Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 12. 2007,
21.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2007, 21.49

8 let

Dacia logan MCV 1,6 16V

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Da bi bil lahko karavan lepši od osnove različice? Ponavadi že ni tako, ampak pri dacii lahko mirno trdimo, da MCV izgleda precej bolje od limuzine.

Saj ne gre za kakšnega posebnega lepotca, vendar se pomanjkanje modernih linij nekako izgubi zaradi karavanskega značaja vozila. Odlika je njegova povečana notranjost, sprijaznit pa se je treba z marsičem, kar ohranja nizko cenovno naravnanost.

Zunanjost, notranjost

Dacia MCV že razpolaga z določeno razpoznavnostjo, saj so nas mnogi spraševali po 7-sedežni različici. Karavan s svojimi merami sili iz spodnjega razreda, še posebej pa izstopa skoraj 3-metrska medosna razdalja. Kljub varčevanju z opremo so spredaj namestili luči za meglo, tudi stekla zadaj so serijsko zatemnjena, streho pa krasita vzdolžni letvi. Glede zunanjosti še dodamo, da bi komu bolj ustrezala dvižna vrata namesto dvokrilnih, vendar imata obe obliki svoje prednosti in slabosti. Notranjost je v osnovi brez klime, za sedem sedežev pa se je treba odločit ob nakupu, ker naknadna vgradnja ni mogoča. Pri izbiri 5-sedežne različice je prtljažnik zelo razsežen in dodatno poglobljen tam, kjer bi morale biti noge šestega in sedmega potnika. Vdolbina izgleda tako, kot da je namenjena vzdolžemu pomiku klopi v drugi vrsti. Pa ni, zato pa predstavlja uporabno povečanje prtljažnega volumna. Dve odlagalni mesti zaslužita posebno pozornost: predal pred sovoznikom s površino večjo od A4 formata in kar razsežna stropna polica nad klopjo.

Vozne lastnosti

Enako kot velja za testno limuzino, gre za nenastavljiv volanski obroč in kompenzacijo s popolno nastavljivim vozniškim sedežem. Tako se nihče v uredništvu ni pritoževal nad svojo namestitvijo, čeprav smo dimenzijsko precej raznoliki. Na makadamu smo znova zaznali prednosti robustnega podvozja, ki ima rajši slabše cestne podlage. Na šodru je prav prišla tudi odsotnost protiblokirnega sistema, ki na takšni podlagi pomeni krajšo zavorno razdaljo. V vremenskih rezmerah, kakršne so bile med testom, so zavore tudi na asfaltu delovale učinkovito. Pohvalimo lahko smerno stabilnost, posledico skoraj trimetrske medosne razdalje, ki na avtocesti omogoča neproblematično vožnjo z visoko hitrostjo. Pa še pretirano glasno ni v kabini.

Zmogljivosti, poraba

Tako kot štirivratnega legana z zadnjega testa tudi MCV-ja žene malce "zadušeni" 16V motor, ki ga v podobni obliki uporablja Renault za nekatere svoje modele. Nekoliko zmanjšana stopnja kompresijskega razmerja pomeni tudi 5 konjskih moči manj. Glede na limuzinsko različico so pri karavanu spremenili prestavna razmerja, ki so po novem krajša, obenem je tudi končna hitrost (174 km/h) nižja. Spremenjena nastavitev ne vpliva bistveno na porabo goriva, ki je na našem testnem krogu znašala 9,1 litra na sto, kar je za 0,2 litra več kot pri limuzinski različici. Minimalno višja, še vedno dovolj sprejemljiva poraba, je predvsem posledica večje mase in velikosti vozila.

Cena, tekmeci

Dacia logan MCV z opremo laureate ponuja 1,6-litrski 16V motor z ogromnim prtljažnikom (700 do 2350 litrov) za 10.500 evrov (dva stara milijona in pol). To velja za petsedežno različico, medtem ko je sedemsedežnik 450 evrov dražji. Za ta denar se na tržišču ne dobi nič podobnega. Klimatska naprava, lita platišča, audio sistem in še nekaj dodatne opreme ga podraži na dvanajst tisočakov in pol, kar ni pretirana cena. Aja, kdor namerava MCV-ja uporabljati za hribovska in makadamska tovorjenja, se lahko odpove ABS-u in privarčuje 210 evrov (samo da mu ne bo potem na kakšnem drsečem asfaltu žal).

Ne spreglejte