Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 11. 2007,
11.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 23. 11. 2007, 11.50

8 let

Ford C-max 1,8 TDCi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ford C-max je že naš stari znanec, razlog, da smo se spet vrnili na njegove sedeže pa je prenova oziroma kinetic dizajn, ...

... ki je po vzoru večjega S-maxa in galaxyja pred kratkim udaril tudi vanj. No, drug razlog za vnovičen test pa je 1,8-litrski TDCi motor.

Zunanjost, notranjost

C-max po novem v svet gleda precej bolj agresivno, kar sovpada s karakterjem avtomobila. Če želite biti opaženi, potem je ta turkizno zelena barva prava izbira, vsekakor se zdijo tudi lita platišča po vzoru focusa ST ena od "must have" zadev. Spet lahko pohvalim položaj za volanom. Sedeži podpirajo tudi bolj športno vožnjo, a so dovolj udobni, da me po petsto kilometrih avtoceste nista hrbet in zadnjica prav nič bolela.

Vozne lastnosti

C-maxovo podvozje lepo požira grbine, verjetno pa se bo francoskega udobja vajenim vseeno zdelo pretrdo. Je namreč precej športno naravnano, nagibanja v zavojih je malo, zato bodo na svoj račun nedvomno prišli bolj dinamični "fotri". V mestu je C-max dovolj okreten in pregleden, da parkiranje ne predstavlja težav, le pri speljevanju in pri najnižjih vrtljajih je treba biti precej previden in dodati več plina, ker drugače motor kaj hitro ugasne. To pa zna biti moteče ...

Zmogljivosti, poraba

1,8-litrski TDCi ponuja 115 konjskih moči, torej pet več kot manjši 1,6-litrski dizel. V praksi to pomeni povsem dovolj moči, hkrati pa takoj lahko pohvalim ugodno porabo. Na poti do Stutgarta je bila naša povprečna hitrost skoraj 120 km/h, poraba pa zelo ugodnih 6,4 litra. Če bi bil motor povezan s šeststopenjskim menjalnikom, bi bila najbrž še kak deci nižja, motor pa pri avtocestnih 130 km/h (in kakšnemu več) predvsem tišji.

Cena, tekmeci

Med kopico srednje velikih enoprostorcev lahko na prste ene roke preštejemo tiste, ki ponujajo toliko športne krvi, kot C-max. Podobno "čvrsta" je le seat altea in malenkost manj volkswagen touran in opel zafira, medtem ko so citroen picasso, renault scenic in toyota verso mehkejši. A po drugi strani v C-maxu udobje na račun tršega vzmetenja ne trpi, zato bo z njim voznik užival takrat, ko se bo sam zapodil po kakšni zaviti cesti, pa tudi takrat, ko se bo z družinico odpeljal na izlet.

Ne spreglejte