Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
13. 8. 2009,
9.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 13. 8. 2009, 9.15

8 let

Primerjava zložljivih sedežev srednjih enoprostorcev

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Preizkusili smo, koliko prostora v tretji vrsti nudijo srednje veliki enoprostorci. Sedli smo v Oplovo zafiro, Renaultovega grand scenica, citroëna grand C4 picasso, mazdo 5 in toyoto verso.

Kako in kaj

Osnovno vodilo kratkega in zelo specifično usmerjenega primerjalnega testa je preizkusiti uporabnost in prostornost tretje vrste oziroma šestega in sedmega sedeža. Vemo, da je tam dovolj prostora za otroke, tiste, ki so se že osvobodili svojih "lupinic", kaj pa se zgodi, ko se mora tam zadaj za kratek čas peljati odrasla oseba?

Pravilo treh Cirilov

Pri testu smo upoštevali "pravilo treh Cirilov". To pomeni, da sem se najprej namestil na vozniški sedež in si tam nastavil pravilni položaj. Sledil je premik v drugo vrsto, kjer sem si pustil dovolj prostora za kolena in šele za tem sem preizkusil, kaj so enoprostoci ponudili v tretji vrsti. Torej, pravilo pravi, da morajo v preizkušenem vozili drug za drugim udobno sedeti "trije" Cirili.

Štirje kriteriji

Pri ocenjevanju smo upoštevali štiri kriterije. Preverili smo: - v kolikšni meri sedalna površina podpira stegna - koliko prostora ostaja za stopala - koliko prostora ostaja kolenom - koliko prostora ostaja z glavo

Renault grand scenic

Citroën grand C4 picasso

Opel zafira

Toyota verso

Mazda 5

Na testu so manjkali ..., ker ...

Omeniti velja, da je na našem testu manjkal Volkswagnov touran, prav zaradi dejstva, da ta vozila v našo državo pridejo le po naročilu. Ker smo testirali enoprostorce, smo izpustili nissana qashqaja, ki je vseeno preveč "terenski", da bi se nemoteno uvrstil v preizkušeno družbo, omeniti pa velja peugeota 5008 in forda grand C-maxa, ki prihajata na trg prihodnje leto. Sicer pa po naših izkušnjah menimo, da za prevažanje večjega števila odraslih (več kot pet) niti veliki enoprostorci niso bistveno bolj udobni, za udoben prevoz sedmih odraslih na daljše razdalje priporočamo kvečjemu "prave kombije" - toda ti nimajo v dno pogrezljivih sedežev.


Ne spreglejte