Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sobota,
19. 12. 2015,
7.24

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ford Tovorni Avtomoto

Sobota, 19. 12. 2015, 7.24

7 let, 12 mesecev

Ford transit in tourneo custom

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sedma generacija Fordovega transita oziroma prevozu potnikov namenjenega tournea želi bolj kot kadarkoli doslej zabrisati vozniško in uporabniško ločnico med osebnim in gospodarskim vozilom.

Razred: kombinirano dostavno vozilo; kombinirano osebno vozilo, 5 vrat, 9 sedežev Družina modelov: transit/tourneo Predhodniki: 1. generacija (1965), 2. generacija (1978), 1. generacija (1986), 3. generacija (1991), 4. generacija (1994), 5. generacija (2000), 5. generacija (2006) Proizvodnja: Kocaeli (Turčija) Začetek prodaje v Sloveniji: prvo četrtletje 2013 Cene: še ni znana

Poudarki: - velik preskok v vozni dinamiki - kinetični dizajn - največji volumen tovornega prostora v razredu 6,8 m3 - nosilnost od 600 do 1.400 kg - integrirani strešni prtljažnik, varnostni zaklep zadnjih vrat, premična sidrišča za tovor - preko 30 različnih sedežnih kombinacij

Spredaj svež in drugačen, zadaj zares lep in vpadljiv, v celoti pa kinetično sodoben

Podoba novega transita in tournea custom je bila za Fordove oblikovalce vsekakor izziv. Sodobno doktrino hišnega oblikovalskega jezika, kinetičnega dizajna, so iz modelskega nabora osebnih vozil morali prenesti tudi na tega čisto novega predstavnika enotonskih dostavnikov.

To seveda ni ravno mačji kašelj, saj sodobne linije ne gredo preveč skupaj z dejstvom, da je evropaleta povsem pravokotno oblikovana osnova za prevoz tovora, pa še na obračalni krog je treba misliti, da bo v mestnih središčih mogoče razmeroma preprosto obrniti tudi različico z najdaljšim medosjem.

No, treba je priznati, da je novi transit oziroma tourneo bistveno bolj simpatičen, lepši od predhodnika. Trapezoidna maska spredaj je sveža in drugačna ter na skrajnih zunanjih robovih malce "posekana" zaradi ugodnejšega manevriranja mimo urbanih ovir (stebrički, zidovi, betonska cvetlična korita …).

Zadnji del pa je z vertikalno povišanimi lučmi pravzaprav zares lep, če ne celo drzen. Od zadaj je transita oziroma tournea mogoče brez težav zamenjati tudi za kakšnega uglednega predstavnika velikih enoprostorcev.

Prav po avtomobilsko pa je izpopolnjena tudi karoserija, saj so linije bolj sklenjene in zagotovljeno je boljše ujemanje, na primer pri stiku površine sprednjega odbijača s pločevino sprednjega blatnika.

Vozi se tako, kot je mogoče pričakovati od Forda, odlično!

Na cestah bavarskega podeželja sta se obe različici, potniška in tovorna, izkazali kot zares vozno prepričljivi. Na podvozju so inženirji tehnično res dodelali vse ključne elemente in optimizirali vso transitovo strukturo. Mehkejše vzmeti in bolj toga karoserija (za 37 odstotkov bolj kot pri predhodniku) tako skupaj zagotavljajo občutno bolj udobno in osebnemu avtomobilu podobno vožnjo. Nad vedenjem podvozja in delovanjem fizikalnih sil pa bedi še stabilnostna elektronika, ki vključuje tudi sistem vektorskega nadzora navora poznanega iz novega focusa.

Kljub dejstvu, da smo na mokrih in spolzkih cestah okoli bavarske prestolnice s seboj v transitu peljali še 600-kilogramski tovor, je podvozje vseskozi dajalo občutek zanesljive lege in vodljivosti. Ni kaj, treba je priznati, da so pri Fordu letvico vozne dinamike v tonskem dostavniškem segmentu zdaj res postavili precej visoko.

Tourneova potniška enačba: voznik + osem potnikov ulomljeno z le tremi sidrišči isofix?!

