Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 3. 2017,
5.44

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

Citroën Družinski Avtomoto Z družino na poti

Ponedeljek, 20. 3. 2017, 5.44

6 let, 6 mesecev

Test prenovljenega modela:

Citroën C4 picasso – družinska klasika s pridihom visoke tehnologije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33
Citroën C4 picasso blueHDi 120 feel | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Lastnosti, ki krasijo predhodnika, je novi picasso ohranil, pridobil pa je izvirne posebnosti, s katerimi je Citroën vedno znal presenetiti. Na testu nas je prepričal s svojo tehnološko svežino, lahkotno in prijetno vožnjo ter varčnim "120-konjskim" motorjem. Armaturna plošča z malo domišljije spominja na zaslone airbusa.

Motor: dizelski z močjo 88 kW (120 "konjev")
Poraba goriva: 5,8 l/100 km
Cena: 28.940 evrov

Tenični podatki | Vaše mnenje | Zanimivo | Cena in oprema

Nekatere posebnosti picassoja: veliko vetrobransko steklo, ogledalce za nadzor otrok, 12- in osempalčni zaslon v dveh "nadstropjih", osvetljeni avionski mizici … | Foto: Matej Leskovšek Nekatere posebnosti picassoja: veliko vetrobransko steklo, ogledalce za nadzor otrok, 12- in osempalčni zaslon v dveh "nadstropjih", osvetljeni avionski mizici … Foto: Matej Leskovšek  

Palec gor: Dizelski motor si zasluži vse pohvale, saj je poraba med celotnim testom ostala pod šestimi litri. "120-konjski" motor pri tem deluje dovolj energično tako za potovalno kot mestno uporabo vozila. Picasso v sebi skriva množico starih in novih zanimivih podrobnosti, ki iz njega naredijo citroëna.

 

 Palec dol: Gumb za zagon motorja je tako trd, da si zasluži še kakšen zanimiv stavek v nadaljevanju.

S položenimi naslonjali treh sedežev v drugi vrsti dobimo nad ravnim dnom več kot kubični meter in pol tovornega volumna. S polaganjem naslonjala sovoznikovega sedeža nastane prostor za prevoz predmeta, dolgega 2,5 metra.  | Foto: Matej Leskovšek S položenimi naslonjali treh sedežev v drugi vrsti dobimo nad ravnim dnom več kot kubični meter in pol tovornega volumna. S polaganjem naslonjala sovoznikovega sedeža nastane prostor za prevoz predmeta, dolgega 2,5 metra. Foto: Matej Leskovšek Enoprostorec po duši in telesu

Picasso je od predhodnika prevzel vse dobre lastnosti in jih v osnovi niti ni spreminjal. Ohranil je na fračo razdeljena stebrička A, veliko sprednjo šipo in prejšnjo inovacijo z vzdolžno pomičnim sistemom zastiranja vetrobranskega stekla. Sprednji del razreže linija tankih LED- žarometov, povezanih z dvema kromiranima letvicama, ki spotoma oblikujeta Citroënovi strešici. Pri oblikovanju spodnjega dela vrat se je prikradlo nekaj malega "renojevskega" (bočne vdolbine poznamo pri cliu, capturju, meganu), zadek pa razpoznavno označujejo "ledice" tridimenzionalnega videza.


Citroën C4 picasso in C4 grand picasso – do zdaj sta našla pot v 1.500 slovenskih garaž

Citroënov (grand) C4 picasso – prenova za več varnosti in udobja


Citroën je v svoja vozila vedno vgrajeval domiselne posebnosti in tudi pri novem picassoju gre naprej po začrtani poti. To tudi pričakujejo njegovi zvesti privrženci, ki nikoli ne posegajo po drugih znamkah. Picasso tako igra posebno vlogo v tekmi med srednjimi enoprostorci, kjer ni šale, za povrhu pa tudi na ta razred pritiskajo vsiljivi (bolj ali manj) športni terenci. | Foto: Matej Leskovšek Citroën je v svoja vozila vedno vgrajeval domiselne posebnosti in tudi pri novem picassoju gre naprej po začrtani poti. To tudi pričakujejo njegovi zvesti privrženci, ki nikoli ne posegajo po drugih znamkah. Picasso tako igra posebno vlogo v tekmi med srednjimi enoprostorci, kjer ni šale, za povrhu pa tudi na ta razred pritiskajo vsiljivi (bolj ali manj) športni terenci. Foto: Matej Leskovšek

