Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 8. 2016,
9.37

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Renault Nissan Slovenija

Natisni članek

advertorial Renault vzdrževanje

Ponedeljek, 29. 8. 2016, 9.37

2 meseca

Pet razlogov, zakaj je avtomobil pametno peljati na pooblaščeni servis Renault

Pooblaščeni servis Renault: vsi argumenti ZA

Vsebino omogoča Renault Nissan Slovenija
Pooblaščeni servis Renault | Foto Renault

Foto: Renault

Lastniki avtomobilov se pogosto znajdejo pred dilemo, ali avtomobil peljati na pooblaščeni ali nepooblaščeni servis. Ključna pri vsem skupaj se zdi cena oziroma strošek servisa, pa vendar je ta pri nepooblaščenih manjši le na kratek rok. Poglejmo, zakaj.

Argumenti ZA servisiranje na pooblaščenem servisu Renault so vse močnejši

Originalni nadomestni deli: garancija na kakovost. | Foto: Renault Originalni nadomestni deli: garancija na kakovost. Foto: Renault Avtomobil je iz generacije v generacijo bolj kompleksen, torej zgrajen iz več sestavnih delov. Za tako zapletene tehnične izdelke pa je treba primerno skrbeti oziroma jih redno servisirati, da lahko upravičujejo zaupanje. Z rednim servisiranjem se jim daljša življenjska doba in večja je zanesljivost njihovega delovanja. Toda z zapletenostjo avtomobila se širi tudi zahtevano znanje za vzdrževanje, obenem pa so potrebna tudi specialna orodja za izvajanje vzdrževanja. Le dobro izobražena oseba z ustreznim orodjem lahko pravilno vzdržuje avtomobil.

Že dolgo veljajo dejstva, ki govorijo v prid pooblaščenih servisov, le da so ta iz generacije v generacijo bolj pomembna, poleg tega pa se pojavljajo tudi novi argumenti za obisk servisov, ki nosijo naš pečat.

Hiter napredek pri Renaultu zahteva pogosta izobraževanja. Vsako leto morajo mehaniki opraviti 14 dni izobraževanj v tehničnem centru. | Foto: Renault Hiter napredek pri Renaultu zahteva pogosta izobraževanja. Vsako leto morajo mehaniki opraviti 14 dni izobraževanj v tehničnem centru. Foto: Renault

1. Ohranitev tovarniške garancije in podaljšanega jamstva

Nadomestni deli, ki jih vgrajuje pooblaščeni servis, so izdelani na podlagi standardov znamke Renault. | Foto: Renault Nadomestni deli, ki jih vgrajuje pooblaščeni servis, so izdelani na podlagi standardov znamke Renault. Foto: Renault Vsak tehnični izdelek se lahko pokvari, za kar je lahko kriva tudi napaka v materialu ali pri proizvodnji. V takem primeru Renault jamči brezplačno popravilo, čemur pravimo garancija in podaljšano jamstvo.

Toda če lastnik pred okvaro svojega vozila ni vzdrževal skladno z navodili proizvajalca, garancija in podaljšano jamstvo prenehata veljati.

To pomeni, da bo moral stroške za popravilo nositi sam, kar v nekaterih primerih lahko pomeni tudi precejšno vsoto denarja.

2. Garancija na vgrajene nadomestne dele in opravljeno delo

Tudi v primeru okvare oz. zamenjave dela ali delov na željo lastnika pri pooblaščenem serviserju bo avtomobil obdržal garancijo, poleg tega pa so takrat v garancijo vključeni tudi opravljeno delo pri menjavi in na novo vgrajeni deli.

Nadomestni deli, ki jih vgrajuje pooblaščeni servis, so izdelani na podlagi standardov znamke Renault. To pomeni, da Renault jamči za njihovo kakovost, zato velja garancija tudi zanje. V določenih primerih velja garancija za vgrajene nove nadomestne dele tudi po preteku garancijskega roka in podaljšanega jamstva avtomobila. Kupec ima tako zagotovilo, da so vgrajeni deli kakovostni.

3. Originalni tester in orodja, prilagojena za vozila Renault ter predpisana s standardi Renaulta

Da bi bilo delo na avtomobilu opravljeno kakovostno, mora imeti pooblaščeni servis originalna orodja in elektronski tester. Neoriginalni tester lahko pokaže napačno diagnozo ali zgolj delno pravilno diagnozo, na podlagi takšne pa je tudi odpravljanje napake nepravilno. Zaradi tega je lahko popravilo nesmiselno in stroškovno nepotrebno, v nekaterih primerih pa tudi škodljivo, saj na podlagi delno pravilne diagnoze nastane še večja okvara.

