Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
4. 12. 2015,
2.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

BMW

Petek, 4. 12. 2015, 2.46

8 let

BMW 3 touring

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Peta generacija karavanske tournig trojke je pričakovano zrasla v vseh smereh. Kljub bolj družinskemu, 495-litrskemu prtljažniku pa je to še vedno predvsem avtomobil po meri dinamičnega voznika.

Razred: D – srednji Sorodna vozila: BMW 3 limuzina Družina modelov: BMW serije 3 Predhodniki: 1. generacija (1987), 2. generacija (1994), 3. generacija (1999), 4. generacija (2005) Letna prodaja: / Proizvodnja: München; Nemčija Začetek prodaje v Sloveniji: 22. september 2012 Cene: od 38.200 evrov naprej

Poudarki: - za nekaj litrov večji prtljažnik od tekmecev - zadnja klop deljiva v razmerju 40:20:40 - serijsko opremljen z električno krmiljenimi vrati prtljažnika - nizka nakladalna višina - integriran predal za shranjevanje prtljažnega roloja

Kot šprinter v štartnem bloku šprinta na 100 metrov …

Novi tournig serije 3 je zelo všečno oblikovan karavan, ki s svojo podobo že navzven sporoča vozniku in potnikom, da mu oster vozni tempo kljub bolj "družinskemu" poslanstvu ne predstavlja nikakršnih težav. Pri BMW-ju so torej vso vozno dinamičnost limuzine uspešno združili tudi s karavansko praktičnostjo.

BMW serije 3 tournig je do stebrička B povsem enak limuzinski različici, od te ločnice dalje pa vizualno pozornost z boka pritegne elegantno razpotegnjena silhueta z diskretno usločeno strešno linijo in bočnimi steklenimi površinami, ki se raztezajo globoko proti zadnjemu delu vozila.

Atletski videz pri touringu poudarjata še strmo nagnjena D-stebrička, zadnji usmerjevalnik zraka, ki ga oriše strešna linija, in širok, "nabildan" zadek, ki čepi nizko nad cesto in zares zgleda kot jamajški šprinter v štartnem bloku atletske steze. Zadek je res nekoliko bolj športno oblikovan kot pri touring petici, a menimo, da bi bila razlika predvsem zaradi značaja tega karavana lahko še bolj očitna, tako kot recimo na sprednjem delu vozila.

Prirastek ni velik, a se razteza praktično v vse smeri

Nova trojka touring v dolžino meri malce prek 4,6 metra (4.624 milimetrov) in je povsem enako dolga kot limuzinska različica.

V primerjavi s predhodno, 4. generacijo touringa, pa je nekoliko zrasla v vseh smereh: največ, za deset centimetrov v dolžino, za 5 centimetrov je daljša medosna razdalja, v širino pa sta dodatne milimetre pridobila tudi sprednji (37) in zadnji (48 milimetrov) kolotek.

Pet centimetrov daljše medosje pomeni tudi malce več prostora (17 milimetrov) za kolena potnikov na zadnji klopi. Počutje na zadnji sedežni vrsti je res bolj prijetno kot pri prejšnji generaciji, saj je zaradi širšega zadnjega koloteka več prostora za ramena, nekoliko drugačna strešna linija pa prinese še slab centimeter (9 milimetrov) dodatnega prostora nad glavami.

Še vedno pa zadnja sedežna vrsta vseeno ne ponuja kakšnega posebnega prostorskega razkošja, pri recimo 800-kilometrski dnevni etapi odraslemu sopotniku raje svetujemo sovoznikov sedež.

Volumenski razredni prvak z minimalno prednostjo

Pri BMW-ju so se pohvalili, da ima 5. generacija touringa serije 3 največji prtljažnik v segmentu. No, z vidika matematične eksaktnosti je ta podatek seveda povsem korekten.

Treba pa je povedati, da 495-litrski volumen v resnici ni daleč pred obema preostalima predstavnikoma slovitega nemškega trojčka, saj recimo audi A4 avant za njim zaostaja le za pičlih 5 litrov (490 litrov), T-karavanska različica mercedes-benzovega razreda C pa zmore v svojo klet pospraviti 10 litrov manj (485 litrov).

Igra številk torej strogo matematično deluje, v praksi pa je ta razlika tako majhna, da BMW z razrednim naslovom prtljažnega prvaka ne naredi nekega osupljivega vtisa.

Po praktičnosti velik korak naprej: predal za rolo, klop deljiva v razmerju 40 : 20 : 40, električna vrata

Prostorskega čudeža torej v karavanski trojki za zadnjo sedežno klopjo ne pričakujte. Razpoložljivih litrov sicer ni (pre)malo, a v prtljažniku bolj razveseljujejo nekatere praktične rešitve.

Na ta seznam gre recimo zadnja klop, ki se zloži v razmerju 40 : 20 : 40, v dno integriran predal za shranjevanje prekrivnega roloja, opcijski shranjevalni paket z aluminijasto teleskopsko palico, ki omogoča prilagodljiv sistem pritrjevanja prtljage, pa dostop do prtljažnika s široko odprtino ... Touring pripriča še z nizko nakladalno višino – dno prtljažnika je 63 centimetrov nad tlemi – in dostopom do prtljage tudi prek dvižnega zadnjega stekla, slednjo funkcijo pa je sicer novinec podedoval že iz prejšnjih generacij.

