Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
23. 8. 2017,
5.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

primerjalni test Seat

Sreda, 23. 8. 2017, 5.00

6 let, 6 mesecev

Primerjalni test: seat leon in seat ibiza

Dilema: nakup bolje opremljenega majhnega ali slabše opremljenega večjega avta?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88
seat leon ibiza | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Ali Slovenci res radi kupujemo avte "na metre"? Koliko pomeni na zunaj pol metra daljši avto, ki pa v notranjosti izgubi dobršen del svoje prednosti? Je smiselno kolebati med bolje opremljenim manjšim in slabše opremljenim večjim avtomobilom? Razlike v ceni so lahko danes že precej majhne.   

 

Ibiza z opremo style (druga stopnja) in osnovnim turbo motorjem (ibiza ima na voljo tudi atmosferski motor MPI) stane vsaj dobrih 14 tisoč evrov. | Foto: Gregor Pavšič Ibiza z opremo style (druga stopnja) in osnovnim turbo motorjem (ibiza ima na voljo tudi atmosferski motor MPI) stane vsaj dobrih 14 tisoč evrov. Foto: Gregor Pavšič Avtomobilski razredi so si vse bližje, tudi cenovno

V roke smo hkrati dobili dva avtomobila, ki spadata v oba najbolje prodajana avtomobilska razreda v Sloveniji, in si postavili vprašanje: ali je smiselno plačati več in voziti nekaj centimetrov večji avtomobil ali pa si raje privoščiti manjšega, po možnosti tudi bolje opremljenega?

So manjši avtomobili sploh še dovolj poceni, da bi se kdo raje odločil zanje in ne bi izbral večjega avtomobila za primerljivo ceno? Dilema ima torej dva obraza in izhaja iz dejstva, da se avtomobilski razredi iz vidika dimenzij, opreme in tudi cen vse bolj zbližujejo.


Pet avtov za 20 tisoč evrov – kaj dobimo

Pet avtov za 15 tisoč evrov – kaj dobimo

Je to najboljši avtomobil za 15 tisočakov?


Notranjost testnega seat leona v opremi FR. Digitalni zaslon je imela ibiza večji.  | Foto: Gregor Pavšič Notranjost testnega seat leona v opremi FR. Digitalni zaslon je imela ibiza večji. Foto: Gregor Pavšič

Kaj bi za primerljiv znesek raje izbrali znotraj ene avtomobilske znamke?

  • Večji avto z slabšo opremo
    42,86 %
    117 glasov
  • Manjši avto z boljšo opremo
    57,14 %
    156 glasov
Oddanih 273 glasov

V notranjosti potniškega prostora so razlike precej majhne

Tako leon kot ibiza veljata za nosilni steber Seatove avtomobilske zgodbe in identitete. Oblikovno sta kljub vse večji konservativnosti ostala drzna španska avtomobila in tako oblikovno ponujata več katalonskega temperamenta kot na primer nova športna terenca ateca in arona. Leon je na slovenske ceste zapeljal v prenovljeni izvedbi, ibiza pa je ob svoji 40-letnici dočakala tudi povsem novo generacijo. Leon ostaja na svoji kakovostni ravni, nova ibiza pa je naredila precejšen korak naprej.

Leon je skupno daljši približno pol metra, v notranjosti pa so prostorske razlike manjše. Notranja širina avtomobilov je pri leonu le za malenkost širša, približno dva centimetra več prostora ponuja leon tudi od sedalne površine sedežev do stropa. Leon pa ima vendarle med vozniškim in sovozniškim sedežem 10 centimetrov več prostora, sedalni površini sedežev spredaj in zadaj pa sta pri obeh avtomobilih enaki. Udobje in kakovost sta na strani leona, na zadnji klopi pa mu je ibiza pošteno za petami.

