne drži se ga zloglasni tajkunski pečat kot kakšnih v črnino in krom odetih orjakov z velikimi kolesi. Santa fe že na pogled deluje pošten avtomobil, če malce karikiramo.

Avto je pač imeniten in pika

"Sprenevedanje" kupcev, ki se namesto za vozilo, kot je grand santa fe, raje odločajo za borneje opremljene prej naštete premijske alternative z visoko cenjenimi logotipi, da korejec – z izjemo tistih najnaprednejših elektronskih asistenčnih sistemov – pač nima kaj ponuditi, je v tem primeru popolnoma nesmiselno. Izbor materialov, elegantno sestavljenih barvnih tonov, steklene panorame nad glavami in razkošnih sedežev, odetih v usnje, spominja na zgledno urejen salon prestižnega hotela. Avto je imeniten in pika.

Ni tehnološki glasnik prihodnosti, a kljub vsemu spada v visoko družbo

Tehnološko je torej v koraku s časom, res pa je, da smernic ne postavlja. | Foto: Tehnološko je torej v koraku s časom, res pa je, da smernic ne postavlja.

Sedempalčni zaslon z navigacijskim sistemom, ki se bo brezplačno nadgrajeval še pet let, je občutljiv na dotik, ključ lahko ostaja v žepu, ker je pameten, prtljažnik odpira in zapira elektrika, ksenonski žarometi so samodejno prilagodljivi.

Oba sprednja sedeža sta električno nastavljiva, na voljo sta tudi sistem samodejnega bočnega parkiranja in tako imenovani "flex steer", pametni volan s tremi programi krmiljenja, ki pa glede na naše izkušnje pri tem ali drugih Hyundaijevih modelih ni ravno pretresljivo učinkovit – razlike med posameznimi programi so malenkostne, spreminjajoča trdota volana pa ne pomeni tudi večje komunikativnosti.

 | Foto:

Prepričljiv pogonski sklop z močnim dizlom in štirikolesnim pogonom

Za kombinacijo 2,2-litrskega dizelskega srca s skoraj 200 "konji" (edini motor na voljo pri modelu grand santa fe), šeststopenjskega samodejnega menjalnika in štirikolesnega pogona, zasnovanega v avstrijski Magni Styer , smo že zapisali, da je dovolj zmogljiva za vse tako ali drugače zahtevnejše izzive, s katerimi bi se lahko srečal povprečen voznik, prijetno pa preseneti celo ob spogledovanju s plezanjem po blažjih oblikah brezpotij. Tudi zato, ker je mogoče, kot je pri tovrstnih pogonih v navadi, "zakleniti" razporeditev pogonske moči med osema v razmerju 50 : 50. Poraba goriva z dobrim devetlitrskim povprečjem je pričakovana glede na postavo, kilograme in konjenico.

Pri udobju ne sklepa kompromisov

 | Foto: Pa vendar ima udobje veliko prednost pred terenskimi in športnimi izzivi. In v tem pogledu grand santa fe, če tekmeci niso opremljeni z zračnim vzmetenjem, ne zaostaja za nikomer. Blaži vzorno in tiho tudi na zares slabih podlagah, relacijske vožnje pa odpravlja z lahkotnostjo najboljših potovalnikov D-segmenta.

Priznamo, da se nekoliko opaznejša razlika med njim in tistimi najdražjimi predstavniki razreda pokaže v dinamično izpeljanih zavojih. Nič strašnega, le kilogrami so manj učinkovito ukročeni in volan ni tako zelo natančen oziroma odziven. To je pač križarka.

Namesto 534 lahko kar 634 litrov prtljažnega prostora

In zdaj k zadku in njegovi vsebini – tisti, zaradi katere se imenuje grand. V primerjavi s petsedežnim je prtljažnika namesto 534 litrov kar 634, na voljo pa sta tudi dva dodatna sedeža. O prtljažniku toliko, da dodatni litri v teoriji niso zanemarljivi, razlika v praksi pa ne izstopa toliko, kot namigujejo številke.

Dostop do zadnjih sedežev je razmeroma lahek – še največja ovira je dejstvo, da je avtomobil razmeroma visok (podvozje je od tal oddaljeno 18,5 centimetra), zato vstop tja zadaj vseeno zahteva nekaj majhnega spretnosti. | Foto: Dostop do zadnjih sedežev je razmeroma lahek – še največja ovira je dejstvo, da je avtomobil razmeroma visok (podvozje je od tal oddaljeno 18,5 centimetra), zato vstop tja zadaj vseeno zahteva nekaj majhnega spretnosti.

Finančno ozadje o smiselnosti grand naložbe

 | Foto: Največji vprašaj torej namenjamo cenovni razliki med grandom in običajnim santa fejem. Neposredna primerjava skoraj idetnično oremljenih pet- in sedemsedežne različice (grand santa fe impression in santa fe impression, podkrepljen s paketom business) pomeni vsaj 6.490 evrov razlike v prid malenkost manjšega, prostorsko še zmeraj skrajno radodarnega brata. Razlika v njegovo korist pa ob primerjavi z drugimi, skromnejšimi paketi opreme le še naraste.

Zato se nam še kako zdi smiseln pomislek o dejanski upravičenosti naložbe v grand prirastek s šestim in sedmim sedežem. Velika družina bi v tem primeru potrebovala še velik prtljažnik, kombi torej. Občasna potniška kombinatorika se torej v resnici pomeri s finančno konstrukcijo naložbe. Sliši se sila zapleteno, a ni. Dobrih šest tisočakov za dva dodatna sedeža ali pa 100 litrov prostornejši prtljažnik?

Santa fe je v resnici največji tekmec grand santa feju. Ima vse, kar ima večji brat, le dveh sedežev ne, lastnik pa v denarnici obdrži šest tisočakov denarja za naslednjih šest let polnih kasko zavarovanj ali pa za 5.054 litrov dizla. Ste še v dilemi, kako bi se odločili?

 | Foto:

 

Ne spreglejte