V serijski opremi touringa so tudi električno krmiljena prtljažna vrata, ki pa jih je opcijsko mogoče nadgraditi še s sistemom smart opener. Ta omogoča odpiranje prtljažnika brez tudi takrat, ko so v rokah nakupovalne vrečke, saj vrata aktivira rahla brca v območje pod zadnjim odbijačem.

Vozniško spada na sam vrh segmenta

Že uvodoma smo zapisali, da je ta karavan narejen po meri dinamičnega voznika. Tournig "nahrbtnik" prav nič ne poseže v obnašanje vozila na cesti. Voznik vseskozi dobiva izdatne informacije o tem, kaj se dogaja pod kolesih, avto je odziven, hiter in predvidljiv tudi, ko voznik z njim telovadi na zgornjih limitah oprijema. Izza volana je ta avtomobil nedvomno prepričljiv razredni prvak.

Karoserija je za okoli 10 odstotkov bolj toga, v celoti pa je avtomobil za 40 kilogramov lažji. Športno podvozje nudi veliko zaupanja v hitro odpeljanih zavojih tudi zaradi dvozgibne sprednje preme z jarmovim drogom, vzmetnimi nogami ter stabilizatorjem proti prevračanju, zadaj pa je zahtevna naloga v bitki za oprijem zaupana premi s petzgibno konfiguracijo in z elastokinematiko – posebno umerjeno za nove modele serije 3 –, ki ponuja širšo vzmetno razdaljo ter natančen in zanesljiv položaj koles v vseh razmerah.

Proti koncu leta nove motorne različice in pogon xDrive

Vsi trije motorji – dvolitrski bencinski štirivaljnik (328i touring), dizelski štirivaljnik (320d touring) in trilitrski vrstni šestvaljnik (330d touring) –, ki bodo na voljo ob začetku prodaje BMW-ja serije 3 touring so predstavniki tehnologije BMW TwinPower Turbo.

Proti koncu letošnjega leta pa jim bodo sledile še naslednje motorne različice: bencinski BMW 320i touring (135 kilovatov in 270 njutonmetrov), in dizelska BMW 318d touring (105 kilovatov in 320 njutonmetrov) ter BMW 316d touring (85 kilovatov in 260 njutonmetrov). Novembra pa bo ponudba dopolnjena še s štirikolesnim pogonom Xdrive.

V motorni paleti po novem tudi dizelski šestvaljnik z 258 "konji" in 5,1-litrskim povprečjem

Vrh motorne ponudbe v turingu za zdaj predstavlja izboljšan trilitrski vrstni šestvaljni dizelski motor tehnologije BMW TwinPower Turbo. Ta agregat ima nižje stopnje notranjega trenja od svojega predhodnika, je tudi prožnejši, lažji in ponuja več: 190 kilovatov in 560 njutonmetrov navora, ki je na voljo v razponu od 1.500 pa do 3.000 vrtljajev v minuti. Ta motor (BMW 330d touring) v kombinaciji s serijsko vgrajenim osemstopenjskim samodejnim menjalnikom omogoča 5,6-sekundni pospešek do hitrosti 100 kilometrov na uro in elektronsko omejeno največjo hitrost 250 kilometrov na uro.

Še bolj osupljiva kot zmogljivost pa je njegova povprečna poraba, ki naj bi s 5,1 litra na 100 kilometrov po evropskem testnem krogu in 135 gramov emisij CO2 na kilometer bila kar za 15 odstotkov manjša od predhodnika s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom.

Vse se dogaja prek BMW ConnectedDrive

Novi BMW 3 touring je lahko opremljen z najnovejšimi varnostnimi voznimi sistemi, ki so bodisi del serijske ali pa dodatne opreme. Izmenjavo informacij med voznikom, avtomobilom, številnimi senzorji, pa tudi med potniki in zunanjim svetom koordinira sistem BMW ConnectedDrive zadnje generacije, ki je povezan z iDrive ploskim zaslonom in iDrive krmilnikom na osrednji konzoli.

Poleg številnih sistemov pomoči za večje udobje in varnost, med katerimi izstopajo barvni head-up zaslon, aktivni tempomat s funkcijo stop-go, sistem za opozarjanje na nenamerno menjavo voznega pasu in sistem za opozarjanje na zapustitev voznega pasu, pomočnik za dolge luči s funkcijo zasenčenja, pa prilagodljivi žarometi in BMW-jev sistem za pomoč pri parkiranju (surround view, side view), je tu še pametna komunikacijska tehnologija vmesnika, ki omogoča široko uporabo zunanjih mobilnih telefonov in številnih Bluetooth funkcij Office za spletne storitve.

Možnost Apps in brezplačna aplikacija BMW Connected ponujata portal za storitve, kot so na primer socialna omrežja, spletni radio in funkcija koledarja za iPhone.

Ne spreglejte