Primerjava dimenzij seata ibize in seata leona

 

Seat ibiza

Seat leon

Dolžina:

4,05 m

4,54 m

Širina:

1,78 m

1,81 m

Medosna razdalja:

2,56 m

2,63 m

Prtljažnik:

355 l

587 l

Obračalni krog:

10,6 m

10,3 m

Širina notri spredaj:

1,42 m

1,43 m

Širina notri zadaj:

1,40 m

1,43 m

Sedež do stropa spredaj:

1,02 m

1,04 m

Sedež do stropa zadaj:

95,7 cm

97 cm

Prostornost na zadnji klopi ibize je zelo zgledna in iz tega vidika ne zaostaja za leonom, udobje sedenja pa je pri večjem avtomobilu boljše. | Foto: Gregor Pavšič Prostornost na zadnji klopi ibize je zelo zgledna in iz tega vidika ne zaostaja za leonom, udobje sedenja pa je pri večjem avtomobilu boljše. Foto: Gregor Pavšič

Leon nudi tudi nekaj centimetrov več prostora med obema zunanjima sedežema na zadnji klopi. | Foto: Gregor Pavšič Leon nudi tudi nekaj centimetrov več prostora med obema zunanjima sedežema na zadnji klopi. Foto: Gregor Pavšič

Ibiza ima zelo nizek prtljažnik. Ta ima dvojno dno, a spodaj se je skrivalo rezervno kolo in osnovno orodje. Uporabna prostornina je torej zanesljivo na strani večjega leona. | Foto: Gregor Pavšič Ibiza ima zelo nizek prtljažnik. Ta ima dvojno dno, a spodaj se je skrivalo rezervno kolo in osnovno orodje. Uporabna prostornina je torej zanesljivo na strani večjega leona. Foto: Gregor Pavšič

Upravljanje vozila je v ibizi veliko mehkejše in bolj prilagojeno mestu

Vozniški položaj v leonu je bolj udoben, pri ibizi sta vrtenje volanskega obroča in pritiskanje sklopke ter zavor precej mehkejša. Vidi se, da je ibiza bolj namenjena mestnemu okolju kot leon.

Dimenzijsko največja razlika med avtomobiloma je v prtljažniku. Leonov ima več kot 200 litrov večjo osnovno prostornino, širšo odprtino zadnjih vrat, prav tako je leonov prtljažnik bistveno (za okrog 17 centimetrov) globlji. To prinaša tudi občutno razliko, če merimo višino prtljažnika od dna do zadnje police. Dno prtljažnika je pri obeh avtomobilih enako široko.

Stavimo na bencinske motorje, trivaljnik v ibizi smo zlahka držali s porabo pod šestimi litri na 100 kilometrov

Poleg dimenzij so seveda pomembni tudi drugi dejavniki. Oba avtomobila navdušujeta z obliko stranskih ogledal, oba sta tudi vozno zelo prepričljiva. Ibiza je na sploh postala udoben in zelo miren avtomobil. Testno ibizo je poganjal trivaljni litrski motor TSI, s katerim smo porabo brez težav držali pod šestimi litri na 100 prevoženih kilometrov.

Leona je poganjal najmočnejši dizelski motor (188 "konjev"), ki ponuja veliko navora v vseh pogojih na cesti. Tudi ob izdatnejšem priganjanju motorja je bila poraba manjša od sedmih litrov na 100 prevoženih kilometrov.

Pol metra daljši avto bi bil pri primerljivi opremi približno štiri tisočake dražji

Testna avtomobila nista bila poceni: leon (dizelski motor) je stal 28 tisočakov, ibiza (bencinski motor) pa kar 20. Oba sta se nam zdela draga, saj zelo konkurenčno konfiguracijo ponujajo tudi za precej nižji znesek. Če ju primerljivo opremimo in vanju namestimo dimenzijam primeren bencinski motor (ibiza ni na voljo z dizelskimi), znaša razlika med obema okrog štiri tisoč evrov.

