Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
3. 12. 2015,
14.57

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

BMW Družinski Avtomoto Z družino na poti Terenski Avtomoto

Četrtek, 3. 12. 2015, 14.57

7 let, 12 mesecev

BMW X6 xDrive 30d: sto tisoč evrov bavarskega prestiža z osvajalskimi ambicijami

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Test terenskega športnika za sto tisoč evrov. S svojo nenavadnostjo je leta 2008 razburil avtomobilsko javnost, letos pa je omrežil dolgonogo rdečelaso lepotico na otoku Krku.

Ni vsako pionirstvo enako

Obstaja več vrst pionirstev. Pa vendar je velika razlika med na primer vizionarskim podvigom Henryja Forda, ki je prednosti tekočega traku prvič izkoristil v avtomobilski tovarni, in prvo učinkovito klimatsko napravo v prav tako ameriških packardih že leta 1939. Prvi primer je revolucioniziral avtomobilsko industrijo, drugi je za dokončno uveljavitev potreboval številna desetletja. Prvi je v globalnem pogledu neprimerno pomembnejši od drugega, danes pa sta v povezavi s sodobnim avtomobilom oba skoraj samoumevna.

In kakšen status pionirstva pripada BMW X6? Majhen, v veliki sliki in znotraj okvirov dosegljivosti 99 odstotkov avtomobilskih kupcev skoraj neznaten, a vendar ne nepomemben. X6 je bil prvi premijski športni terenec, ki je razmeroma uspešno povzel dve bistveni lastnosti kupejev – videz (predvsem privlačno padajočo streho) in vozne lastnosti, za katere smo že pred sedmimi leti zapisali, da so boljše, kot bi glede na velikost, maso in visoko težišče vozila smele biti.

2 toni avtomobila za 102.418 evrov

In če je bil X6 leta 2008 avtomobil, ki je polariziral do neomejenosti (ljudje so ga ali zasovražili ali vzljubili), je danes, po skoraj tretjini milijona prodanih primerkov, položaj manj sporen.

Malo zato, ker čas celi rane, malo zaradi nenadne eksplozije številnih križancev vseh velikostnih razredov in posledično zvišane tolerance avtomobilske javnosti do tega, kaj je sploh sprejemljivo, malo pa tudi zato, ker je letos dobil prvega zares kredibilnega tekmeca, mercedesa GLE coupe.

X6 ni več osamljen, najbrž se bo družba le še večala. In že kakšno leto je na prodaj nova generacija – mi smo jo preizkusili v povezavi z vstopnim motorjem, trilitrskim dizlom s 190 kilovati največje moči, in ceno 102.418 evrov.

Osvojil pozornost dolgonoge lepotice ...

X6 povezema poteze, ki jih je v BMW-jevo športnoterensko sfero vpeljala tretja generacija modela X5, v opravičevanju svojega obstoja jim dodaja več športne dramatike.

O privlačnosti vsega paketa le toliko, da se je na otoku Krk vanj zagledala dolgonoga rdečelasa lepotica. Z enim dolgim pogledom je oči spočila na ekstravagantni kabini, polni rdeče obarvanega usnja, in kdo ve, kako globoko v njeno domišlijo je prodrla njegova osvajalska bit …

580 dostopnih litrov

Z zornega kota uporabnosti prepriča predvsem prtljažnik. Dostop je zaradi višine odličen, vrata (električnopomična serijsko) se odprejo tako visoko, kot si uporabnik želi, v dvojnem dnu je veliko uporabnih litrov, na voljo so dva kavlja in vzdolžna vodila za namestitev mreže in pregradnega elementa. Klop, deljiva v razmerju 40:20:40, osnovno prostornino s 580 litrov poveča na 1.525.

Kabina je, tako kot je najbrž ugotovila že rdečelaska, ekstravagantna in zaradi barve usnja zanimiva protiutež srebrni barvi karoserije – izbiri tistih, ki jim eksperimenti ne dišijo. Hladno-vroča kombinacija ni po meri vsakogar, a ji posebne privlačnosti, tudi zaradi vrhunske kombinacije kakovostnih materialov in splošnega občutka prestiža, ki je sestavni del dražjih BMW, ne moremo zanikati.

Elektronski merilniki in projiciranje podatkov na steklo ...

