Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
19. 12. 2015,
1.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

BMW

Sobota, 19. 12. 2015, 1.32

8 let

BMW 525d touring xDrive

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
BMW-jev karavan z le štirivaljnim dvolitrskim motorjem se ponuja kot optimalna, raznovrstna, tako športna kot varčna, različica. Ga je smotrno za pet tisočakov nadgraditi še s štirikolesnim pogonom?

Tudi karavan je luksuzen in premium

Karavansko različico BMW-jeve petice smo že podrobneje spoznali v testu BMW-ja 530d touring. Karavan pričakovano povzema odlike iz limuzinske različice, kakršne so športnost, udobje in prestiž. BMW je pri karavanu že prej predstavil nekaj domiselnih novosti (izbira odpiranja celotnih zadnjih vrat ali le stekla posebej, elektronsko iztegljiva vlečna kljuka), kar premium avtomobilu poveča tudi uporabno vrednost.

Trilitrski šestvaljnik smo poleg omenjenega karavana vozili tudi v limuzinskem BMW-ju 525d, a danes je po prenovi motorne ponudbe v modelu 525d na voljo le še štirivaljni dvolitrski dizelski motor.

Je vredno doplačati za štirikolesni pogon?

Preden smo se usedli v BMW-ja 525 xDrive touring, smo se morali vprašati, ali je bavarskega karavana s prvega testa mogoče še nadgraditi. Je štirikolesen pogon xDrive pri že tako odličnem podvozju in voznih lastnostih potreben? Pri 525-ici stane doplačilo štirikolesnega pogona, ki seveda pride prav kot varnostni dodatek na spolzkih podlagah, slabih pet tisoč evrov. Na prvi pogled relativno veliko, gledano na vrednost avtomobila, pri kateri je to doplačilo le sedemodstotno, pa dejansko ne.

Za vsakdanjo vožnjo zadošča tudi pogon na en par koles (elektronsko nadzorovana stabilnost zadostuje), zato bodo po sistemu xDrive posegali predvsem tisti, ki se hočejo z avtomobilom peljati še izraziteje dinamično.

Štirikolesni pogon xDrive se namreč na cesti pričakovano obnese odlično in suvereno. Tudi pri agresivnejšem vstopu v ovinke elektronika in tehnologija poskrbita, da avtomobil ostane na svojih tirih. Če vozne lastnosti primerjamo s štirikolesnim pogonom v karavanskem audiju A6, nas je bavarski primerek bolj prepričal.

xDrive je v ovinkih zanesljiv

Toda vsaj v kombinaciji z dvolitrskim štirivaljnim turbodizelskim motorjem, ki stavi predvsem na varčnost in ne toliko na resnično dinamične voznike (gledano seveda iz vidika lastnikov BMW-jev), smo glede smotrnosti štirikolesnega pogona xDrive vendarle skeptični.

Tudi s štirimi valji in dvema litroma delovne prostornine je moči dovolj

S stališča vsakodnevne uporabnosti je bolj kot sistem xDrive pomemben motor. V testnem avtomobilu je bil le štirivaljni turbodizelski motor s 160 kilovati. Moči je dovolj tako za dobro izkoriščanje xDrive kakor tudi za udobno avtocestno potovanje pri višjih hitrostih. Čeprav motor ne prekipeva od kilovatov, je na cesti zelo zanesljiv. Skupaj z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom nudi skoraj neprekinjen dovod moči in navora.

To je še posebej zgledno z nizko povprečno porabo, ki je na našem testnem krogu znašala 8,3 litra na sto prevoženih kilometrov. "Downsizing" je torej učinkovit. Različica s štirikolesnim pogonom je sicer od klasične težja za 20 kilogramov.

Doplačilo za xDrive je kot kaplja v morje

Dodatnih pet tisočakov za štirikolesni pogon je pri takem avtomobilu kot kaplja v morje, saj je že seznam dodatne opreme znašal skoraj 20 tisoč evrov in ceno avtomobila dvignil na 75 tisočakov. Veliko denarja, ki pa odgovarja kakovosti avtomobila. Med tekmeci je treba še enkrat omeniti Audijevo šestico, medtem ko pa Mercedes-Benzov karavan razreda E ni tako dinamično naravnan.

Ne spreglejte