Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
2. 2. 2016,
20.54

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Android Auto

Torek, 2. 2. 2016, 20.54

4 leta, 6 mesecev

To so prednosti in pomanjkljivosti, ki jih v avtomobile prinašata Apple in Google

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Apple in Google s svojima infozabavnima sistemoma skrbita za bolj učinkovito povezanost avtomobila in telefona. Ker vozniku ni treba več gledati na telefon, skrbita tudi za prometno varnost.

Mladi, ki jim je mobilni telefon "središče sveta", avtomobil kupujejo drugače

Avtomobilska in telekomunikacijska industrija še nikoli nista bili povezani tako tesno kot danes. Sejem CES v Las Vegasu je januarja privabil rekordno število avtomobilskih novosti in futurističnih napovedi prihodnosti ter v marsičem celo zasenčil tradicionalni avtomobilski salon v Detroitu. Avtomobili z razvojem elektronike postajajo tudi zabavne naprave, predvsem pa danes bolje kot kdajkoli omogočajo integracijo s pametnimi telefoni oziroma tablicami.

Avtomobilski proizvajalci in trgovci se zavedajo, da današnja generacija dvajsetletnikov vozila kupuje drugače kot nekoč. Mladim danes osrednjo točko predstavlja pametni telefon, na katerem imajo tako elektronska sporočila kot kratka sporočila SMS, prek telefona poslušajo glasbo, gledajo video posnetke in se povezujejo v družbena omrežja. Kdor danes ne nudi hitre in učinkovite povezave avtomobila s pametnim telefonom, ga bo mladim kupcem težko prodal.

Sistem zrcaljenja stane tudi manj kot 200 evrov

Aktualne smernice povezovanja avtomobilov in telefonov so sistemi za zrcaljenje mobilnih aplikacij na zaslon sredi avtomobilske sredinske konzole. Tak sistem je na primer Mirrorlink konzorcija Car Connectivity, razvila pa sta ga tudi telekomunikacijska giganta Apple (Car Play) in Google (Android Auto).

Sistemi so že našli pot v veliko današnjih novih avtomobilov. Med njimi so tako dražji premium avtomobili kot tudi veliko cenejša vozila. V naši testni seat ibizi je doplačljivi sistem znašal le 180 evrov. Sistem zrcaljenja torej stane precej manj kot boljši pametni telefon.

Proizvajalci avtomobilov so prilagojeni na različno izbiro znamke telefona pri svojih strankah, zato isti avtomobil nudi povezljivost z operacijskima sistemoma iOS in Android.

Dodatne podprte aplikacije se prikažejo tudi v avtomobilu

Sistem torej preslika podprte aplikacije iz mobilnega telefona na avtomobilski zaslon. To so aplikacije za predvajanje spletne glasbe, dostop do telefoniranja, sporočil SMS, navigacijo, poslušanje podcastov, zvočnih knjig in podobno. Na telefon si je mogoče naložiti tudi druge aplikacije, ki jih Car Play in Android Auto podpirata. To so predvsem različne aplikacije za dostop do spletnih radijskih postaj in podcastov.

V ospredju je na eni strani preprostost, ki pa prav tako ni brez omejitev. Ko smo naš telefon povezali z avtomobilom, ni bilo mogoče uporabiti fotoaparata, ne da bi se na zaslonu zaprla prej izbrana aplikacija. To, kar ima uporabnik odprto na telefonu, se prikaže tudi na sredinskem zaslonu. Poslušanje glasbe so prekinili napotki navigacijske aplikacije (vgrajena aplikacija glasbo le utiša).

Namesto sporočila "Prihajam domov" je nastalo "I am dumbo"

Hvalimo do uporabnika prijazen vmesnik in dejstvo, da je mogoče tako s telefonskim imenikom kot sporočili SMS delovati le glasovno. Sporočilo torej avtomobilu narekujemo in pri tem ni treba preusmerjati osredotočenosti z vožnje avtomobila na fizično pisanje sporočila na telefonu. Glasovni narek seveda zelo dobro deluje v angleščini, za zdaj pa je neuporaben v slovenščini. Ko smo avtomobilu narekovali sporočilo "Prihajam domov", je naslovnik od nas dejansko sprejel sporočilo "I am dumbo".

Poudariti velja, da mnogi novi avtomobili tudi brez tovrstnih sistemov podpirajo glasovne ukaze, nekateri celo podpirajo prav Applov glasovni sistem Siri. Zato največjo prednost obeh sistemov za zdaj vidimo predvsem v navigacijski aplikaciji. Ta nadomešča precej dražjo v avtomobil vgrajeno navigacijo, a za razliko od nje zahteva sklenjeno naročniško razmerje o prenosu podatkov. V tujini je tudi zaradi stroškov prenosa tovrstna uporaba navigacije manj smiselna.

Pogrešamo podporo elektronski pošti in Twitterju

Med razpoložljivimi aplikacijami pogrešamo podporo elektronski pošti in Twitterju, morda tudi Facebooku. Seat je na primer za nekatere Samsungove telefone razvil posebno aplikacijo Seat ConnectApp, ki zna v živo prebirati tudi objave s Facebooka in Twitterja. Če bi na primer na Twitterju prek ključne besede sledili nekemu dogodku, bi nam avtomobil izgovoril vse tvite s to ključno besedo. Angleški tviti so tudi zelo dobro razumljivi, slovenski seveda ne. Twitter je v tem primeru lahko celo nadomestek klasične radijske postaje.

Ne spreglejte