Sicer pa uporabniških pretresov v novi kabini ni. Novost, ki v primerjavi s predhodnikom izstopa najbolj, so (doplačljivi) elektronski merilniki v zavetju fizičnih, na videz aluminijastih polkrožnih okvirjev, oblikovno zasnovani po klasičnem receptu, ki se ga BMW drži že desetletja.

So preprosti, pregledni, dobro vidni v vseh svetlobnih razmerah in zaradi elektronske narave vsestransko prilagodljivi – v varčevalnem načinu ecopro je, na primer, digitalni merilnik hitrosti elektronsko osvetljen le v bližnji okolici potovalne hitrosti, elektronski merilnik motornih vrtljajev na desni strani instrumentne plošče pa se spremeni v prikazovalnik učinkovitosti in prihranka energije. Rešitev, privlačna za oči.

Ekološko pozornejšemu vozniku pa je izziv ostati v spodnji četrtini elektronske skale. Med obema merilnikoma se, podobno kot v skoraj vseh avtomobilih BMW, z izjemo modelov M, prikazujejo "privarčevani" kilometri – v našem primeru 75,5 kilometra.

Hvalimo velikost projiciranih podatkov na vetrobransko steklo (za doplačilo), ki mu fotografija 22 v fotogaleriji dela krivico. V živo je napis velik in zelo razločen.

Za volanom se zdi, da tehta vsaj tretjino tone manj ...

In zdaj na področje, kjer so BMW-jevi inženirji in njihova ekipa testnih voznikov dokazali svoje mojstrstvo že pri prvi generaciji – k voznim lastnostim. X6 tehta okoli dve toni in stotaka. Za volanom se zdi, da tehta vsaj tretjino tone manj. K takšnim varajočim občutkom je v primeru testnega vozila pripomogla najdražja izvedba prilagodljivega podvozja (professional), ki ga X6 ponuja.

Združuje dva paketa. Prvi – comfort – v sodelovanju z zračnim vzmetenjem na zadnji osi prilagaja blažilnike individualno glede na vozne razmere in ohranja udobje na razmeroma visoki ravni. Drugi paket (dynamic) dodatno omeji bočni nagib, v povezavi s štirikolesnim pogonom navor med obema osema in neodvisno drug od drugega razporeja učinkoviteje, ob vsem tem pa prilagaja še delovanje stabilizatorjev. Karoserija niha manj, povečani sta stabilnost in hitrost, s lahko katero X6 jemlje ovinke.

Nesporni vladar zavojev

X6 vozniško med sebi podobnimi ostaja kralj, če v "njegovo" družbo prištejete še običajne premijske športne terence, pa je nesporni vladar zavojev. Tako je bilo in tako ostaja. Sicer v prid dobri izhodiščni zasnovi podvozja govori tudi dejstvo, da je izvedba X6 M na sloviti Nordschleife hitrejša kot prejšnja generacija športnega kupeja M3. Tudi to nekaj šteje.

Stalni štirikolesni pogon, ne glede na izbran vozni program v iskanju športnosti, več moči namenja zadnji osi, vektorsko razporejanje navora pa tako v teoriji kot v praksi vsaj delno opravičuje hvalisanje njegovih ustvarjalcev, da je to prvi terenski kupe.

Tudi varnostno je napredoval – nabor elektronskih pripomočkov, ki tako ali drugače rešujejo nepozorne ali preprosto preveč predrzne voznike, je lahko dolg in obsežen. Med testiranjem smo z veseljem izkoriščali predvsem prednosti sistema za zadrževanje vozila na voznem pasu, ki v primerjavi s številnimi podobnimi deluje skoraj popolnoma nevsiljivo.

Motor upravičeno med najboljšimi na svetu

Uveljavljen član BMW-jeve pogonske palete, dizelski šestvaljnik s tremi litri delovne prostornine in 190 kilovati, upravičeno spada med najboljše dizelske motorje na svetu. To ne nazadnje dokazuje tudi s številnimi naslovi najboljšega motorja v izboru "engine of the year". Zmogljivosti namreč spremljata velika mera uglajenosti (del zahvale pripada tudi odličnemu menjalniku) in navorsko razkošje, ki k takšnemu avtomobilu spada. Na testnem krogu je pogonski agregat zahteval 10,4litra dizelskega goriva na sto kilometrov, med testiranjem 9,9 in med avtocestno vožnjo 8,5.

Ne spreglejte