Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 12. 2007,
7.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 18. 12. 2007, 7.36

8 let

Zimske gume 2007/2008

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Glede na muhasto vreme in dejstvo, da je po nekaterih koncih Slovenije že zapadel sneg, z menjavo ni potrebno čakati do zadnjega trenutka, v bistvu jo priporočamo celo že prej ...

Datum, ko bomo morali imeti svoje jeklene konjičke obute v zimske pnevmatike, se nezadržno približuje. 15 november je namreč dan, ko morajo biti po zakonu na vozilih nameščene zimske gume, v primeru, da po omenjenemu datumu še vedno uporabljamo letne pnevmatike, pa morajo biti v vozilu vsaj verige. Glede na muhasto vreme in dejstvo, da je po nekaterih koncih Slovenije že zapadel sneg, pa z menjavo ni potrebno čakati do zadnjega trenutka, v bistvu jo priporočamo celo že prej ...

Kazen vas lahko doleti že pred 15. novembrom

Najpomembnejši razlog za menjavo je dejstvo, da so za nizke temperature zimske gume primernejše od letnih, saj zagotavljajo mnogo boljši oprijem. Drug razlog so policisti. Če se izkaže, da na zasneženi podlagi uporabljate letne pnevmatike ali, da zaradi neprimernih pnevmatik celo povzročate zastoj, se to smatra za prekršek, kateremu seveda sledi denarna kazen. Kar je po eni strani zanimivo, saj obratne omejitve ni - poleti vas nihče ne bo kaznoval, če se boste vozili z zimskimi gumami, pa čeprav je njihov oprijem slabši od tistega pri letnih. Razlog za predčasno menjavo je lahko še en - že nekaj dni pred 15. novembrom so vrste pri vulkanizerjih običajno zelo dolge, nekajurno čakanje na menjavo pa nekaj povsem običajnega.

Verige so le delno uporabne

Če se za trenutek vrnemo nazaj k verigam, za vse tiste, ki menite, da so povsem zadostno nadomestilo zimskih pnevmatik. Pozimi je na suhem ali mokrem cestišču oprijem zimskih gum boljši od oprijema letnih, pa čeprav samo za malenkost. A ravno tista malenkost lahko pomeni razliko med razbitim in nepoškodovanim avtomobilom. Po drugi strani pa je na takem cestišču natikanje verig brez pomena, saj bo z njimi oprijem še mnogo slabši. Da se verige natikajo na pogonska kolesa, najbrž ni potrebno posebej poudarjati, lahko pa povemo, da na vsako aluminijasto platišče ne bodo šle.

Razlika med zimskimi in letnimi pnevmatikami?

Najpomembnejša razlika je v sami zgradbi zmesi. Gumena zmes letnih pnevmatik pri temperaturah pod sedmimi stopinjami Celzija otrdi in s tem izgubi svojo prožnost, pnevmatika pa zato oprijem. Mnogokrat namreč napačno interpretiramo, da so zimske gume le za sneg in led, na suhi cesti pa so letne boljše. Tudi kadar je cesta povsem suha, temperatura zraka pa pod sedmimi stopinjami, se bo zimska guma, ki je na nizke temperature bistveno manj občutljiva, odrezala bolje. Nekoliko dražje zimske pnevmatike imajo v zmesi dodano še siliko - mineral, ki poskrbi, da je pnevmatika dovolj elastična tudi pri zelo nizkih temperaturah, recimo pri minus tridesetih. Skratka tudi takrat, ko zimske pnevmatike brez silike že zgubljajo na svoji prožnosti.

4x4 je sedaj 3x4 plus 1x3

OK, zimske pnevmatike že imate, zanima pa vas kako ugotoviti, če so še uporabne. Zakon pravi, da mora zimska pnevmatika imeti vsaj tri milimetre profila, v nasprotnem primeru se smatra za preveč izrabljeno, pri čemer zopet sledi kazen. Torej, če pred pričetkom zimske sezone ugotovite, da imajo vaše gume še ravno tri milimetre profila, potem se kar odpravite po nove, saj boste zadnje milimetre mimogrede obrabili, pri čemer bo pnevmatika postala neuporabna. Starostne omejitve ni oziroma vsaj zakonsko določene ne. Policist vas zato ne bo smel kaznovati, če se boste vozili z 10 let starimi pnevmatikami, ki bodo imele dovolj profila, vseeno pa obstaja priporočljiva starostna meja in sicer štiri leta. Gumena zmes namreč po tem času začne izgubljati na prožnosti, zato se oprijem zmanjša. Policisti so včasih uporabljali izraz štiri krat štiri, ki se je do danes že malce spremenil. Gre za to, da naj bodo na vozilu vse štiri pnevmatike zimske, da naj bodo zimske pnevmatike na avtu vsaj štiri mesece na leto, da naj ne bodo starejše od štirih let in, da morajo imeti štiri milimetre profila, oziroma po novem tri.

