Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
31. 7. 2017,
6.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

1

Natisni članek

Audi Zgodbe strojev avtonomna vozila avtonomna vožnja Avtopilot

Ponedeljek, 31. 7. 2017, 6.43

6 let, 6 mesecev

Digitalni sistemi, s katerimi novi audi A8 vozi avtonomno

Umetna inteligenca: kako gleda, misli in sam vozi audi A8? #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

1

Audi A8 - sistem umente inteligence in avtonomne vožnje | Foto Audi

Foto: Audi

V novem audiju A8 vozniku lahko aktivno pomaga voziti kar 41 asistenčnih sistemov z najrazličnejšimi nalogami. Zaradi množice vozniških pomagal morajo biti še posebej zmogljivi elektronski možgani takega vrhunskega avtomobila. To je osrednja krmilna enota asistenčnih sistemov zFAS s štirimi visokozmogljivimi procesorji. Ti vidijo dlje kot voznik, se odzivajo hitreje in so vedno zbrani.

To je trenutno najnaprednejši sistem pilotirane vožnje v serijskem avtomobilu

Audi A8 - sistem umente inteligence in avtonomne vožnje | Foto: Audi Foto: Audi Audi A8 je kot prvi serijski avtomobil na svetu na avtocestah in hitrih cestah s fizično ločenimi pasovi v gostem prometu pri hitrosti do 60 kilometrov na uro zmožen voziti sam. Takrat nalogo vožnje prevzame Audi AI pilot za zastoje. Sistem se aktivira s pritiskom na AI-tipko na sredinski konzoli. Audi A8 tako s svojimi avtopilotom, zmožnim pilotirane vožnje tretje stopnje, uravnava speljevanje, pospeševanje, obračanje volana in zaviranje.

Vozniku dejansko ni več treba stalno nadzorovati vozila, kar pomeni, da lahko tudi roke za dalj časa odmakne z volana. Ko sistem doseže svoje omejitve oziroma pooblastila, samodejno pozove voznika, naj spet sam prevzame nadzor nad avtomobilom.

Audi A8 je zmožen popolnega 360-stopinjskega zaznavanje okolice prek kombinacije ultrazvočnih senzorjev, kamer, radarjev srednjega in dolgega dosega in prvič v serijskem avtomobilu uporabljenega zmogljivega laserskega čitalnika. | Foto: Audi Audi A8 je zmožen popolnega 360-stopinjskega zaznavanje okolice prek kombinacije ultrazvočnih senzorjev, kamer, radarjev srednjega in dolgega dosega in prvič v serijskem avtomobilu uporabljenega zmogljivega laserskega čitalnika. Foto: Audi

Video: Kako deluje Audijev AI vozniški pilot?

Audi A8 - sistem umente inteligence in avtonomne vožnje | Foto: Audi Foto: Audi Med avtonomno vožnjo osrednji krmilnik asistenčnih sistemov (zFAS) zdaj prvič iz skupka podatkov iz senzorjev nenehno izračunava podobo okolice. Na podlagi skrbno izdelane digitalne slike dogajanja okoli avtomobila potem osrednji možgani sistema – krmilnik asistenčnih sistemov (zFAS) – prek centralnega živčevja omrežnih senzorjev v do potankosti usklajenih ukazov vodijo reakcije vsakega posameznega vozniškega sistema, ki sproži zaviranje, obrača volan, zmeri varnostno razdaljo, upošteva radij zavoja in menjalnik prestavi v ustrezno prestavo ter prilagodi hitrost ali pa tudi pospeši in znova zaustavi ter ponovno spelje.

Poleg radarja srednjega in dolgega dosega, sprednje kamere in ultrazvočnih senzorjev Audi za popoln nadzor dogajanja v gibajočem se prometu in infrastrukturi – kot prvi proizvajalec avtomobilov nasploh – uporablja še napreden laserski čitalnik.

Video: Štirje procesorji tvorijo jedro umetne inteligence samodejne vožnje audija A8

V osrednji krmilni enoti zFAS, ki predstavlja digitalne možgane nove osmice, so štirje ključni čipi oziroma procesorji, ki so hipno sposobni obdelati izjemne količine podatkov in ustvariti celovit digitalni vid, na osnovi katerega ta avtomobil lahko vozi sam. V tej škatli, polni tehnologije, je procesor mobilnega očesa (MobilEye Q3), ki prepoznava prometne znake, pešce, nevarnost naleta, gibanje svetlobe, oznake na cestišču ... Tu je še procesor za samodejno parkiranje, analizo podatkov, kartografijo in čip avtopilota.

Audi A8 je prvi serijski avtomobil z visokozmogljivim rotirajočim laserskim čitalnikom z vidnim poljem 145 stopinj. To je laser, ki smo ga do zdaj videvali vrteti se na strehah projektnih vozil IT-velikanov, kot je Google. | Foto: Audi Audi A8 je prvi serijski avtomobil z visokozmogljivim rotirajočim laserskim čitalnikom z vidnim poljem 145 stopinj. To je laser, ki smo ga do zdaj videvali vrteti se na strehah projektnih vozil IT-velikanov, kot je Google. Foto: Audi

Zelo zmogljiva je tudi grafična enota K1 proizvajalca NVIDIA s štirijedrnim glavnim procesorjem in 192-jedrnim grafičnim procesorjem. Ta obdeluje živo sliko s kamer, poskrbi za 360-stopinjski vizualni nadzor okolice in je kar 50-krat hitrejši od tovrstne enote za obdelavo podatkov kamere prve generacije.

Med avtonomno vožnjo osrednji krmilnik asistenčnih sistemov (zFAS) zdaj prvič iz skupka podatkov iz senzorjev nenehno izračunava podobo okolice. Ta enota skupaj krmili kar 41 asistenčnih sistemov, kar je nov rekord med elitno konkurenco. Med vozniškimi pomagali je na primer tudi asistenca za križišča – za zaznavanje prečkajočih vozil s pomočjo radarjev srednjega dosega ter asistenca za manevriranje in opozorilnik za robnike. | Foto: Audi Med avtonomno vožnjo osrednji krmilnik asistenčnih sistemov (zFAS) zdaj prvič iz skupka podatkov iz senzorjev nenehno izračunava podobo okolice. Ta enota skupaj krmili kar 41 asistenčnih sistemov, kar je nov rekord med elitno konkurenco. Med vozniškimi pomagali je na primer tudi asistenca za križišča – za zaznavanje prečkajočih vozil s pomočjo radarjev srednjega dosega ter asistenca za manevriranje in opozorilnik za robnike. Foto: Audi

Kompleksna napeljava je živčni sistem avtomobila, ki predstavlja prihodnost pametne vožnje in upravljanja vozila z umetno inteligenco. | Foto: Audi Kompleksna napeljava je živčni sistem avtomobila, ki predstavlja prihodnost pametne vožnje in upravljanja vozila z umetno inteligenco. Foto: Audi

Ne spreglejte