Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 11. 2014,
10.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Porsche Športni Avtomoto

Sobota, 1. 11. 2014, 10.27

8 let

Porsche zeleno prihodnost gradi na priključnih hibridih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pred štirimi leti so se pri Porscheju odločili da se želijo razvijati tudi v smeri električne mobilnosti. Cilj? Združit zmogljivosti z visoko energijsko učinkovitostjo in celo vožnjo brez izpustov.

Porsche je edini proizvajalec športnih avtomobilov s tremi hibridi

Porsche se od vseh današnjih avtomobilskih znamk lahko pohvali z najstarejšim hibridom, novo obdobje njihove hibridne tehnike pa se je začelo leta 2010 s predstavitvijo modela cayenne S hybrid.

Danes Porsche ponuja tri hibridne avtomobile, cayenne, panamero in 918 spyder. Medtem ko je zadnji tudi za Porschejeva merila drag in zelo butični izdelek, ki pa vključuje tudi komponente slovenskega razvojnega dobavitelja Hidrie, sta druga dva "le" motorni različici dobro znanih velikoserijskih modelov. Cayenne in panamera sta torej dva modela, s katerima Porsche napoveduje svojo odločnost pri snovanju zmogljivih avtomobilov s pametnim nadzorom in porabo energije.

Zmogljivosti seveda ostajajo, le energija, potrebna zanje, zdaj sloni tudi na elektriki, ki prevzema področja delovanja, kjer so sicer bencinski "konji" preveč potratni. Električna energija pa, kadar gre zares, pomaga dosegati tudi konične zmogljivosti avtomobila.

Paralelni hibrid: trije režimi delovanja

V vseh treh primerih gre za paralelni hibridni pogon, kar pomeni, da gradnja omogoča tri režime delovanja pogona: da kolesa žene le bencinski motor, da kolesa žene le elektromotor ali da kolesa žene kombinacija bencinskega motorja in elektromotorja.

Dva priključna hibrida

Cayenne in panamera spadata v skupino priključnih hibridov; te je mogoče polniti prek domače vtičnice, imajo pa zmogljivejšo baterijo, ki jim omogoča daljši električni domet.

Njun pogonski sklop je enak: sestavljata ga bencinski motor V6 z 245 kilovati (333 "konji") ter 440 njutonmetri navora in elektromotor s 70 kilovati (95 "konji") ter 310 njutonmetri navora. Oba motorja skupaj z menjalnikom (Tiptronic) tvorita enoto, ki pri cayennu poganja vsa štiri kolesa, pri panameri pa le zadnji kolesi. Tudi skupna moč pogonskega sistema je pri obeh enaka in znaša 306 kilovatov (416 "konj").

Butični cestni dirkalnik z 887 "konji"

Dvosedežni 918 spyder ima nekoliko drugačno zgradbo pogona. Bencinski motor je 4,6-litrski V8 (447 kilovatov) in z dodanim elektromotorjem tvori pogonsko enoto za zadnji kolesi, na prednji osi pa je drugi elektromotor, ki žene le sprednji kolesi.

Skupna moč obeh elektromotorjev je 210 kilovatov, moč celotnega pogonskega sistema pa znaša 652 kilovatov ali kar 887 "konj". Zanimivo je, da je enega od obeh pogonskih elektromotorjev za ta pregrešno dragi avtomobil razvila slovenska Hidria.

Baterija – posoda za (električno) gorivo s kapaciteto za največ 36 zgolj električnih kilometrov

Glede na to, da gre v treh primerih za precej različne avtomobile, so temu primerno različne tudi baterije. Težava nastane zaradi velike prostornine in mase baterij, kar morajo tehniki pospraviti na primerno mesto, da ne vpliva na masno razdelitev teh športnih avtomobilov in na prostornino koristnega (prtljažnega) prostora.

Vsi imajo litij-ionske baterije; tista za cayenne je 382-voltna in ima kapaciteto 10,8 kilovatne ure, panamerina je 384-voltna z 9,4 kilovatne ure, spyderjeva pa zmore le 6,8 kilovatne ure, saj je pri njem prostorska težava največja.

Temu primerni so tudi električni dometi: cayenne in panamera naj bi se samo z elektriko peljala do 36 kilometrov daleč, 918 pa največ 31.

Kaj prinese hibridni pogon pri športnih avtomobilih?

Hibridizacija pri Porscheju ima seveda zelo podobne cilje kot pri drugih znamkah. Pri njih pride še posebej do izraza zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida po normah ECE. Priključni hibrid, ki zmore normirani cikel v veliki meri odpeljati samo z elektriko, lahko v primeru cayenna doseže izpust 79 gramov ogljikovega dioksida na kilometer, medtem ko je prejšnja generacija hibridnega cayenna, ki ni bil priključni, v okolje izpustila 193 gramov tega plina na kilometer.

Izpusti so, kot vemo, velik trn v peti proizvajalcev športnih vozil, saj so veliki izpusti tudi močno na udaru pri obdavčenju. Poleg tega bodo lastniki veseli tudi manjše porabe pri mestnih vožnjah, njihovi sosedje pa še tišjega premikanja v bivalnih soseskah. Seveda ne smemo pozabiti na sožitje osebnih vozil in dirkalnikov, saj se znanje pri Porscheju seli v obe smeri in se tako hitreje nadgrajuje.

Njihov dirkalnik 919 hybrid ima recimo prvi na svetu regeneracijo energije izvedeno tudi pri pospeševanju, in sicer s pomočjo energije izpušnih plinov. Pri Porscheju napovedujejo, da bo ta rešitev morda že čez nekaj let na voljo v osebnih vozilih.

Hibridni dirkalnik

Porsche pa hibridno tehniko uveljavlja tudi na področju dirkalnikov. Najbolj vroč ta hip je 919 hybrid, ki pa ima pogonsko tehniko krepko drugačno od serijskih modelov. Osnovni motor je namreč dvolitrski V4, kar bi v serijskem Porscheju razglasili za bogokletstvo, je pa seveda prisilno polnjen in ima neposredni vbrizg goriva.

Bencinski motor je nameščen sredinsko in žene zadnji kolesi, elektromotor pa poganja sprednji kolesi. Pripravljen je za dirke v razredu Le Mans v kategoriji prototipov 1-H.

Ne spreglejte