Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
18. 12. 2015,
1.37

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Potovalni Avtomoto

Petek, 18. 12. 2015, 1.37

7 let, 12 mesecev

Adria sport A 660 SP

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ta mansardni avtodomom spada med klasike karavaninga. Spalna grba nad vozniško kabino omogoča dobro izrabo prostora in skorajda katedralski občutek v notranjosti, a žal tudi krepko zviša porabo ...

Udobje, ki na poti zahteva zajetnejšo debelino denarnice!

Adria sport A 660 SP kot značilni mansardni bivalnik stavi na konvencionalne, izkušene karavaning uporabnike, ki jih na poti bolj kot karkoli drugega zanimata prostor in udobje. Jasno, "grbato" sobo z razgledom nad vozniško kabino v zadnjem času ogrožajo predvsem visoke cene pogonskih goriv.

Zakoni aerodinamike so neusmiljeni in zračni žep na stičišču mansardnega previsa in vetrobranskega stekla pri avtocestnih hitrosti naredi tak upor, kakor če bi na lovskem letalu želeli doseči nadzvočno hitrost z izvlečenimi kolesi in aktiviranimi zakrilci ter povrhu odprli še dodatno padalo za ustavljanje ob pristanku

V povprečju "spije" tri litre več kot nižji pol in polno integrirani bivalniki

Pretiravamo? Ne, saj je bila povprečna poraba na avtocesti pri tempomatsko nadzirani hitrosti 110 km/h v povprečju za več kot tri litre višja v primerjavi s polintegriranim oziroma polnointegriranim bivalnikom; ali pa predstavnikom crossoverja. Mansardno oziroma alkoven udobje pač zahteva globljo denarnico, vendar ne na začetku, ko se plačuje bivalne metre, pa postelje ... Temveč na poti, zlasti če je tempo hitrejši. Takrat ta in tudi njemu podobni bivalniki drugih proizvajalcev postanejo prav nesramno žejni.

Pravi dupleks na kolesih

Res pa je, da je mansardna zasnova še vedno tista kraljevska arhitekturna zasnova z obilico prostora in v primeru sporta A 660 SP tudi z dvema – zadaj in v mansardi – udobnima zakonskima posteljama, ki sta na voljo vedno, brez zlaganja blazin in drugih priprav. Ustavite se in spite. Pravo udobje, kajne? Po drugi strani pa tudi če pripravljeno ležišče potegnete izpod stropa, kot pri matrixu ali sonicu, to ni posebno delo, le kakšno steklenico bo potrebno umakniti z mize in spalnica bo ravno tako hitro nared.

Vprašanje je torej, ali se alkoven s tega vidika ob današnjih prostorskih rešitvah res še splača? Privrženci slednjega bodo zagotovo pokimali in dodali, da je grbo mogoče uporabljati tudi kot dodatni prtljažni prostor.

Ta dupleks na kolesih pa seveda ponuja tudi po uporabnosti in prostornosti prepričljivo kuhinjo, veliko prostora za garderobo in zaradi mansardne višine, ki je kar do tri decimetre višja od prej omenjenih izvedb bivalnikov, tudi prav katedralsko zračen občutek v notranjosti.

Prostora je v njem res veliko, še posebej pa izstopa zares bogato odmerjeni kopalniški blok z ločeno kabino za prhanje. V njem se je mogoče oprhati tudi v dvoje.

Bivalna razporeditev v testnem sportu je kot naročena za veliko družino. Iz razmeroma prostorne dinete je mogoče sestaviti še eno dvojno ležišče, kar pomeni, da bo pod poliestrsko streho, odporno na točo, brez težav spalo šest oseb. Na voljo pa je pet homologiranih sedežev z varnostnim pasom. Tukaj so pač skoraj visi proizvajalci matematično nenatančni – šest postelj in pet sedežev!?

Velik prtljažni boks in s platnom pokrita terasa, povrhu pa še bivalna klima

Kot zelo uporabna rešitev se izkaže tudi zadnja, po višini nastavljiva postelja, ki v najvišjem položaju precej poviša strop tovornega prostora. Dobra novica, če morate v njem peljati kolesa ali pa skuter, pa tudi otroškega vozička z nerodno košaro takrat ni treba zlagati.

Bivanje v tokratnem testnem bivalniku pa je bilo še toliko bolj prijetno zaradi njegove dodatne opreme. Velika navojna tenda, nameščena na visok bok, je dajala prijetno senco in razširila bivalno dopustniško doživetje na zunanje površine, velik plus pa si je zlasti letošnjem poletju zaslužila še Dometicova bivalna klima, ki prijetno ohladi notranjost in omogoča nemoten popoldanski počitek tudi pri temperaturah blizu 40 stopinj Celzija.

Najbolje se počuti na odprti cesti in v kampih z velikimi parcelami, z njim ne rinite v stara mestna jedra

Tako kot vsak mansardni bivalnik tudi ta sport A 660 SP zahteva nekaj več previdnosti na poti. V višino meri več kot tri metre, zato ne pozabite, da to ni bivalnik, s katerim bi raziskovali stara mestna jedra.

Spalna grba namreč pri nepozornem vozniku lahko hitro postane tudi resna nadloga, ki s slabo voljo ali celo paniko začini dopust.

Zato predvsem voznikom brez tovrstnih izkušenj svetujemo, da so pozorni na podvoze, žlebove streh blizu ceste, pa tudi pri parkiranju v kampu ne pozabite na veje, ki sicer z nemarnim zvokom opozorijo nase, a je takrat največkrat že prepozno.

Sicer pa je kljub zajetnim dimenzijam lahko vodljiv in s preverjenim multijetom tudi dovolj odločen. Z njim boste res uživali na odprti magistralni cesti in v kampih z velikimi parcelami, kjer njegova bivalna zasnova zares pokaže vse svoje prednosti. Tam je ta sport s svojo mansardo še vedno nepremagljiv, videti je precej prepričljiv.

Ne spreglejte