Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 12. 2007,
12.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2007, 12.48

8 let

Audi A5 3,0 TDI quattro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
S študijo nuvolari quattro je Audi leta 2003 predstavil vizijo športno prestižnega kupeja, od katerega je nekaj rešitev pobral tudi A5.

Kupeji imajo pri Audiju že skoraj štiri desetletja dolgo tradicijo vse od legendarnega modela 100 coupe S. Toda v zadnjih letih so se z malim TT-jem oddaljili od svoje filozofije potovalnih športnih coupejev. Zato nova oznaka v Audijevi družini predstavlja kupejevsko verzijo limuzine A4. A5 je tako pravi "grand turizmo", ki združuje športnost z eleganco, uporabnost s prestižem in oblikovanje z vozno dinamiko.

Zunanjost, notranjost

S študijo nuvolari quattro je Audi leta 2003 predstavil vizijo športno prestižnega kupeja, od katerega je neakaj rešitev pobral tudi A5. Toda novi kupe ne prinaša agresivnih ali revolucionarnih potez, saj ne sme odstopati od družinskih potez, ki pa jih je vendar potegnil v športno smer. Prednji del tako obvladujejo ogromne reže za vstop zraka v motorni prostor in pa luči s kombinacijo LED diod ter ksenonskih žarometov. Na zadnjem delu horizontalne linije skrbijo za optično razširitev, k čemur veliko pripomorejo lomljeni boki. S strani pa kratki previsi na 4,6 metra dolgem vozilu že na prvi pogled izražajo športnost. Čeprav po dimenzijah ni kupejevska verzija šestice, ampak štirice, se bohoti s 455-litrskim prtljažnikom in notranjostjo v duhu večjega brata. Žlahtni materiali, ergonomska razporeditev in dovolj prostora skrbijo za udobno počutje tako voznika kot treh sopotnikov. Inštrumenti so pregledni vključno z osrednjim informacijskim sistemom med merilcema vrtljajev in hitrosti, ki nam prav pred oči prinaša najpomembnejše podatke. Popolnost krni le zelo veliko število stikal in za mnoge (med vožnjo) prezapleten sistem krmiljenja vitalnih funkcij z uporabniškim vmesnikom MMI po vzoru večjih bratov.

Vozne lastnosti

Široki koloteki, kratki previsi, velika kolesa, ki so že serijsko sedemnajstpalčna, in dinamično oblikovanje že na prvi pogled zagotavljajo športne vozne lastnosti. Prav tako že pogled na tehnične podatke, ki zagotavljajo 240 konjev in quattro pogon obljubljajo veliko vozniškega veselja. Za volanom pa je vse le še bolj navdušujoče in jasno postane, da se avto pelje tako kot izgleda. Podvozje je izjemen kompromis med športnostjo in udobjem. A5 tako ne poskakuje na grbinah, obenem pa ima zelo suvereno lego v ovinkih. Za to skrbi poleg vrhunskega športnega vzmetenja tudi vodenje koles. Sprednja kolesa vodi petvodilna prema s prečnimi vodili zgoraj in spodaj, ki so nameščena na nosilcu sprednje preme in privita na karoserijo. To zagotavlja veliko togost in zato popolno kontrolo avtomobila. Zadaj so kolesa vpeta na trapezna vodila. Zobata letev pa je nameščena pred sprednjo premo v bližini sredine koles in zagotavlja direktno in dinamično krmiljenje vozila.

Zmogljivosti, poraba

177 kilovatov in petsto newtonmetrov navora skrbijo, da je moči za razumno uporabo v tem avtomobilu vedno dovolj. In tudi pospeškov. Šest sekund potrebuje od mirovanja do sto kilometrov na uro, a morda je še bolj navdušujoča prožnost. Trilitrski pogonski agregat pospešuje tako prepričljivo, lahkotno in zvezno, da se kljub dieselskemu gorivu odlično poda tudi tako športnemu in elegantnemu vozilu. Kdor želi kaj drugega, bo lahko izbiral med dizelskimi TDI in bencinskimi FSI motorji v razponu 170 in 265 KM oziroma celo 354 konjev, ki rezgetajo v modelu S5. Tudi pri zaviranju je A5 prepričljiv. Je pa seveda opaziti, da to ni surov dirkalnik, ampak luksuzen športnik, kar kaže tudi elektromehanska parkirna zavora. Krajšanje zavojev s potegi ročne zavore tako odpade in se resnici na ljubo temu elegantnežu tudi ne poda. Poda pa se mu elektronika, ki razvaja voznike z manj športnega pedigreja. Za popravljanje vozniških napak tako skrbijo elektronska pomagala ABS, EBV, ASR in EDS združena v sistemu ESP.

Cena, tekmeci

Dizelskih kupejev s štirikolesnim pogonom ni prav veliko. Pravzaprav le BMW 330Xd, ki ima podobne zmogljivosti in vozne lastnosti, a nekoliko manj (oblikovalske) žlahhtnosti. Pri alfi brera, ki je še nekoliko športneje oblikovan, pa se moramo odločiti ali za dizelski 2,4-litrski agregat s prednjim pogonom ali za štirikolesni pogon, ki mu streže 3-2-litrski bencinski motor. Dieselska coupeja tega razreda sta tudi šibkejša mercedes CLK 320 CDI in volvo C70 D5, ki pa je zaradi zložljive strehe že iz neke druge zgodbe. Tako po oblikovanju kot prostornosti, žlahtnosti in zmogljivostih - s svojim športno potovalnim namenom v duhu pravega GT-ja pa A5 malce posega tudi v razred večjih kupejev, kjer kraljujeta BMW serije 6 in mercedes CL. Cena 50.083 evrov pa je povsem v duhu svojih neposrednih tekmecev. Za ta denar dobimo avtomobil z odličnim kompromisom med športno dinamiko in udobno eleganco, ki je tako glede motorja kot tudi podvozja kos vsemu, kar si zaželimo. Modeli z manjšimi pogonskimi agregati bodo sicer več kot deset tisoč evrov cenejši, vendar je vprašanje, če se bodo takšnemu kupeju sploh podali.

Ne spreglejte