Honda vision 50

Vision predstavlja Hondino vrnitev v razred 50-kubičnih skuterjev. Ta skuter pa je tako s svojim videzom kot z agregatom namenjen zrelejšim uporabnikom. Za mulčke je preprosto premalo vpadljiv.

1 / 14

Foto: Ciril Komotar

2 / 14

Foto: Ciril Komotar

3 / 14

Foto: Ciril Komotar

4 / 14

Foto: Ciril Komotar

5 / 14

Foto: Ciril Komotar

6 / 14

Foto: Ciril Komotar

7 / 14

Foto: Ciril Komotar

8 / 14

Foto: Ciril Komotar

9 / 14

Foto: Ciril Komotar

10 / 14

Foto: Ciril Komotar

11 / 14

Foto: Ciril Komotar

12 / 14

Foto: Ciril Komotar

13 / 14

Foto: Ciril Komotar

14 / 14

Foto: Ciril Komotar

Zrel videz je nezanimiv za najstniške voznike skuterjev

Honda vision s svojo razmeroma umirjeno podobo in skoraj dvema metroma skupne dolžine (1882 milimetrov) daje vtis večjega in močnejšega 125-kubičnega skuterja, kar je zagotovo plus, saj recimo na njem tudi možakar v zrelih letih ni videti, kot da bi sinu ali vnuku ukradel najljubšo igračo.

Morda so pri Hondi svojega 50-kubičnega predstavnika dejansko namenili ljudem, ki dosedaj med retro in najstniško-razgrajaškimi skuterji ravno niso imeli veliko izbire v smislu neke srednje nevpadljive alternative na ne najmanjših in tudi ne na največjih kolesih. V skladu s svojim z videzom bo tudi sicer vision prej prepričal zrelejše uporabnike kot pa mulčke, saj ga po privlačnem videzu pač ne moremo postaviti ob bok recimo Yamahinemu aeroxu, apriliama SR 50 R in sportcityju, pa peugeotu speedfightu in drugim najstniškim predstavnikom, motorističnim kandidatom za osvojitev domače ulice.

Udobna vožnja in zanesljive zavore

Res je, da od 50-kubičnega skuterja človek ne more pričakovati udobja na ravni maksi skuterja, a vision svoje mestno poslanstvo opravlja dobro, saj je kljub 14-palčnim platiščem dovolj okreten in z relativno bogato odmerjenim sedežem tudi dovolj udoben.

Zares dober občutek in veliko zaupanja pa vlivajo zanesljive zavore, saj je vision opremljen s centralnim zavornim sistemom CBS za porazdelitev zavorne sile. Ročici sta torej povezani.

To je vsekakor dodana vrednost, še posebej če upoštevamo dejstvo, da tovrstne motorčke v mestu največkrat uporabljajo predvsem vozniki brez izpita kategorije A in brez klasičnih motorističnih izkušenj.

Agregat bi zmogel več, a mu zakon vzame sapo

Zračno hlajeni, enovaljni in dvoventilski štiritaktni motor ponuja 2,5 kilovata največje moči in 3,5 njutonmetra največjega navora. Opremljen pa je tudi z elektronskim vbrizgom goriva, ki ugodno vpliva tudi na gorivno ekonomičnost. 100-kilometrsko mestno razdaljo ta hondica zmore z dobrima dvema litroma goriva.

Agregat torej v teoriji ponuja povsem dovolj, da bi ta skuter brez težav zmogel zdržati vse do 60 kilometrov na uro tudi prometni tempo na mestnih vpadnicah. A mu v dušo grobo poseže znan zakon in veselja je konec že pri hitrosti 45 kilometrov na uro.

Prisilo blokade se čuti tudi med vožnjo, saj v bližini prej omenjene hitrosti tako delovanje motorja kot tudi prenosa postane malce nemirno, skorajda cukajoče. Škoda.