Le originalni tester omogoča tudi reprogramacijo ključa in motorne elektronike, če je ta potrebna.

Servisna mreža Renault ima dostop do vseh predpisanih postopkov vzdrževanja, predpisanih del in postopkov servisiranja, kar nepooblaščenim ni dostopno. | Foto: Renault Servisna mreža Renault ima dostop do vseh predpisanih postopkov vzdrževanja, predpisanih del in postopkov servisiranja, kar nepooblaščenim ni dostopno. Foto: Renault

4. Dostop do dokumentacije Renault

Servisna mreža Renault ima dostop do vseh predpisanih postopkov vzdrževanja, predpisanih del in postopkov servisiranja. To pomeni, da se pri napakah in okvarah serviser nasloni na pravilne postopke in pravila servisiranja, ki olajšajo in skrajšajo delo, celoten postopek pa je zato ustrezne kakovosti. Tudi to v veliki meri vpliva na zadovoljstvo kupca, saj je delo opravljeno pravilno, ne redko pa je zaradi takšne "pomoči" lahko tudi cenejše.

5. Izobraževanja mehanikov

Znanje serviserja je ključnega pomena, saj mora poznati izdelek in vse pasti, na katere lahko naleti pri okvarah ali poškodbah. Mehaniki vozil Renault imajo zato vsako leto vsaj 14 dni izobraževanja v tehničnem centru, poleg tega pa dodatna izobraževanja prek spleta, dostop do tehničnih not ter do filmov, ki prikazujejo postopke popravil in ki jih pripravi centrala Renault. Izobraževanja potekajo za vsak nov model, pa tudi za vsako večjo spremembo na modelu, na primer za nov motor, nov menjalnik in podobno.

V primeru zapletene okvare ali poškodbe, ko tudi pooblaščen mehanik ne najde rešitve, stoji za njim lokalni tehnični center, za njim pa še centralni tehnični center. V takšni kombinaciji se rešitev vedno najde.

Le sprotno in ustrezno izobraževanje mehanikov zagotovi zadostno usposobljenost ter posledično hitro in kakovostno opravljeno delo. | Foto: Renault Le sprotno in ustrezno izobraževanje mehanikov zagotovi zadostno usposobljenost ter posledično hitro in kakovostno opravljeno delo. Foto: Renault

Kratka dejstva, ki govorijo proti NE-pooblaščenim servisom

Renault servis | Foto: Renault Foto: Renault 1. Lastnik nosi tveganje zaradi vprašljive kakovosti nadomestnih delov.

2. Lastnik nosi tveganje, da bo popravilo zaradi vgradnje slabih ali napačnih delov povzročilo še večjo škodo in s tem dodaten strošek popravila.

3. Lastnik nosi tveganje, da bo zaradi neznanja ali zaradi pomanjkanja informacij rutinsko delo namesto običajne pol ure trajalo več ur. V tem primeru bo skupni strošek kljub cenejši delovni uri lahko na koncu znatno večji.

4. Nepooblaščeni serviser oziroma mehanik ni ozko specializiran za znamko Renault, saj pogosto na takšnih servisih servisirajo avtomobile več blagovnih znamk. Da bi v takšnem primeru lahko zagotovili enako kakovost storitve, bi morali njihovi mehaniki opraviti veliko več različnih izobraževanj.

Na pooblaščenem servisu Renault ima lastnik precej večja zagotovila o kakovosti opravljene storitve ter vse ugodnosti garancije in podaljšanega jamstva. | Foto: Renault Na pooblaščenem servisu Renault ima lastnik precej večja zagotovila o kakovosti opravljene storitve ter vse ugodnosti garancije in podaljšanega jamstva. Foto: Renault

Kakovost dela in nadomestnih delov je ključna za zadovoljstvo lastnika avtomobila

Vse našteto bi lahko strnili v preprosto, a za lastnika avtomobila pomembno dejstvo: v primeru servisiranja na pooblaščenem servisu Renault ima lastnik precej večja zagotovila o kakovosti opravljene storitve ter vse ugodnosti garancije in podaljšanega jamstva. Avtomobil, ki je eden največjih nakupov, si zagotovo zasluži ustrezno vzdrževanje, saj s tem odpadejo dodatni stroški zaradi nestrokovnosti mehanika ali slabe kakovosti vgrajenih delov.

Ne spreglejte