Potovalno udobje in Citroënove posebnosti

Pomik senčnikov naprej je stara Citroënova inovacija, ki še vedno deluje. | Foto: Matej Leskovšek Pomik senčnikov naprej je stara Citroënova inovacija, ki še vedno deluje. Foto: Matej Leskovšek Kabina novega picassoja je po starem potovalno (eno)prostorna s tremi ločenimi, vzdolžno pomičnimi sedeži, z zaprtimi predali, odlagalnimi mesti, utori za pijačo … V notranjosti marsikaj pade v oči, na primer nesimetrične obrobe sprednjih sedežev, še bolj pa čuden nastavek sovoznikovega sedala, ki se izkaže za električno raztegljiv počivalni podaljšek za noge.

Temu sledijo nadaljnje posebnosti v svetli notranjosti (zaradi steklenega ostrešja): velika zaslona v "dveh nadstropjih", spodaj potlačeni volanski obroč, nesimetrične bočne obrobe sprednjih sedal, pokrovi uporabnih predalov (no, tista dva pod tepihom v tleh zadaj pač ne padeta v oči) in "šminkerska" LED-osvetlitev obeh avionskih mizic zadaj.

"Šminkerska" lučka za osvetlitev mizice. Otroci lahko pijejo, jedo in packajo po picassoju dan in noč, seveda če jim tisti od staršev, ki je odgovoren za čiščenje notranjosti, to dovoli. | Foto: Matej Leskovšek "Šminkerska" lučka za osvetlitev mizice. Otroci lahko pijejo, jedo in packajo po picassoju dan in noč, seveda če jim tisti od staršev, ki je odgovoren za čiščenje notranjosti, to dovoli. Foto: Matej Leskovšek

Prtljažnik enoprostorca je enako pomemben kot pri karavanu

Vzdolžni pomik treh sedežev še poveča že tako velik volumen (s 537 na 630 litrov). Pod ploščo je shranjen pribor za popravilo gume in dovolj prostorna korita za obvezno opremo. S polaganjem naslonjal nastane ravno dno, ki se lahko podaljša še s polaganjem sovoznikovega naslonjala. Aja, v prtljažniku še vedno kraljuje Citroënova prenosna svetilka, ki je spravljena v levem boku in skupaj z vgrajeno lučko na desni omogoča dobro osvetlitev.

Počitka sopotnika v skoraj ležečem položaju nikakor ne priporočamo med vožnjo. Ob močnem zaviranju ali celo trčenju je tak položaj ravno pravšnji za zdrs telesa izpod varnostnega pasu, zato trdimo, da je takšen način počivanja varen le v mirujočem vozilu. | Foto: Matej Leskovšek Počitka sopotnika v skoraj ležečem položaju nikakor ne priporočamo med vožnjo. Ob močnem zaviranju ali celo trčenju je tak položaj ravno pravšnji za zdrs telesa izpod varnostnega pasu, zato trdimo, da je takšen način počivanja varen le v mirujočem vozilu. Foto: Matej Leskovšek

Citroën C4 picasso blueHDi 120 feel | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Med dodatno opremo izpostavljamo 900 evrov vreden paket, ki poleg masažne funkcije na sprednjih sedežih vključuje tudi podaljšek za noge. Tej posebnosti, ki ji ni para, dodajamo nekaj svojih misli.

Nikakor ne priporočamo, da bi sopotnik med vožnjo počival z iztegnjenimi nogami v kombinaciji z nagnjenim naslonjalom, kakor si pač predstavljamo počitek.

Ob močnem zaviranju ali celo trčenju je tak položaj ravno pravšnji za zdrs telesa izpod varnostnega pasu, zato trdimo, da je takšen način počivanja varen le v mirujočem vozilu.

Potovalno udobje tudi za voznika

Citroën C4 picasso blueHDi 120 feel | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Poleg doplačilne masažne funkcije in nastavitve ledvenega dela si voznik prilagodi višino sedeža. Oba sprednja sedeža dajeta solidno oporo, čeprav sta vsak samo z zunanje bočne strani obrobljena z umetnim usnjem. Citroën je vozniku namenil lahkotnejši volanski prenos (tri zavrtljaje lock to lock) in prav tako lahkotno delujočo, vendar natančno prestavno ročico.

Sončni zaslepitvi se ubrani(ta) enako kot pri predhodniku s (takrat) inovativnim vzdolžnim pomikom konzole skupaj s senčnikoma. Tempomat deluje nad 40 kilometrov na uro z nastavljanjem po en ali pet kilometrov na uro, sicer pa ga pritisk na sklopko med prestavljanjem prekinja.