Ne iščite razumnih razlag, raje narediti izpit kategorije A

Zato s hondo vision in tudi vsem preostalim tehnično ustreznim – tu imamo v mislih predvsem neodstranjene blokade – 50-kubičnim skuterjem ne priporočamo vožnje po mestnih vpadnicah, kot so v Ljubljani denimo Celovška, Dunajska, Tržaška …, saj boste deležni precej nevarnih (tudi avtobusnih in tovornjaških) prehitevalnih manevrov in najbolj temnih gest slovenske prometne kulture.

Zasilna umika na kolesarsko stezo ali na rumeni pas pa, če nič drugega, pomenita nova prekrška. Seveda je na voljo tudi nekaj skuterjev, ki vas po kolesarski stezi vozijo s traktorsko hitrostjo 25 km/h, toda ali ne bi bilo v tem primeru ceneje in rekreacijsko koristneje, da sedete na kolo? Če nočete biti zgolj najhitrejši kolesar oziroma najpočasnejši motorist v mestu kljub temu, da za to ni kriva honda vision, vam priporočamo raje, da naredite izpit kategorije A in posežete po vsaj 125-kubičnem skuterju. Še boljša izbira pa bo recimo honda silverwing

Honda NSC50 vision
mestni skuter; 2 sedeža
Motor
bencinski, zračno hlajeni 4-taktni 1-valjnik 2-ventiljski; delovna prostornina: 49 cm3; največja moč: 2,5 kW pri 7000 vrt/min; največji navor: 3,5 Nm pri 6750 vrt/min; elektronski vbrizg goriva PGM-FI
Prenos moči
samodejni menjalnik; jermenski prenos; pnevmatike: 80/80 R14 (spredaj)/ 90/90 R14 (zadaj)
Podvozje
jeklen okvir; spredaj teleskopske vilice, zadaj nihajna roka z blažilnikom
Zavorni sistem
spredaj kolutna zavora, premer 220 mm, CBS, zadaj bobnasta zavora, premer 130 mm
Mere, mase
dolžina: 1882 mm, širina: 670 mm, višina: 1117 mm, medosna razdalja: 1284 mm, višina sedeža: 785 mm; masa vozila s tekočinami: 100 kg
Zmogljivosti in poraba
največja hitrost: 45 km/h; prostornina posode za gorivo: 5,5 l
Voznikov prostor
Krmilo: ročica zadnje zavore na levi strani, ročica zavore prednjega kolesa na desni strani; stikala za luči, smerokaze, trobljo na levi strani; stikala za zagon ter izklop motorja na desni strani
Sedež: dvonivojski sedež, držalo za sopotnika, pod sedežem odlagalni prostor
Instrumentna plošča: analogni merilnik za prikaz hitrosti, količine goriva in prevoženih kilometrov
Luči: žarometa za bleščečo in za zasenčeno luč; dnevne luči
Odklepanje / zaklepanje: zaklepanje krmila
Garancija
24-mesečno splošno jamstvo

V nekaj stavkih

Honda vision je varčen in udoben mestni skuter, ki pa je zanimiv tudi zaradi razmeroma ugodne cene. Zaradi svoje najstniške nevpadljivosti je nekoliko bolj odporen še na krajo. Predvsem zaradi zakonskih predpisov pa predstavlja "le" pogojno dobro alternativo za borbo proti mestni prometni gneči.

Cena testnega motocikla: 1890 EUR

Za pikolovce

Armaturna plošča deluje nekoliko poceni in kar malce zastarelo.

Redno servisiranje do 20.000 km: 361 EUR

1.000 km: 51 EUR / 4.000 km: 51 EUR / 8.000 km: 51 EUR / 12.000 km: 106 EUR / 16.000 km: 51 EUR / 4.000 km: 51 EUR Časovni interval med servisi je največ 1 leto. Podatke nam je priskrbela PR-služba slovenskega zastopnika.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano