Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 12. 2015,
1.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

BMW Športni Avtomoto

Četrtek, 24. 12. 2015, 1.15

8 let

BMW 520d M performance

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
BMW 520d je limuzina, pri kateri sta vrhunska dinamika in udobje enakomerno zastopana. Za še več dinamike poskrbi oprema performance oziroma tisti njen del, ki poveča zmogljivost motorja.

Performance pomeni "šminko" in povečano zmogljivost

Poleg osnovne dvolitrske različice dizelske petice in varčnejše EfficientDynamics Edition predstavlja M performance še tretjo možnost. Ta jo malce približa športnemu "emu", pri čemer cenovno najbolj izstopajo 20-palčna platišča. Na njih odpade skoraj pet tisočakov od 7.600 evrov, kolikor stane oprema M performance. Preostali del evrov je razporejen na napise, karbonske in druge dodatke za agresivnejši videz ter na kit za povečanje zmogljivosti motorja.

Uradni oziroma tovarniški "chip tuning" poveča "konjenico" in navor, obenem pa prilagaja delovanje pogonskega sistema na večjo toplotno obremenitev. Ker za dodatno povečanimi zmogljivostmi stoji proizvajalec, se v ničemer ne spremenijo obstoječi garancijski pogoji.

Eco pro – način varčne vožnje

V večini motornih različic serije 5 je po novem vgrajen sitem eco pro, ki smo ga že spoznali med prvo vožnjo nove enice, vgrajujejo pa ga tudi v serijo tri. V testni petici smo pri vključenem varčnem načinu vožnje ob upoštevanju navodil lahko spremljali, za koliko kilometrov se podaljša doseg vozila.

Sistem je v osnovi nadgradnja obstoječih indikatorjev prestavljanja, ki dodatno svetuje vozniku, kako naj ravna s plinom. Ja, zadeva je nedvomno koristna, bila pa bi še bolj, če bi bilo svetovanje glasovno, saj branje navodil med vožnjo ni najbolj primerno.

Comfort in sport, oba s plusom

Limuzinska petica nadaljuje s konceptom, ki povezuje udobje s športnostjo. Osnovo predstavljata športni samodejni menjalnik in sistem, ki poleg programa eco pro omogoča štiri nastavitve načina vožnje.

Stopnja comfort pomeni udobno vožnjo z zanesljivo lego na cesti, comfort plus pa je ustvarjen za slovenske podeželske ceste, nagrbančene z množico asfaltnih zaplat. BMW jih preprosto "preplava".

Pri vožnji z nastavitvijo sport otrdijo blažilniki, stopalka za plin je odzivnejša, menjalnik samodejno prestavlja pri višjih vrtljajih, trše pa se odziva krmilni sistem. Zadnja stopnja, sport plus, izklopi elektronske pripomočke, ki iz poslovnega vozila za gospodo v kravatah naredijo igračo za pometanje po ovinkih.

Brez usnja, pa kaj?

Kombinacija kakovostnega blaga in dobro oprijemljivih obrob iz sive alkantare na sedežih je prava stvar za poletno vročino. Da je red, so na enak način oblečena tudi vrata. To so že peti sprednji sedeži v naših testnih peticah in bi jih ocenili za najboljše do zdaj, če bi omogočali tudi nastavitev bočnih opor in ledvenega dela.

V notranjosti ne smemo pozabiti na usnjen športni volan M, sicer pa so okraski M performance dragi kot žafran, ampak spadajo zraven. Tanek pas karbona, ki služi usmerjanju zraka na zadnjem pokrovu, stane dobrih 500 evrov, za povrh pa se nam je med vožnjo še delno odlepil. Na športni videz obeh stopalk so pri tej opremi pozabili, saj se kovinsko sveti zgolj opora za levo nogo.

Kaj vemo že od prej? Prtljažnik je skrbno obdelan in uporabno opremljen. Naslonjala zadnjih sedežev se polaga tudi od zadaj, je pa tovorni prostor obupno dolg, tako da potrebujemo dežnik, če želimo potegniti k sebi oddaljene torbe.

Ne spreglejte