Pravilno shranjevanje je pomembno

Obstojnost pnevmatik je seveda odvisno tudi od tega, kako jih shranjujemo. Vsekakor morajo biti položene (lahko ena na drugo) in ne postavljene pokonci, saj se po dolgem času v takem položaju lahko ukrivijo. Priporočljivo je tudi, da je prostor temen in ne preveč hladen. Če takega prostora nimate, jih lahko pustite pri katerem od vulkanizerjev, ki jih shranjujejo brezplačno. Še en nasvet tistim, ki premorete dva kompleta platišč, enega zgolj za letne, drugega pa za zimske gume in ne potrebujete vulkanizerja za menjavo. Tlak v pnevmatikah je vseeno potrebno preveriti vsako sezono oziroma tudi pogosteje, priporočamo pa tudi, da se vseeno vsako sezono oglasite pri vulkanizerju in gume centrirate. Le tako bo vožnja varna in prijetna.

Nokian WR G2

Nova generacija že znane pnevmatike se ponaša z asimetričnim profilom, njena največja prednost pa so na gosto posejane lamele in široki odvodni kanali, ki preprečujejo splavitev. Zmesi je dodana silika, zaradi katere se pnevmatika odlično obnese tudi pri zelo nizkih temperaturah. WR G2 je namenjena širokemu spektru vozil, saj je na voljo v velikosti od petnajst do dvajset palcev in v hitrostnih razredih od T (190 km/h) do W (270 km/h).

Dunlop sport winter responce

Dunlop je ponudil model sport winter responce - pnevmatiko, ki je na voljo v hitrostnem razredu T, torej do 190 km/h in v velikosti od trinajst pa do šestnajst palcev. Zmes pnevmatike vsebuje siliko, zato guma dober oprijem zagotavlja tudi pri zelo nizkih temperaturah, številne lamele in široki vzdolžni kanali pa preprečujejo splavitev.

Michelin pilot alpin, primacy alpin

Michelin je svojo ponudbo zimskih pnevmatik razširil z dvema modeloma. Pilot alpin je namenjen zmogljivejšim vozilom ter je na voljo do hitrostnega razreda W (270 km/h) in v velikosti med 16 do 18 palcev. Druga novost je primacy alpin, ki je manj športno nastrojena pnevmatika, na voljo pa je za hitrosti do 210 km/h.

Goodyear ultragrip 7+

Goodyear ponudbo razširja z izboljšanim modelom ultragrip 7+. Gre pravzaprav za nadgradnjo že znane gume ultragrip 7, ki se ponaša z izboljšanim oprijemom, manjšo obrabo in večjo odpornostjo na splavitev. Ultragrip 7+ boste lahko obuli na platišča velikosti od trinajst do šestnajst palcev, na voljo pa je v dveh hitrostnih razredih in sicer T do 190 km/h in H do 210 km/h.

Maloya cresta 300

Različica 300 je nova v družini cresta, namenjena pa je zmogljivejšim vozilom, ter je na voljo v dveh hitrostnih razredih in sicer H (do 210 km/h) in V (240 km/h). Zaradi vsebnosti silike v zmesi se pnevmatika odlično obnese tudi pri temperaturah pod nič stopinjami Celzija, obenem pa je še precej tiha. Nataknili jo boste lahko na vozila s platišči v velikosti od petnajst, pa do osemnajst palcev.

Maxxis PW

Serija MA je letos bogatejša za pnevmatiko z oznako PW. Gre za zimsko gumo, ki je na voljo v precej širokem merskem razponu in sicer od trinajst pa do osemnajst palcev. Še posebej dobro naj bi se pnevmatika obnesla na snegu in ledu, predvsem zaradi številnih lamel in kanalov, ki odvajajo vodo. Hitrostni razredi, v katerih je PW na voljo pa so T (190 km/h), H (210 km/h) in V (240 km/h).

Ne spreglejte