Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Torek,
1. 12. 2015,
17.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Chevrolet

Torek, 1. 12. 2015, 17.21

8 let

Chevrolet cruze station wagon

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Chevrolet svojo prisotnost v segmentu krepi s prihodom karavanske različice cruza, ki je prinesla tudi osvežitev videza in dva nova motorja.

Razred: C - spodnji srednji Sorodna vozila: Chevrolet cruze 5v/4v Družina modelov: Cruze Predhodniki: / Letna prodaja: 100 vozil v 2012 (Slovenija) Proizvodnja: Gunsan (Južna Koreja) Začetek prodaje: september 2012 Cene: od 11.790 evrov naprej

Poudarki: - dva nova motorja - 500 litrov prtljažnika - multimedijski sistem MyLink - 800 evrov dražji od kombilimuzine

Karavan tri leta za kombilimuzino in limuzino

Chevrolet je z izdelavo najprostornejše karoserijske izvedbe v segmentu, ki v Evropi zasede kar 17 odstotkov tržišča in od katerih je slabih trideset odstotkov prodanih karavanov, po mnenju evropskih kupcev čakal predolgo. Kljub temu je Chevroletova časovnica smiselna, saj ima zaradi večje prodaje štirivratna limuzina v globalnem smislu veliko prednost pred karavanom in kombilimuzino.

Z jesenskim prihodom karavana (v Slovenijo pride septembra), pa je skoraj neopazno prišla še komaj opazna oblikovna osvežitev, ki je bosta deležni tudi preostali karoserijski izvedenki.

Sprednji odbijač zaradi, v obeh skrajnih delih poudarjenih in pokončnih (prej sta bili položni) plastičnih obrob, v katerih sta nameščeni meglenki, deluje bolj živahno in sodobno. A da bi cruze na tem področju zares ujel tekmece, bi mu prav prišel še kakšen parček dnevnih LED-luči. Trende je treba pač ujeti in ne le loviti.

Kako velik je prtljažnik?

S petsto litri cruze na papirju za nekaj litrov zaostaja za razrednim povprečjem, a se razlika v praksi na prvi pogled ne pozna. Kakovostno obložen prtljažni prostor je povečljiv na 1478 litrov, možen pa je tudi dokup mreže za tovor in škatle s prilagodljivimi pregradnimi stenami.

Omeniti velja podolgovato polico s tremi manjšimi ločenimi, odprtimi odlagalnimi površinami, ki je nameščena (in zlahka odstranljiva) med zadnjo klopjo in rolojem prtljažnika. (slika št. 16). Ali je rešitev uporabna ali pa je tam le zato, da se Chevrolet lahko pohvali, bomo poročali, ko station wagon "pride" na test.

Z multimedijskim vmesnikom MyLink ujel tekmece

S karavanom in rahlo prenovo bo Chevrolet v cruzu (in aveu) premierno predstavil tudi multimedijski vmesnik MyLink, sistem, ki bo s pomočjo 7-palčnega, na dotik občutljivega zaslona omogočil povezavo s pametnimi telefoni in njihovimi aplikacijami, združeval delovanje audio sistema, bluetootha in navigacije, znal pa bo predvajati tudi video datoteke in slike.

S to novostjo Chevrolet dokazuje, da sledi multimedijskim trendom, velik zaslon pa bo v cruzu prvič omogočal tudi povezavo s kamero za pomoč pri vzvratni vožnji. Od jeseni naprej bodo kupci lahko doplačali tudi pametni ključ.

Opel pomagal oplemenititi motorno paleto

Tako kot prihod karavana je pomembna okrepitev motorne palete s sodobnim 1,4-litrskim bencinskim turbo motorjem in 1,7-litrskim dizlom, tipičnima predstavnikoma downsizinga. Motorja, ki prihajata iz Oplove palete, sta v hipu postala cruzova najboljša, najsodobnejša in najvarčnejša agregata.

Na prvi vožnji je novi dizel ob zmerni vožnji prepričal s 5,2-litrsko porabo, turbo bencinar pa z zveznostjo delovanja, ne pa tudi z živahnostjo. Slabost novih motorjev je le, da nista na voljo s samodejnim menjalnikom. Za podrobnosti poglejte v tabelo.

Ne spreglejte