Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2015,
22.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Audi Športni Avtomoto

Torek, 1. 12. 2015, 22.19

8 let

Audi A3

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Audijev premium golf je v novi izvedbi še bolj športen. Tehnično bogato opremljen in ob enakih merah lažji. Na voljo bo tudi z motorjem, ki izklaplja dva valja.

Razred: Spodnji srednji razred Sorodna vozila: / Družina modelov: A3 Zgodovina modela: 1996 prva generacija, 1999 sportback prve generacije; 2003 druga generacija; 2004 sportback druge generacije; 2008 A3 cabriolet Načrtovana letna prodaja: 210.00 (globalno), 160 Slovenija Začetek prodaje v Sloveniji: september 2012 Cene: še niso znane

Poudarki: - Podobnost z drugimi modeli - Še bolj športni značaj v primerjavi s tekmeci - Štirivaljni motor z izklapljanjem dveh valjev - MMI kolesce z drsno ploščico

Po značaju športnik, nič več samo premium golf

Pred nami je tretja generacija Audijevega tekmeca volkswagnu golfu, meganu, astri, focusu. Toda trojka se po novem še nekoliko bolj odmika od mersko podobne, a veliko cenejše konkurence, saj je postala značajsko še nekoliko bolj športna kot doslej.

In to že v osnovi, seveda pa je to še posebej izrazito pri športnih S-line različicah, kar pa tako ali tako velja splošno za vse Audijeve modele. In takšne kot pri drugih Audijevih modelih so tudi oblikovalske poteze. Po našem mnenju so se oblikovalci še celo nekoliko preveč držali pravil znamke, saj je v vzvratnem ogledalu novo trojko praktično nemogoče ločiti od A4 ali A6, pa tudi zadki so si neverjetno podobni. Ali je to dobro, ali ne, povejte v spodnji anketi.

Kmalu sportback, pozneje tudi limuzina in cabriolet

Kakorkoli že, atraktivna športna oblika je logična, razmere na trgu so se namreč v zadnjem letu močno spremenile. Ko je leta 1996 na trg zapeljal prvi A3, premiumskih kompaktov ni bilo, danes se nemška trojica bojuje tudi v segmentu, kjer ni limuzin. In bolj kot BMW serije ena, Audijevce skrbi prihod novega mercedesa razreda A, ki je s svojo športnostjo na salonski premieri v Ženevi dobesedno »zažigal«.

No, tole, da v premiumskem delu spodnjega srednjega razreda ni limuzin, ni povsem res. Za zdaj jih ni: namreč nova trojka bo na voljo tudi kot limuzina, na trge bo zapeljala konec prihodnjega leta, seveda pa bo delež prodanih limuzin majhen. Tako kot bo majhen delež trivratnih A-trojk in kabrioletov, glavnino prodaje bodo tvorili nekoliko bolj praktični 5-vratni sportbacki.

Enake dimenzije, nižja masa

Praktičnost oziroma celo družinska uporabnost bo sicer tudi pri 5-vratnem sportbacku drugotnega pomena, naj pa na tem mestu povemo, da je novi A3 v primerjavi s predhodno generacijo praktično enakih dimenzij: enako dolg, širok, visok, medosje je zraslo za nekaj centimetrov. Audijev PR poudarja tudi več prostora za glavo spredaj in zadaj, kar so dosegli s tanjšanjem sedežev, a razlika meri komaj poldrugi centimeter, kar še vedno pomeni, da dvometrašev res ne gre tlačiti zadaj!

Je pa trojka lažja, od druge generacije za 80 kilogramov v povprečju, torej toliko kot A3 prve generacije. »Prihranke« v masi so v Audijevi inženirji našli v detajlih, o teh smo več zapisali v posebnem članku. Preberite …

Valji na zahtevo, vsi aktualni napredni pripomočki

Lažji so tudi novi motorji. Tudi bencinski štirivaljnik, ki izklaplja dva valja, ko jih ne potrebuje, recimo pri enakomerni vožnji in pri odjemanju plina. Konec leta se bo ponudbi priključil 1,6-litrski dizel, ki bo podkrepljen s 6- in ne 5-stopenjskim menjalnikom kot doslej. Pozneje bodo na voljo tudi quattro motorji in S tronic samodejni menjalniki. V prihodnjih letih bo Audi motorno ponudbo modela A3 razširil tudi s hibridno različico, pa tudi z izvedbo TCNG, ki jo poganja gorivo iz naravnih virov.

Za konec še napredni pripomočki: na voljo je bolj ali manj vse, kar je ta hip na voljo: pre sense, ki (pred)pripravi varnostne elemente na trk, in pri hitrostih pod 30 km/h tudi samodejno ustavi vozilo; aktivni radarski tempomat, ohranjanje na voznem pasu, opozorilnik za vozila v mrtvem kotu, bralnik prometnih znakov, LED dnevne luči, seveda tudi start-stop sistem v vseh različicah ... Sistem drive select, ki spreminja značaj vozila od udobnega do dinamičnega, že dobro poznamo, zdaj je na voljo tudi v novem A3.

Aja, še to: predalu v naslonu za roko med prednjima sedežema se po novem reče phone box - vanj so Audijevci vgradili kabel za povezavo z iphonom.

Ne spreglejte