Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sreda,
23. 12. 2015,
13.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Citroën Družinski Avtomoto

Sreda, 23. 12. 2015, 13.32

8 let

Citroën C4 picasso blueHDi 150

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Citroënovega enoprostorskega prvaka picassoja smo preizkusili v povezavi z dvolitrskim dizlom, tehnologijo blueHDI in 150 "konji".

Čeprav trendi, povezani z odločitvami za dizelske pogonske agregate, vse pogosteje velevajo izbiro prostorninsko skromnejših izdelkov, večina proizvajalcev še vedno ponuja tudi dvolitrske stroje. Pri Citroënu ni nič drugače. Kakšne so prednosti in kakšne slabosti?

2,0 ali 1,6 HDi?

Preizkušeni, dvolitrski štirivaljnik, že dolgo časa član Citroënove motorne palete, se je tokrat dokazoval v povezavi s tako imenovano tehnologijo blueHDi.

Ta s pomočjo selektivne katalitične redukcije oziroma s čiščenjem izpušnih plinov z dodajanjem sečnine uspešno zmanjšuje izpuste strupenih plinov. Postopek je znan, s pridom ga izkoriščajo tudi nekateri tekmeci, rezultati pa so učinkoviti. Izpust dušikov oksidov (NOx) je zmanjšan za 90 odstotkov.

Teorija pravi, da tako motoriziran C4 picasso v ozračje izpusti le 110 gramov škodljivih izpustov na kilometer, kar je glede na ponujene zmogljivosti 110-kilovatnega stroja, ki izpolnjuje normative Euro 6, zgleden podatek.

Le če zahtevate avtocestno suverenost ...

V praksi smo dosegli ugodno 6,7-litrsko povprečno porabo, dva decilitra manj kot pri različici s 85 kilovati oziroma 115 "konji". Prisilno polnjeni dvolitrski štirivaljnik navor pri 200 vrtljajih sicer dostavi z občutnim sunkom, kar lahko velja za prednost predvsem na avtocesti ali med prehitevanji, a je manj uglajen, glasnejši, ob neposredni primerjavi pa deluje celo robato.

Poleg zveznejše dostave moči v prid manjšemu motorju govorita tudi cena in dejstvo, da je 85 kilovatov največje moči in 270 njutonmetrov navora (pri 1750 vrtljajih) v veliki večini dovolj tudi ob polno obremenjenem avtomobilu.

Uporaben, prostoren in udoben na cesti

Hvalimo sodoben videz, uporabnost in zračnost kabine z najbrž najboljšo preglednostjo v segmentu. Armaturna plošča in sedeži uspešno združujejo različne, visokokakovostne materiale, ki prispevajo k pozitivni izkušnji.

Vozniško prepriča predvsem z udobjem. Podvozje je nastavljeno z mislijo na umirjeno, družinsko življenje, zato bočno nagibanje karoserije ne moti toliko kot stalno rahlo nihanje karoserije naprej in nazaj že med blagim pospeševanjem ali zaviranjem. Težava ni izrazita, a zlahka opazna ob neposredni primerjavi z večino vozniško bolj osredotočenimi tekmeci.

Ne spreglejte