Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
1. 12. 2015,
14.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

BMW

Torek, 1. 12. 2015, 14.17

8 let

BMW activehybrid 3

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dojemanje bistva hibridnih vozli je tako med kupci kot tudi med proizvajalci večplastno. Majhna poraba in nizki izpusti na račun voznih užitkov? Ne, pri BMW-ju hibrid vidijo povsem drugače.

Razred: D – srednji Sorodna vozila: BMW 3 limuzina Družina modelov: BMW serije 3 Predhodniki: activehybrid 3 je prvi hibridni predstavnik serije 3 Letna prodaja: / Proizvodnja: München (Nemčija) Začetek prodaje v Sloveniji: 22. september 2012 Cene: od 58.100 evrov naprej

Poudarki: – 250 kilovatov in 450 njutonmetrov največje moči in navora, – kombinirana poraba 5,9 litra na 100 kilometrov, emisije 139 gramov ogljikovega dioksida na kilometer, – električni domet štiri kilometre, maksimalna električna hitrost 75 kilometrov na uro, – možnost električnega "EV-jadranja" do hitrosti 160 kilometrov na uro, – 90 litrov manjši prtljažnik zaradi baterije, – hibrid 135 kilogramov težji od modela 335i z enakim bencinskim motorjem, – električni motor vgrajen v ohišje osemstopenjskega samodejnega menjalnika.

Tudi BMW-jeva eko doktrina še vedno temelji predvsem na voznih užitkih in učinkovitosti

BMW serije 3 je skozi svojih 6 generacij postal najbolj prodajan avtomobil v premium segmentu. Svojo tržno prednost je pred uglednimi tekmeci uspešno ohranjal predvsem zaradi dveh avtomobilskih vrednot, ki verjetno res najbolj orosita dlani in pospešita utrip voznikovega srca. Trojka je pač vedno veljala za hiter, dinamičen avtomobil športno-elegantnega videza. Zmogljiv in lep torej. Saj veste, tak, ki z ostrim pogledom in nizkim nosom uspešno čisti prehitevalni pas pred seboj ter zna na zaviti gorski cesti v bočnem drsenju gume spreminjati v dim.

Prav zaradi teh dejstev je jasno, da je tudi BMW-jeva eko filozofija izbrala drugačen pristop, sicer inženirji v "zeleni" hibridni različici trojke sinhronega električnega motorja ne bi povezali z zmogljivim turbo vrstnim šestvaljnikom. BMW-jeva eko doktrina torej temelji na naslednji postavki: močan in učinkovit bencinsko-električni pogonski sklop z velikim motorjem za še bolj očitne prihranke pri gorivu in izpustih.

Po domače: več moči, manj porabe goriva in povsem neokrnjeni vozni užitki. V praksi: dvestotico smo na autobhanu presegli za šalo, pa tudi šestvaljnik, uglašen po klasičnih BMW-akordih, je lepše pobožal ušesa kot moderna urbana tišina električne vožnje. To smo, mimogrede, izpostavili že tudi pri pred kratkim predstavljenem lexusu GS; ...

Zakaj elektriko kombinirati ravno s turbo šestvaljnikom?

Ko smo v Münchnu pred testnimi vožnjami kramljali z inženirji, ki so razvijali hibridni pogon, smo jih vprašali, zakaj so za hibrida izbrali ravno trilitrski vrstni šestvaljnik, saj denimo tudi activehybrid z zmogljivim dvolitrskim štirivaljnikom TwinPower Turbo ne bi bil prav nič podhranjen.

No, inženirji so nam pojasnili, da je trilitrski vrstni šestvaljnik s tehnologijo TwinPower Turbo vgrajen že v hibridnih različicah serij 5 in 7, kar pomeni nižje proizvodnje stroške, predvsem pa ta motor glede na zmogljivosti – 225 kilovatov in 400 njutonmetrov navora – ponuja najočitnejše prihranke goriva, ki so menda lahko tudi do 25 odstotkov večji (kombinirana poraba 5,9 litra na 100 km, emisije 139 gramov ogljikovega dioksida na kilometer) od tistih pri modelu BMW 335i.

Pri dizelsko-električni kombinaciji bi bili prihranki premajhni in marketinško premalo udarni …

Bavarci pa glede na naše pogovore tudi ne razmišljajo o dizelsko-električni hibridni kombinaciji, saj naj bi bil prihranek goriva v tandemu z dizelskimi motorji, razvitimi v skladu z BMW-jevo strategijo EfficientDynamics, ki že v osnovi ponujajo nizko porabo in majhno količino ogljikovega dioksida (BMW 320d ED 4,1 litra na 100 kilometrov in 109 gramov ogljikovega dioksida na kilometer), preprosto premajhen, pa tudi sam avtomobili menda premalo razburljiv.

