Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 9. 2009,
11.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Audi

Četrtek, 24. 9. 2009, 11.57

8 let

Audi A8 3,0 TDI quattro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Novi Audi A8 je stopil še korak dlje, kar zadeva vozne lastnosti in tehnološko dovršenost. Je prestižna limuzina, ki se lahko pelje zelo športno in obenem tudi varčno.

Elegantnejši in večji

Osmica je v novi podobi še bolj aerodinamična in na pogled elegantnejša od predhodnice. Je tudi kanček večja. Osem centimetrov ne opazimo na prvi pogled, se pa izkažejo v prostorni notranjosti, kjer je v sodobnih avtomobilih zaradi varnostnih elementov tako vedno premalo prostora. Tako je bilo nekoč v največjih Škodah in Renaultih več prostora na zadnji klopi kot v najbolj luksuznih avtomobili, A8 pa to postavlja na pravo mesto, saj je dolg 514 centimetrov, kar je največ med konkurenti, vendar tega razen pri parkiranju med vožnjo ne bomo opazili. Opazimo pa izrazite sprednje luči, pri katerih so LED-diode tako dnevne luči kot tudi smerniki.

Dovršena zunanjost in notranjost

Od avtomobila najvišjega razreda ne moremo pričakovati drugačne notranjosti, a vseeno moramo poudariti, da se v tej osmici počutimo odlično. Osvetljava z elegantno belo barvo je odlična in nežno osvetljuje celotno notranjost, ne da bi motila voznika. Touch pad nas razvaja z možnostjo pisanja ukazov s prstom, razred zase pa so predvsem masažni sedeži. Če jih želimo še zadaj, bo potrebno seči po modelu L, ki je 13 centimetrov daljši in je namenjen razvajanju predvsem sopotnikov.

O dveh detajlih ...

Ročica avtomatskega menjalnika je stilsko oblikovana in enako dobro, kot je videti, sede v roko. Najprej nas zmotijo njeni kratki gibi , a natančnosti se navadimo, obenem pa nam pri manevriranju pomaga sistem, ki preprečuje prehiter vklop "parkiranja", da nimamo težav z izbiro vzvratnega načina vožnje. Sedeži so druga odlika avtomobila, ki jo bolj kot vidimo, izdatno čutimo. Nastavljivi so na toliko načinov, da v novi osmici sedi bolje kot kjerkoli, tudi v domačem fotelju. Nastavimo si lahko hlajenje ali ogrevanje, predvsem pa masažo, pri kateri lahko izbiramo med petimi načini in prav toliko jakostmi, obenem pa, če želimo, lahko nudijo povsem športen oprijem.

Limuzinski športnik

Nekaj je jasno že v teoriji: veliko medosje pomeni suvereno lego, velika uporaba aluminija pa majhno maso in zato dobre vozne lastnosti. Toda kljub temu je občutek v praksi za volanom impresiven. Nova osmica se pelje skoraj kot štirica – agilno, lahkotno, drznemo si reči športno. Za to skrbi toga in lahka konstrukcija, pogon quattro z možnostjo aktivnega zadnjega diferenciala in po želji nastavljivo podvozje, ki že v osnovi ni mehko. Prilagodimo lahko tudi višino, odzivnost motorja in delovanje volanskega mehanizma. Avto si lahko povsem prilagodimo in ga peljemo lagodno uživaško ali hitro športno.

Varnost na nivoju zmogljivosti

Odlične vozne lastnosti pomenijo tudi odlično aktivno varnost, obenem pa je v audiju že pregovorno poskrbljeno tudi za pasivno varnost. In seveda za številne "gadgete", ki olajšajo vožnjo in jo naredijo varnejšo. Naj izpostavimo aktivni tempomat, ki se ne izklopi niti pri ustavljenem avtomobilu in ima dodano ustavljanje v sili. Avtomobilska elektronika celo prepozna trk in zapre šipe, zategne varnostne pasove in predaktivira zavore. A8 nudi možnost nočnega gledanja s prepoznavanjem pešcev in spletnega dostopa, vključno z aplikacijo Google Earth in sistemom za prepoznavanje prometne nesreče.

Športne zmogljivosti, ležerna poraba

Trilitrski dizelski V6-motor je eden najboljših na trgu. To pričajo tako njegova zmogljivost kot zvok, ki ni prav nič dizelski, ampak tipično šestvaljni, predvsem pa poraba goriva. Težko bomo presegli deset litrov na sto kilometrov, kar je za tako velik in hiter avtomobil odlično. Za dobre pospeške in majhno porabo skrbi tudi osemstopenjski samodejni menjalnik z možnostjo obvolanskega prestavljanja. Deluje prepričljivo, a v samodejnem režimu delovanja bi pri kickdownu lahko bil nekoliko hitrejši.

Veliko zahteva, a veliko daje

Osnovna cena je osemdeset tisočakov, toda tak avtomobil brez dodatne opreme je precej klavrna podoba. Zato je realna cena krepko prek sto tisočakov in z več opreme tudi višja od našega testnega vozila. A zato dobimo tehnično in vozniško dovršeno, varno in udobja polno vozilo, ki ta hip predstavlja vrhunec na svojem področju.

Vrhunski avtomobil, a z močno konkurenco

Tekmec je predvsem BMW serije 7, pa tudi mercedesa razreda S, jaguar XJ in morda še maserati quattroporte, ki pa je že iz druge zgodbe. A med njimi se zdi, da Audi najbolje združuje luksuz, športnost in vsestransko uporabnost. Premislite le, če vsega tega, kar je in kar ponuja A8, ne bi raje želeli v nekoliko manj klasični podobi audijevega modela A7.



Ne spreglejte