Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
14. 5. 2015,
14.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Opel Varnost

Četrtek, 14. 5. 2015, 14.08

8 let

Opel obljublja: ljudska astra s tehniko najdražjih poslovnih limuzin …

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Opel počasi in z jasnim namenom, stran za stranjo, odstira bogato vsebino nove generacije astre, ki bo premiero doživela septembra v Frankfurtu. Temo bo parala z naprednimi matrični lučmi LED.

Nova opel astra: s tehničnimi posladki draži konkurente in ljudem približuje napredno tehniko

Seveda matrične LED-luči, ki sproti in povsem samodejno prilagajajo gibanje svetlobnega snopa tako, da ta v vsakem trenutku učinkovito osvetli pot in hkrati ne moti drugih udeležencev v prometu, niso tehnična novost. Prepričljivo delovanje tovrstne zasnove žarometov brez dodatnih mehanskih gibljivih delov pa smo zdaj dejansko lahko preizkušali le v najdražjih premium avtomobilih. Pri Oplu pa so odločeni, da mora tovrstna tehnologija biti na voljo tudi širšemu krogu voznikov.

Charlie Klein, podpredsednik Opla, odgovoren za inženiring vozil, je jasen:

"Z zagotavljanjem cenovne dostopnosti in vgradnjo inovacij v množično prodajane avtomobile demokratiziramo tehnologijo. Naši matrični žarometi LED so zgovoren primer tovrstnega početja. S tovrstno tehnologijo v kompaktnem avtomobilskem razredu je Opel prvi proizvajalec, ki ponuja to izjemno učinkovito in zmogljivo tehnologijo luči med primerljivimi avtomobili. Naša integracija tehnologije LED zagotavlja ob vožnji ponoči izjemne zmogljivosti tako voznikom kot vsem drugim."

Zunaj naselij bo nova astra vedno imela vklopljene dolge, nezasenčene luči …

Pri Oplu so delovanje novih svetlobnih teles prilagodili rezultatom raziskave, izvedene na Tehnični univerzi v Darmstadtu. Ta raziskava je pokazala, da pri vožnji s hitrostjo 80 km/h vozniki s pomočjo novega sistema žarometov odkrijejo dejavnike tveganja ob cesti od 30 do 40 metrov prej kot s konvencionalnimi halogenskimi lučmi ali zasenčenimi ksenonskimi lučmi.

To jim omogoča sekundo in pol več časovne rezerve za reakcijo, na primer, ko živali ali pa pešci in kolesarji nenadejano prečkajo cesto. Nova astra bo zato nemudoma po tem, ko bo vozilo zapustilo urbano, z javno razsvetljavo opremljeno področje, samodejno vključila dolge, nezasenčene luči, katerih delovanje bo nastavljeno na neprekinjeno svetilnost, svetlobni snop pa se bo sam aktivno prilagajal voznim razmeram in prometu. To bo seveda pozitivno vplivalo na varnost.

Ko namreč kamera zazna luči vozil, ki se približujejo iz nasprotne smeri, se posamezna svetila LED, ki osvetljujejo ta del ceste, samodejno izključijo. Tako preprosto ne osvetljujejo področja, na katerem se nahaja naproti vozeče vozilo. Preostali del ceste in vsa okolica ostanejo dobro osvetljeni.

Pametne luči vedo, kdaj so v naselju, tudi brez pomoči digitalnih zemljevidov satelitske navigacije

Pri Oplu pa niso ponosni samo na dejstvo, da bo astra s tovrstnimi lučmi dejansko orala ledino visoke tehnike v svojem ljudskem razredu. Glede na to, da se za integrirani navigacijski sistem ne odločajo vsi kupci v astrinem razredu, mora sistem luči samodejno prepoznati, ali je vozilo v urbanem okolju ali na avtocesti oziroma regionalni cesti.

Sistem Intellilux bo tako prvi sistem matričnih luči z nenehnim samodejnim optimiziranjem delovanja v serijsko izdelanih avtomobilih, ki bo naselja in odprte ceste ločeval tudi brez povezave z navigacijskim sistemom.

Ne spreglejte