Že res, da zasnova povsem potniško usmerjenega tournea z novozasnovanima zadnjima klopema dovolj sedežnega udobja poleg voznika ponuja še osmim potnikom, a če se z njim na dopust recimo odpravita dve mladi štiričlanski družini, bi lahko imeli težave.

Da, sidrišča isofix za pritrditev otroških sedežev so namreč na voljo le na dveh notranjih sedežih v drugi vrsti in na srednjem sedežu v tretji vrsti. Velik minus, še posebej ker se tourneo želi spogledovati tudi z vlogo prvega družinskega vozila. Iz obilice sedežev in prostorskih kombinacij – bilo naj bi jih več kot 30 za čim boljšo prilagoditev prevoza potnikov in njihove prtljage – pa še vedno ni mogoče zložiti udobnega ležišča za dve osebi. Tukaj in pri prevozu otrok (petkrat isofix) tekmec iz Volkswagna še vedno ohranja prednost.

Prepričljiv pa je novinec z vidika prtljažnih litrov, teh je tudi v polni sedežni postavitvi še vedno dovolj: v daljši različici (5.339 mm) 1.447 litrov, v krajši (4.972 mm) pa 922 litrov.

Dober, a ne prestižen

Potniški tourneo pa ima težave pri zagotavljanju prestižnih občutkov. Res je vozno odličen in sedežno dober, a po občutkih nikakor prestižen. Armaturna plošča, znana iz Fordovega osebnega programa, je lepa in z obilico stikal kar malce preveč založena.

Lepo so vanjo integrirali še dodatne predale in obogatili komunikacijsko-navigacijski paket, v katerem je na voljo tudi najnovejši sistem sync s funkcijo klica v sili, a prestižnega občutka na ravni najbogatejše opremljenih tekmecev iz Wolfsburga tourneo ne dosega.

Da, res je mogoče je naročiti tudi usnjeno oblazinjenje, toda v ponudbi nismo opazili možnosti električnega krmiljenja bočnih drsnih in zadnjih prtljažnih vrat, pa tudi malce dostavniško ukrojene stropne obloge in klimatizacijski vmesnik potniškega dela niso na ravni najvišje ocene. V Fordovi ponudbi asistenčnih varnostnih sistemov pa je tudi še nekaj kandidatov, na primer aktivni tempomat, ki jih v tourneu žal ni.

Transit je pravi avtomobilski šerpa in s skoraj sedmimi kubiki prostorninski prvak svojega razreda

Pri Fordu zagotavljajo, da je arhitekturna zasnova novega transita custom kljub aerodinamičnim zunanjim potezam in kinetičnim linijam tako dodelana, da naj bi novinec ponujal najbolj zajetni tovorni prostor v svojem razredu.

Inženirji so šli menda celo tako daleč, da so povsem na novo zasnovali predelne stene in stranice, da bi optimizirali njihove mere in poskrbeli za čim bolj praktično uporabo prostora za tovor. V praksi to pomeni, da je različica transita s kratko medosno razdaljo menda edini dostavnik v tem razredu, ki omogoča prevoz treh evropalet, naloženih do višine enega metra.

Ford transit custom torej zmore v krajši različici ponuditi šest kubičnih metrov tovornega prostora, pri daljšem medosju pa 6,8 kubičnega metra.

2,2-litrski dizelski duratorq in prvi pogon

Na stari celini bo transita custom poganjal prenovljeni, 2,2-litrski dizelski motor serije duratorq, ki so ga razvili kot ključno pogonsko enoto nove generacije Fordove globalizacije gospodarske palete.

Motor je na voljo v treh različicah: 77 kW/310 Nm, 92 kW/350 Nm in 114 kW/385 Nm.

Vsi agregati izpolnjujejo emisijski razred Euro 5 in so podprti s tehnologijo ECOnetic za zmanjšanje izpustov ter serijsko opremljeni s sistemom start-stop. Moč in navor se izključno na prvi kolesni par prenašata prek ročnega šeststopenjskega menjalnika, ta izhaja iz mondea.

Govorice o štirikolesnem pogonu pa nam uradno še niso potrdili.

Ne spreglejte