No, mi k tem odgovorom dodajamo dejstvo, da je z zmogljivim pogonskim sklopom tudi lažje upravičiti zajetno ceno in več prispevati k prihodkom tovarne, ob bolj udarnih podatkih o prihranku goriva pa je tudi marketinška zgodba lahko hitro prepričljivejša, kajne? Ni kaj, zvita poteza, ta s šestvaljnikom, ki pa ji v praksi v resnici ne gre očitati kakšnega zavajanja, saj je eden od novinarskih kolegov okoli 120-kilometrsko testno traso prevozil s povprečno porabo 6,2 litra, in to z avtomobilom, ki stotico doseže v 5,3 sekunde in lahko "leti" 250 kilometrov na uro.

Do razdalje štiri kilometre zgolj na elektriko, a bolj v teoriji

BMW activehybrid 3 je polni hibrid, kar pomeni, da se lahko pelje tudi izključno na električni pogon. Šestindevetdesetcelična litij-ionska baterija energijske kapacitete 675 vatnih ur, ki je nameščena v dno prtljažnika med oba oboka zadnjih koles in skupno kapaciteto prtljažnega prostora (390 litrov) zmanjša za 90 litrov, na papirju ponuja dovolj energije za štirikilometrski električni domet ob povprečni hitrosti 35 kilometrov na uro. No, na cestah okoli bavarske prestolnice nam tega dosega ni uspelo doseči, je pa res, da nismo nikoli vozili v mestnem hitrostnem tempu. Zgolj na elektriko je šlo na od dva- do trikilometrski razdalji.

"EV-jadranje" tudi pri hitrosti 160 kilometrov na uro, funkcija BOOST združi vse električno-bencinske konje in njutonmetre

V praksi pa smo na elektriko dosegli obljubljeno hitrost 75 kilometrov na uro, bolj navdušujoče pa je tako imenovano električno "jadranje" pri avtocestnih hitrostih vse do 160 kilometrov na uro. Če je takrat avtomobil v programu ECO PRO, funkcija jadranja ugasne bencinski motor in ga odklopi od pogonske gredi. Takrat BMW activehybrid 3 res postane "zelen", saj neslišno jadra brez izpustov in brez zaviranja motorja.

Električno "jadranje" je pri hitrosti od 60 do 80 kilometrov na uro na voljo tudi v voznem programu comfort, če voznik izbere dinamična vozna režima sport ali sport+, pa "jadranje" na elektriko ni mogoče. Je pa res, da v obeh športnih režimih odločen sunek desne noge aktivira funkcijo boost, ki sproži vseh 250 kilovatov in 450 njutonmetrov navora kombiniranega hibridnega pogona. Takrat se ta hibrid odzove in oglasi tako, da bi brez sramu lahko nosil tudi kakšno oznako M-performance.

Električni motor in osemstopenjski samodejni menjalnik domujeta pod isto streho

Sinhroni električni motor z močjo 40 kilovatov in 210 njutonmetrov je v BMW activehybridu 3 integriran v ohišje osemstopenjskega samodejnega menjalnika in z njim povezan prek sklopke. Njegovo delovno temperaturo nadzoruje kar hladilni sistem vrstnega šestvaljnika, ki je seveda na čelu pogonskega sklopa. Elektromotor, vgrajen blizu prve osi, in baterija, postavljena skoraj povsem nad zadnjo osjo, sta seveda premišljena inženirska poteza. Ta optimalno razporedi dodatno "kilažo" (135 kilogramov), ki naj tako razporejena ne bi posegala v uravnoteženost avtomobila, le zavore imajo zaradi nje malce težje delo.

Activehybrid lahko sodeluje tudi s pametno eko navigacijo

Pogon activehybrida se za optimalno energijsko učinkovitost lahko poveže tudi z opcijskim navigacijskim sistemom professional. Ko v navigacijski sistem, ki je implementiran v komunikacijski sklop ConnectedDrive, voznik vnese parametre poti in končen cilj, pogonska umetna inteligenca začne delovati in analizira navigacijske podatke. To omogoča proaktivno analizo voznega položaja, na podlagi katerega se pogonski sklopi pripravijo za maksimalno učinkovitost. Dejavniki, ki lahko povzročijo spremembo strategije delovanja pogona, vključujejo topografijo poti in omejitve hitrosti. Če na primer sistem zazna bližajoči se daljši spust, lahko BMW activehybrid 3 za vzpon porabi celotno električno energijo, shranjeno v bateriji kot dodatno pogonsko moč, saj se bo baterija polnila ob bližajočem se spustu, ne da bi se pri tem porabljajo fosilno gorivo.

Seveda je učinkovitost takega sodelovanja odvisna od kakovosti kartografskega zapisa in preostalih razpoložljivih navigacijskih podatkov ter, jasno, predvsem od voznikove pripravljenosti sprejemanja nasvetov iz avtomobilskih možganov.

Ne spreglejte