Nekoliko bolje opremljena ibiza bo stala vsaj dobrih 16 tisoč evrov, pri leonu pa se ta meja prestavi naokrog 20 tisoč evrov. Pri tem je seveda treba izbrati bencinski motor (na primer 1,4-litrski TSI) in ne dizelskega. | Foto: Gregor Pavšič Nekoliko bolje opremljena ibiza bo stala vsaj dobrih 16 tisoč evrov, pri leonu pa se ta meja prestavi naokrog 20 tisoč evrov. Pri tem je seveda treba izbrati bencinski motor (na primer 1,4-litrski TSI) in ne dizelskega. Foto: Gregor Pavšič

Hvalimo litrski trivaljnik TSI v ibizi. Zelo je tih, prav tako tudi varčen. Porabo goriva smo zlahka držali pod šestimi litri na 100 prevoženih kilometrov. | Foto: Gregor Pavšič Hvalimo litrski trivaljnik TSI v ibizi. Zelo je tih, prav tako tudi varčen. Porabo goriva smo zlahka držali pod šestimi litri na 100 prevoženih kilometrov. Foto: Gregor Pavšič

Leon in ibiza sta stebra Seatove identitete. Njuna vzvratna stranska ogledala sodijo med najlepše v "mainstream" avtomobilski industriji. | Foto: Gregor Pavšič Leon in ibiza sta stebra Seatove identitete. Njuna vzvratna stranska ogledala sodijo med najlepše v "mainstream" avtomobilski industriji. Foto: Gregor Pavšič

Oba bi lahko dobili za manj denarja, a na račun kompromisov pri opremi

Kdor bi ibizo z enakim 85-kilovatnim motorjem izbral v opremi style in ji dodal še radarski tempomat in osempalčni digitalni zaslon v notranjosti (s pripadajočim infozabavnim vmesnikom), bi avto dobil za dobrih 16 tisoč evrov. Rožnate barve, ki je za okrog 300 evrov dražja od bele (ta stane dobrih 200 evrov, brez doplačila je na voljo le temno modra barva), ne bi imel. Prav tako ne vzvratne kamere, žarometov LED s prilagajanjem snopa, niti ne parkirnih senzorjev. Nekateri tekmeci te elemente za tak znesek že vsebujejo, dober primer je suzuki swift za dobrih 15 tisoč evrov.

Kaj pa leon za 20, morda 21 tisoč evrov? Takemu avtomobilu še posebej z opremo FR pripada močnejši, 110-kilovatni bencinski motor. Oprema FR prinaša 17-palčna platišča, vseeno pa v notranjosti tudi le petpalčni digitalni zaslon, ni vzvratne kamere, parkirnih senzorjev, žarometi LED so doplačljivi pri vseh leonih, izjema je le športna različica cupra.

Za rožnato barvo je treba pri ibizi odšteti 540 evrov, pri leonu pa za belo ledeniško več kot 600 evrov. Navadna bela barva je približno 350 evrov cenejša. Radarski tempomat je pri ibizi za več kot 100 evrov.

Izbira je odvisna od želja in predvsem potreb voznika

Izbira med manjšim ali večjim avtomobilom je seveda v rokah kupca in njegovih potreb. Družina z enim otrokom lahko shaja tudi z avtomobilom, kot je ibiza, a v prtljažniku je prostora manj. Za leonovo ceno okrog 20 tisočakov je ibiza že polno opremljena, ima moderne infozabavni zaslon, žaromete LED, asistenčne sisteme in varčen motor. Za enak znesek je treba pri nekoliko večjem leonu sprejemati kompromise iz vidika opreme.

 

Seat ibiza

Seat leon

Motor:

1.0 TSI 85 kW

2.0 TDI 135 kW

Prostornina motorja:

999 cm3

1.968 cm3

Poraba na testu: 5,4 l / 100 km 6,6 l / 100 km

Menjalnik:

6-stopenjski ročni

6-stopenjski ročni

Cena testnega vozila:

20.258 EUR

28.473 EUR

Dodatna oprema:

3.830 EUR

4.503 EUR

 

Rožnata barva – 540 EUR, radarski tempomat – 211 EUR, paket vision plus (kamera za vzvratno vožnjo) – 352 EUR, 16'' aluminijasta platišča – 418 EUR, paket Full LED – 599 EUR …

Ledeniško bela barva – 603 EUR, design paket FR (18'' aluminijasta platišča, vzvratna kamera, električno strešno okno, navigacija …) – 1.599 EUR, radarski tempomat – 323 EUR,

Ne spreglejte