12- in osempalčni zaslon v dveh "nadstropjih" spominja na letalski kokpit in daje kabini visokotehnološki pečat. Zelo sodobne, zelo digitalno.  | Foto: Matej Leskovšek 12- in osempalčni zaslon v dveh "nadstropjih" spominja na letalski kokpit in daje kabini visokotehnološki pečat. Zelo sodobne, zelo digitalno. Foto: Matej Leskovšek

Aktivni oziroma prilagodljivi merilniki

Ena od dvanajstih možnosti prikaza podatkov na zaslonu, razdeljenem na tri spremenljive dele. | Foto: Matej Leskovšek Ena od dvanajstih možnosti prikaza podatkov na zaslonu, razdeljenem na tri spremenljive dele. Foto: Matej Leskovšek Merilnike na sredini zgornjega dela armaturne plošče štejemo med posebnosti novega picassoja. Voznik izbere eno od štirih možnosti z gumbom na levi ročici za upravljanje luči, in sicer: personal, navigation, dials in minimum. Na tretjine razdeljeni zaslon prikazuje podatke v različnih kombinacijah, na primer hitrost – potovalni računalnik – vrtljaji ali hitrost – navigacija – poraba goriva … Vsaka od kombinacij omogoča še tri dodatne prilagoditve z gumbom na desni ročici, pri čemer se voznik hitro privadi na ta nov način prikazovanja.

Če ga podatki na treh poljih merilnika motijo, jih lahko celo odstrani in spremlja samo digitalni podatek o hitrosti vožnje. Pod opisanim 12-palčnim zaslonom je še običajni osempalčni zaslon na dotik za avdiosistem, telefon, navigacijo in množico nastavitvenih možnosti.

Cena testnega vozila: 28.940 EUR

Citroën C4 picasso blueHDi 120 feel | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Cena osnovne različice: 19.870 EUR (citroën C4 picasso 130 puretech live)
Osnovna cena testnega vozila: 24.650 EUR (citroën C4 picasso 1.6 blueHDi 120 feel)

Dodatna oprema: 4.290 EUR
17-palčna platišča (450 EUR), panoramsko nepomično strešno okno s senčilom (810 EUR), kovinska barva (500 EUR), ksenonski žarometi (920 EUR), zadnje luči LED 3D in dodatno zatemnjena stekla zadaj (410 EUR), kamera (300 EUR), paket ambient hype (kombinacija tkanine in usnja, masažni voznikov sedež z nastavljivim ledvenim delom, sovoznikov sedež relax, armatura in obloge vrat v sivi barvi, gravirane ročke vrat spredaj, kromirane obrobe zračnikov in merilnikov, zložljiv sovoznikov sedež, predal pod voznikovim sedežem, LED ambientalna osvetljitev, bralne lučke od avionskih mizicah, kromirani dodatki na pragovih, tepihi – 900 EUR)

Izdaten vzdolžni pomik sedežev omogoča stolitrsko povečanje prostornine prtljažnika. | Foto: Matej Leskovšek Izdaten vzdolžni pomik sedežev omogoča stolitrsko povečanje prostornine prtljažnika. Foto: Matej Leskovšek

Ocena varčnosti za enoprostorsko velikost: odlično

Poraba goriva nikoli ni dosegla šestih litrov in je po štirinajstih dneh raznolike vožnje znašala 5,8 litra na sto kilometrov. Takšno porabo smo namerili tudi na testnem krogu in enako še na avtocesti.

Pri tem smo na ravnem odseku s tempomatom izbrali vrednost 134, kar ustreza dejanski hitrosti 130 kilometrov na uro. Motor se pri tem vrti približno z 2.250 vrtljaji, kar skupaj z dobro zvočno izolacijo ustvarja potovalno udobje.

Poraba goriva nikoli ni dosegla šestih litrov in je po štirinajstih dneh raznolike vožnje znašala 5,8 litra na sto kilometrov.  | Foto: Matej Leskovšek Poraba goriva nikoli ni dosegla šestih litrov in je po štirinajstih dneh raznolike vožnje znašala 5,8 litra na sto kilometrov. Foto: Matej Leskovšek

Zanimivo

Gumb za zagon motorja, kakršnega zdaj pogosto vgrajujejo v novejša vozila, je v picassoju neodziven, trd in zahteva znatno večji pritisk s prstom od običajnega. Pri tem ni najbolj moteče, da smo ga morali pritiskati po dvakrat ali celo trikrat. Neprijetnost se nam je zgodila pri zapustitvi vozila (priznamo, da ne samo enkrat), ko smo ročico menjalnika prestavili v prvo, pritisnili gumb in takoj (pač iz navade) spustili sklopko. Avto je seveda poskočil naprej, ker nam ni uspelo izključiti motorja!

