Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 11. 2007,
13.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 11. 2007, 13.18

8 let

Fiat sedici 1,9 multijet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Terenci so moderni, tržno so to zanimivi avtomobili, znamke še naprej rinejo na to področje, tudi tiste, ki nimajo "terenske" zgodovine.

Fiat jo sicer ima, a ima v aktualni ponudbi le terenskega malčka - pando 4x4. Vsekakor pa si že grize nohte, če bi mogel, bi v svojo ponudbo že danes vključil tudi večjega terenca. Da pri terenski ponudbi ne bo ostal zgolj pri pandi, je napovedal s študijo idea 5terre, "Prihajam!" je svojim tekmecem zavpil tudi s študijo terenca, ki se zgleduje po hummerju. A z reorganizacijo podjetja, repozicioniranjem ponudbe in razvojem bolj množičnih avtov ima očitno toliko dela, da mora razvoj terenca čakati v vrsti. Da bi lažje počakali na "glavno jed" nam Fiat kot "grisine" ponuja sedicija. Bolj ali manj Suzukijevo delo z italijansko značko. A glej, zadeva je prav super.

Zunanjost, notranjost

Panda nam je bila všeč. Ugajala nam je z igrivostjo, s šminko, z barvitimi sedeži, z zabavnostjo, po našem mnenju je takšna, kot naj bi majhen avto bil. No, sedici je že bolj resen. Nekaj k temu pripomorejo dodatni centimetri, nekaj ciljna skupina, ki je vsekakor "resnejša" kot pa zabave željni mladci. Velik delež krivde pa gre Japoncem, Suzukiju, ki partnersko izdeluje model SX-4. Suzukijeva so stikala, obvolanske ročice, radio, klima, pokrovček posode za gorivo, na Fiat spomnijo le številke na prestavni ročici. Od Fiata bi sicer pričakovali designersko bolj dovršeno notranjost, vsekakor pa nam je ergonomija ugajala, za volanom smo dobro sedeli kljub samo po višini nastavljivem obroču, tudi prostornost je zunanjim dimenzijam primerna. Vse OK, torej.

Vozne lastnosti

Seveda je izraz terenec za sedicija pretiran. Je običajni avtomobil z 19-centimetrsko oddaljenostjo od tal, zaščitenim podvozjem in štirikolesnim pogonom. Slednji nas je navdušil na spolzkih asfaltnih cestah, vseskozi nam je vlival veliko zaupanja in nikoli "zahinavil". Na terenu nas je tako kot panda prepričal s kratkim medosjem in s tem povezanim ugodnim prehodnim kotom, okretnostjo in sploh ugodnostmi, ki jih lahko ponudi majhen terenec, velik pa ne.

Zmogljivosti, poraba

No, ni vse Suzukijevo. Ni samo oznaka multijet Fiatova, motor je Fiatov. Tisti multijet, ki smo ga vozili že v fiatih bravo in doblo ... Če je bil v bravu in dobloju "čist' OK", je tukaj super. Avto dobro vleče, v spodnjih vrtljajih ne "umre", tudi poraba je solidna. Nasploh s tem motorjem sedici ponuja bolj zmogljivosti kot jih pod zahteve napišejo "šparovni" direktorji kakšnih zdravstvenih domov, ko v svoje flote dodajajo terenske malčke.

Cena, tekmeci

V kateri razred uvrstiti tale avto? Je nekaj večji kot malčki (kot na primer panda 4x4), je pa občutno manjši kot klasični SUV-ji tipa tucson, RAV, x-trail ... Večji so tudi terenski karavani, na primer škoda octavia scout in subaru forester. Seveda so tu tudi dvokolesno gnani običajni avti, s katerimi tekmuje dvokolesno gnani sedici, a bi glede na vozne lastnosti tega testnega primerka rekel, da je šele sedici 4x4 tisto pravo. Glavni tekmec je tako seveda suzuki SX-4, ki prihaja iz istih proizvodnih trakov na Madžarskem, oba pa imata tekmece predvsem v isti hiši. Suzuki predvsem ignisa, Fiat pa že omenjeno pando. Namreč, sedici (ali pa SX-4) sta za večino družin premajhna, zato ostajata avtomobila za vse, ki se večinoma vozijo sami. Tovrstne avte imajo recimo zelo radi razni zavodi, ki tovrstna vozila dajejo na uporabo uslužbencem, ki se velikokrat soočijo s "težjimi" voznimi razmerami. Bodisi s snegom, bodisi razdrapanim makadamom in podobnim. V spomin mi hodijo patronažne sestre, Telekomovi upravljalci omrežij, elektro-službe ... A zdi se, da je sedicija škoda samo za tovrstno rabo - je preveč "normalen", da bi bil "zgolj" delovni stroj.

Ne spreglejte