Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
24. 12. 2015,
2.59

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Adria Mobil Potovalni Avtomoto

Četrtek, 24. 12. 2015, 2.59

7 let, 12 mesecev

Adria matrix axess

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Glavna posebnost avtodoma matrix axess je njegova "crossover" zasnova. Gre za arhitekturno-oblikovalski pristop, ki združuje prednosti polintegrirane in mansardne bivalne nadgradnje.

Svež in zanimiv pristop dolenjskih karavaning arhitektov

Alkoven oziroma mansardna zasnova bivalnikov v času, ko cene fosilnih goriv "divjajo" navzgor, postaja predvsem zaradi neugodne aerodinamike in velike višine ter posledično večje porabe vse manj zaželena arhitekturna rešitev sodobne hiše na kolesih. Po drugi strani pa se zlasti družinskim karavaning uporabnikom, ob sicer veliko bolj aerodinamičnih in nižjih ter seveda varčnejših polintegrircih, "kolca" po razkošnem, skoraj galerijskem prostorskem občutku in vselej pripravljeni in predvsem dnevno nemoteči postelji v klasičnem mansardnem avtodomu z veliko grbo nad vozniško kabino.

No, Adrijini inženirji so v seriji matrix s križanjem pozitivnih lastnosti obeh prej omenjenih izvedb bivalnih nadgradenj ponudili svež in predvsem zares zanimiv pristop v sodobni karavaning arhitekturi.

Z nižanjem in selitvijo alkoven grbe proti sredi vozila so namreč dosegli ugodnejšo aerodinamiko in obenem ohranili družinsko spalno in prostorsko razkošnost notranjega bivalnega prostora.

Kupejevsko oblikovana grba, višina za 30 centimetrov nižja kot pri mansardnem avtodomu

Najbolj pa razveseljuje dejstvo, da je ob tem ta "crossover" iz obeh bivalnih zasnov dejansko torej uspel pobrati le tisto najboljše. Iz alkovna velik volumen, razkošno spanje in zračen občutek notranjosti, iz polintegrirca pa boljšo aerodinamiko in posledično nižje stroške goriva ter kompaktnejšo višino, kar pa v praksi velikokrat pomeni zares velik plus v prid bolj sproščene vožnje in parkiranja.

Strešno silhueto zdaj krasi bolj elegantno, kupejevsko oblikovana spalna grba, ki je botrovala dejstvu, da so matrixi z 2,8 metra v svoji najvišji točki kar za tri decimetre nižji od mansardnih avtodomov. Testni bivalnik pa je s svojo srebrno zunanjostjo vozniške kabine in res zelo elegantnimi bočnimi linijami celo spominjal na dražje in bolj premium karavaning predstavnike.

Preprost, a nikakor cenen vstopni model

Kar je videti posebno in drugačno že na zunaj, znotraj deluje predvsem še bolj prepričljivo. Tlorisna postavitev z oznako M 680 SL je kot na kožo pisana nomadski družini, ki pa se bo razveselila tudi nekoliko bolj dostopne cene, saj oznaka axess pomeni vstopni model v serijo matrix, katerega glavna naloga je čim bolj na široko odpreti vrata v družino "crossover" avtodomov.

Čeprav gre za vstopni model, pa notranjosti nikakor ne gre očitati občutka cenenosti, še manj pa utesnjenosti. V tem bivalniku je namreč praktično vse podrejeno predvsem funkcionalnosti in uporabnosti. V axessu ne boste našli trendovskih ambientalnih ledic, steklenih vitrin in usnjenega oblazinjenja, pa tudi raznih posteljnih elektropogonov, ki mimogrede povečujejo skupno maso bivalnika, ni na spregled.

Rek manj je več namreč v tem bivalniku dobi pravi pomen

V tem avtodomu lahko udobno prenoči pet potnikov, ki pa jih bo zagotovo navdušila notranja razporeditev, kjer poleg spalnega udobja izstopata še velika kopalnica (ločena tuš kabina s trdimi vrati) in kuhinja z zajetnimi delavnimi površinami in prepričljivimi skladiščnimi kapacitetami, med katere spada tudi 190-litrski trovalentni (220 in 12 V ter plin) hladilnik z zamrzovalnikom.

Prepriča pa tudi obilica drugih predalov in garderobnih omar vseh dimenzij, ki poleg vse družinske garderobe in posteljnine ter obutve zmorejo pogoltniti tudi vse igrače pa knjige in tudi celotno mesečno zalogo plenic za malčke. Za športne rekvizite večjih dimenzij, pa orodje in rezervno zalogo piva pa je na voljo še prava klet pod posteljo XXL dimenzij v zadnjem delu vozila, ki jo odpirajo vrata dimenzij 740 x 1070 milimetrov.

Bivalna zasnova matrix axessa zmore ponuditi zares veliko talentov, ki jih zaradi relativno preprostih materialov, nezahtevnih za vzdrževanje, utegnejo ceniti tudi ponudniki najemnih storitev.

3-nivojska dvižna postelja skrita v visokem stropu dinete

Glavna posebnost matrixovega bivalnega dela je seveda 3-nivojska dvižna postelja dimenzij 193 x 138 centimetrov. Ta se spusti izpod stropa osrednjega dela nad dineto in tudi v najnižjem položaju omogoča preprost prehod v vozniško kabino. Trinivojska nastavitev višine pa omogoča tudi dodatne možnosti prevoza prtljage (torbe, nahrbtniki …) na postelji. Ob dveh vseskozi pripravljenih posteljah zakonskih dimenzij so tako tudi daljša potovanja, kjer se prenočuje na obcestnih PZA parkiriščih, povsem nestresno opravilo, saj ni treba zlagati blazin, nameščati posteljnine ...

Suveren na cesti

Matrix axess je kljub dobrim sedmim metrom dolžine lahkotno vodljiv, saj je občutek na volanu zelo dober in tudi za ta Adrijin avtodom lahko ugotovimo, da mu smerna stabilnost ne povzroča nikakršnih težav. Zmogljivo alko podvozje svojo nalogo namreč opravlja več kot odlično, Fiatov prisilno polnjeni 2,3-litrski multijet pa je dovolj prožen in zmogljiv, da se ta crossover bivalnik odlično počuti praktično na vse cestah. Avtocestno hitrostno omejitev denimo doseže z lahkoto in povsem brez naprezanja.

Očitkov ni veliko, a treba je povedati …

Tokratni testni matrix axess je zlasti z zelo uporabno tlorisno postavitvijo ter obilico odprtih in zaprtih odlagalnih površin res navdušil, a hkrati tudi nekoliko razočaral predvsem zaradi kar precej motečih pohištvenih decibelov, ki so naša ušesa in živce načenjali zlasti med vožnjo po asfaltnih površinah dvomljive kakovosti, kar pa na naših lokalnih in regionalnih cestah ni ravno redek pojav.

Menimo, da nekaj metrov lahkega tekstilnega ali gumiranega tesnilnega traku na vratih omaric ne bi bistveno podražilo cenovni prag vstopnega modela. Tovrstni proizvodnji ukrep – o slednjem bi lahko razmišljali tudi drugi, ljudski karavaning proizvajalci – pa bi verjetno dodal tisti prefinjeni "soft touch" premium občutek in vsekakor utišal marsikaterega črička, pa še senca dvoma o kakovosti končne izdelave bi se skrčila kot triglavski ledenik v primežu podnebnih sprememb.

Ne spreglejte