TEHNIČNI PODATKI: citroën C4 picasso blueHDi 120 feel
MOTOR: dizelski, tekočinsko hlajeni, 4-valjni, 8V; delovna prostornina: 1560 cm3; največja moč: 88 kW pri 3500 vrt/min, največji navor: 300 Nm pri 1750 vrt/min
PRENOS MOČI: pogon na sprednji kolesi; 6-stopenjski ročni menjalnik; pnevmatike: 205/55 R17
MERE in MASE: dolžina: 4438 mm, širina: 1826 mm, višina: 1610 mm; medosna razdalja: 2785 mm; premer obračalnega kroga: 10,8 m; masa praznega vozila: 1395 kg; največja dovoljena masa: 1950 kg; največja dovoljena masa priklopnika: 660 kg (lahki priklopnik) / 1600 kg (z naletno zavoro); prostornina prtljažnika: 537 l (630 l – sedeži druge vrste povsem naprej)
ZMOGLJIVOSTI in PORABA: največja hitrost: 189 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 11,3 s; mestna vožnja: 4,4 l/100 km, odprte ceste: 3,5 l/100 km, kombinirano: 3,8 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 55 l; emisije: 100 g CO2/km, Euro 6
VARNOST: čelni in stranski zračni blazini za voznika in sovoznika, zračni zavesi; 3x isofix; ABS z elektronsko porazdelitvijo in ojačevalnikom zavorne sile, ESP z elektronskim nadzorom pogona, nadzor voznikove pozornosti, nadzor tlaka v gumah; ocena NCAP: 5 zvezdic (2013)
NAJPOMEMBNEJŠA OPREMA: 17-palčna lita platišča, spojler zadaj, atermično akustično vetrobransko steklo, kromirane obloge oken, LED dnevne luči, samodejni vklop luči, meglenke s funkcijo osvetlitve ovinkov, električno pomični ogrevani in poklopni ogledali s smernima utripalkama, pametni ključ za vstopanje in zagon motorja, senčnika z vzdolžnim pomikom, ogledalce za nadzor zadnjih sedežev, sprednja sedeža nastavljiva tudi po višini, trije ločeni sedeži zadaj poklopni, vzdolžno pomični in nastavljivi po naklonu, usnjen volan nastavljiv po višini in osi s stikali za upravljanje, usnjena prestavna ročica, prikaz priporočene prestave, gumb za zagon motorja, start-stop, električna parkirna zavora, 12-palčni spremenljiv panoramski zaslon za merilnike in podatke, senzor za dež, tempomat, omejevalnik hitrosti, pomoč pri speljevanju v klanec, parkirni senzorji zadaj, potovalni računalnik, avto radio, CD in mp3 predvajalnik, Bluetooth, navigacijski sistem s 7-palčnim zaslonom na dotik, vtičnice USB, AUX in 2x 12V, samodejna dvopodročna klimatska naprava, zračenje v drugi vrsti, električno odpiranje stekel, naslona za roke spredaj, zaprt predal pred sovoznikom in pred prestavno ročico, predal pod rolojem med sprednjima sedežema, utora za pijačo poleg prestavne ročice, žepi v vratih, predala v tleh pred sedeži druge vrste, avionski mizici in mreži za sprednjima sedežema, dvojno dno prtljažnika s priborom za popravilo gume, bočni predal, prenosna svetilka v bočni steni
 

Kaj vas na novem citroënu picassoju najbolj prepriča?

  • Varčen in za družinsko uporabo dovolj zmogljiv motor.
    17,62 %
    43 glasov
  • Enoprostorska zasnova, velike steklene površine in trije sedeži s sidrišči isofix.
    16,80 %
    41 glasov
  • Zanimive rešitve in podrobnosti, ki dokazujejo, da je to citroën.
    40,98 %
    100 glasov
  • Enoprostorci me ne zanimajo več, zdaj smo v dobi praktičnih SUV.
    24,59 %
    60 glasov
Oddanih 244 glasov
Ne spreglejte