Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2007,
17.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2007, 17.13

8 let

Can Am renegade 800

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Štirikolesnik športnega izgleda omogoča, da doseže končno hitrost 135 km/h v le petih sekundah!

Renegade je štirikolesnik, ki izstopa v vseh pogledih. Tako izgledu, kot voznih lastnostih in zmogljivostih. Z radikalnimi zmogljivostmi in neustavljivostjo na terenu predstavlja idealno mešanico športnosti in uporabnosti. Podvozje in prenosi najzmogljivejšega delovnega ATV-ja preteklega leta v kombinaciji z lažjo šasijo in športnejšim oblikovanjem omogočajo, da doseže končno hitrost 135 km/h v le petih sekundah. To verjetno pove vse!

Oblika

Renegade že na prvi pogled izraža športnost in surovost ter s svojo podobo izstopa iz poplave štirikolesnikov. Je dokaz, da se tudi na to področje da vnesti nekaj estetske agresivnosti. Največ k temu pripomore zašiljena prednja maska z dvema paroma vodoravno postavljenih projektorskih luči nad visoko nasajenimi gumami kar se da grobega profila. Agresivnost še poudarja rumena barva, ki se ne bohoti le na plastiki, ampak tudi na dolgih vzmeteh in velikem širokem krmilu, ki daje odlično kontrolo in je primerno tudi za vožnjo v stoječem položaju. Vse zaokrožuje ščitnik prednjega dela vozila, ki že na naznanja, da se to vozilo ne ustavi in ustraši pred skoraj ničemer.

Vozne lastnosti

Osnova podvozja je enaka kot pri outlanderju, le da tukaj streže bistveno manjši masi in ima športnejši značaj. Okvir je zato jeklen, narejen v enem kosu za večjo čvrstost, pogonski agregat pa za boljšo stabilnost in vodljivost nameščen kar se da nizko. A pri takem stroju je bistveno vzmetenje: spredaj dvojna roka nosi neodvisno vpeta blažilca s 23 centimetri hoda. Način vpetja zagotavlja vrhunsko vodljivost, blažilci pa dopuščajo več hoda in zato prijaznejši prehod preko grbin. Zadaj revolucijonarno torzijsko neodvisno vpetje zagotavlja več kot četrtmetrski gib kolesa izključno v navpični smeri, zaradi česar ni poplesavanja ali zanašanja vozila ob prehodu preko ovire, obenem pa je vozilo stabilnejše na utrjenih cestiščih. Vse to pomeni, da ob relativno majhni masi renegade 800 eden najbolj vodljivih štirikolesnikov. In edini, ki združuje športnost z neustavljivostjo. Priklopljiv štirikolesni pogon namreč pomeni preklapljanje med športni drsenjem na makadamu in plezanjem preko "neprehodnega" terena. Pri tem mu pomaga še prednji samodejno vkopljiv diferencial z visko sklopko, ki se vklopi ko zazna zdrs kolesa in razporedi moč tistemu kolesu, ki ima boljši oprijem. Da pa lahko iz "traktorskih" pnevmatikah potegnemo res vse, kar zmorejo, pa nam pomaga tudi reduktor, ki še poveča uporabnost že tako velike moči.

Zmogljivosti, poraba

Iz outlanderja poznan pogonski agregat je s 75 konji dovolj zmogljiv tudi za športnejšega renegada. Rotaxov osemstokubični dvovaljnik velja za najmočnejšega v štirikolesnikih in skrbi za obilo drseče zabave in neustavljivosti pri premagovanju ovir. Dovolj bo, če povemo le en podatek: renegade 800 pospeši do končne hitrosti 135 km/h v komaj petih sekundah. To skupaj s tehničnimi značilnostmi podvozja pove o neustavljivih zmogljivostih tega štirikolesnika pravzaprav vse. Težava ni, kje najti oviro, ki je z renegadom ne bi zmogli, ampak kje najti podlago, na kateri bi se lahko razživel. Slovenska zakonodaja namreč ne omogoča veliko uporabe izven utrjenih (makadamskih) podlag. Vendar nam bo renegade zaradi svoje moči, pa tudi izgleda odličen sopotnik tudi na asfaltnih cestiščih. Še najbolje pa bomo naredili, če ga bomo kdaj peljali na kakšno motokros progo ali pa peskovnik severne Afrike.

Cena, tekmeci

Cena 14.200 evrov ni prav majhna, a tudi zmogljivosti in vtisi, ki jih renegade daje, niso. Za ta denar dobimo verjetno najbolj vsestransko uporaben, najzmogljivejši štirikolesnik na planetu in to je (če imamo) vsekakor vredno kakšnega evra več. Konkurence praktično nima, saj je s križanjem športne baje in delovnega outlanderja nastal stroj, ki se poleg vseh presežnikov baha še z izzivalnim oblikovanjem. Po tehničnih karakteristikah, agregatu in podvozju pa je sicer v sorodu s hišnim outlanderjem 800, ki pa ga bodo izbrali tisti, ki zahtevajo bolj delavno mulo kot dirkalnega konja.

Ne spreglejte