Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
1. 12. 2015,
0.22

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Honda Moto Avtomoto

Torek, 1. 12. 2015, 0.22

7 let, 12 mesecev

Honda vision 50

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vision predstavlja Hondino vrnitev v razred 50-kubičnih skuterjev. Ta skuter pa je tako s svojim videzom kot z agregatom namenjen zrelejšim uporabnikom. Za mulčke je preprosto premalo vpadljiv.

Zrel videz je nezanimiv za najstniške voznike skuterjev

Honda vision s svojo razmeroma umirjeno podobo in skoraj dvema metroma skupne dolžine (1882 milimetrov) daje vtis večjega in močnejšega 125-kubičnega skuterja, kar je zagotovo plus, saj recimo na njem tudi možakar v zrelih letih ni videti, kot da bi sinu ali vnuku ukradel najljubšo igračo.

Morda so pri Hondi svojega 50-kubičnega predstavnika dejansko namenili ljudem, ki dosedaj med retro in najstniško-razgrajaškimi skuterji ravno niso imeli veliko izbire v smislu neke srednje nevpadljive alternative na ne najmanjših in tudi ne na največjih kolesih. V skladu s svojim z videzom bo tudi sicer vision prej prepričal zrelejše uporabnike kot pa mulčke, saj ga po privlačnem videzu pač ne moremo postaviti ob bok recimo Yamahinemu aeroxu, apriliama SR 50 R in sportcityju, pa peugeotu speedfightu in drugim najstniškim predstavnikom, motorističnim kandidatom za osvojitev domače ulice.

Udobna vožnja in zanesljive zavore

Res je, da od 50-kubičnega skuterja človek ne more pričakovati udobja na ravni maksi skuterja, a vision svoje mestno poslanstvo opravlja dobro, saj je kljub 14-palčnim platiščem dovolj okreten in z relativno bogato odmerjenim sedežem tudi dovolj udoben.

Zares dober občutek in veliko zaupanja pa vlivajo zanesljive zavore, saj je vision opremljen s centralnim zavornim sistemom CBS za porazdelitev zavorne sile. Ročici sta torej povezani.

To je vsekakor dodana vrednost, še posebej če upoštevamo dejstvo, da tovrstne motorčke v mestu največkrat uporabljajo predvsem vozniki brez izpita kategorije A in brez klasičnih motorističnih izkušenj.

Agregat bi zmogel več, a mu zakon vzame sapo

Zračno hlajeni, enovaljni in dvoventilski štiritaktni motor ponuja 2,5 kilovata največje moči in 3,5 njutonmetra največjega navora. Opremljen pa je tudi z elektronskim vbrizgom goriva, ki ugodno vpliva tudi na gorivno ekonomičnost. 100-kilometrsko mestno razdaljo ta hondica zmore z dobrima dvema litroma goriva.

Agregat torej v teoriji ponuja povsem dovolj, da bi ta skuter brez težav zmogel zdržati vse do 60 kilometrov na uro tudi prometni tempo na mestnih vpadnicah. A mu v dušo grobo poseže znan zakon in veselja je konec že pri hitrosti 45 kilometrov na uro.

Prisilo blokade se čuti tudi med vožnjo, saj v bližini prej omenjene hitrosti tako delovanje motorja kot tudi prenosa postane malce nemirno, skorajda cukajoče. Škoda.

Ne iščite razumnih razlag, raje narediti izpit kategorije A

Zato s hondo vision in tudi vsem preostalim tehnično ustreznim – tu imamo v mislih predvsem neodstranjene blokade – 50-kubičnim skuterjem ne priporočamo vožnje po mestnih vpadnicah, kot so v Ljubljani denimo Celovška, Dunajska, Tržaška …, saj boste deležni precej nevarnih (tudi avtobusnih in tovornjaških) prehitevalnih manevrov in najbolj temnih gest slovenske prometne kulture.

Zasilna umika na kolesarsko stezo ali na rumeni pas pa, če nič drugega, pomenita nova prekrška. Seveda je na voljo tudi nekaj skuterjev, ki vas po kolesarski stezi vozijo s traktorsko hitrostjo 25 km/h, toda ali ne bi bilo v tem primeru ceneje in rekreacijsko koristneje, da sedete na kolo? Če nočete biti zgolj najhitrejši kolesar oziroma najpočasnejši motorist v mestu kljub temu, da za to ni kriva honda vision, vam priporočamo raje, da naredite izpit kategorije A in posežete po vsaj 125-kubičnem skuterju. Še boljša izbira pa bo recimo honda silverwing

Ne spreglejte