Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
22. 10. 2012,
12.03

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

gume zima promet promet zimska rekreacija

Ponedeljek, 22. 10. 2012, 12.03

5 let, 5 mesecev

Obvezne nalepke na gumah – so trije parametri dovolj?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Od 1. novembra bodo morale imeti vse gume nalepko o lastnostih gume pri zaviranju na mokrem, kotalnem uporu in njeni glasnosti. Čeprav nakup olajša, nalepka vseh odgovorov kupcu vendar ne prinaša.

Od 1. novembra na gumah nalepke s tremi parametri

Nove nalepke na gumah poznamo že od konca letošnjega maja, od 1. novembra pa bodo te nalepke, ki jih je zapovedala odredba Evropske unije, postale obvezne na vseh novih zimskih in letnih gumah. Določilo velja za vse gume, ki so bile izdelane po 1. juliju. Ker večina proizvajalcev začne zimske gume izdelovati že veliko prej, bodo letos na trgu zagotovo prisotne tudi še neoznačene gume.

Na nalepkah bodo prisotni trije parametri. To bodo kakovost gume pri zaviranju na mokri podlagi, podatek o kotalnem uporu oziroma energijski učinkovitosti gume (poraba goriva, ogljični odtis) in o njeni glasnosti.

Med temi tremi parametri ima največjo težo zagotovo podatek o zavorni poti na mokri podlagi, ki na varnost vsakdanje vožnje med vsemi tremi parametri edini vpliva. Ker znaša razlika med kakovostnimi razredi pri hitrosti 80 kilometrov na uro kar 18 metrov, je ta podatek za kupca toliko pomembnejši od podatkov o izkoristku goriva in hrupu gume.

Navedena podatka o zavorni poti in kotalnem uporu sta si celo nasprotna. Boljši oprijem namreč pomeni tudi večji kotalni upor in obratno. Najkakovostnejše pnevmatike so uravnotežene in imajo dobre, le redko pa tudi izstopajoče lastnosti pri vseh kriterijih. Prav zato je zelo verjetno, da še nekaj let ne bomo srečali res kakovostne gume, ki bi imela na ekološki nalepki oznako AA.

1. Zavorna pot na mokri podlagi

Gume z odličnim oprijemom na mokri podlagi imajo na spolzkih cestah krajšo zavorno pot, kar je pomembno za varnost voznika in potnikov v avtomobilu. Razredi se določajo glede na pot, ki jo prevozi avtomobil po zaviranju pri hitrosti 80 kilometrov na uro.

Guma razreda B se na mokri podlagi ustavi od 3 do 6 metrov pozneje kot guma razreda A. Enake so tudi razlike med ostalimi razredi. Razlika med razredoma A in G je 18 metrov, kar ponazarja dolžino štirih povprečnih avtomobilov.

2. Kotalni upor

Guma se med kotaljenjem deformira in oddaja energijo. Tako izgubljena energija je poznana kot kotalni upor in neposredno vpliva na porabo goriva ter na okolje. Če ima guma nižji kotalni upor, izgubi manj energije in tako porabi manj goriva, s tem pa se znižajo tudi izpusti ogljikovega dioksida.

Razlika med kompletom gum razreda G in razreda A pomeni do 7,5 odstotka nižjo porabo goriva (ob povprečni porabi goriva osem litrov na 100 prevoženih kilometrov).

Razlike med posameznimi razredi so sicer majhne. Tako guma razreda B na 100 kilometrov porabi 0,1 litra manj kot guma razreda C. Pri razdalji 1000 kilometrov bi bila razlika v porabi en liter goriva. Guma razreda E bi porabila dva, guma razreda F pa dodatne tri litre goriva.

3. Glasnost gume

Vrednost zunanjega kotalnega hrupa gume je izražena v decibelih (dB), na oznaki pa so dodani še eden, dva ali trije zvočni valovi. En val pomeni najboljše lastnosti, trije pa najslabše.

1 val - najmanj hrupna guma, ki je vsaj 3 decibele pod prihodnjo mejo

2 vala - v skladu z novimi standardi, ki bodo v veljavi med leti 2012 in 2016. Hrup do 3 decibele pod prihodnjo mejo.

3 valovi - najglasnejša guma, ki je v v skladu z zdajšnjo mejo. Hrup je med najvišjo sedanjo dovoljeno vrednostjo in prihodnjo zakonsko določeno mejno vrednostjo.

Za katere gume veljajo izjeme?

Nalepke so obvezne za gume vseh osebnih in tovornih vozil. Med gumami, ki jih zakonska odredba ne zajema, so dirkalne gume, specializirane terenske gume, rezervne gume, gume starejše od leta 1990, obnovljene gume, gume z žebljički in gume s hitrostnim razredom, nižjim od 80 kilometrov na uro.

Kupci morajo dobiti tako gumo kot tudi nalepko!

Obvezni podatki, ki jih pri nekaterih spletnih prodajalcih že lahko vidimo (čas za uvedbo imajo še do 1. novembra) bodo zagotovo olajšali brskanje med gumami. Čeprav se pri nakupu torej ne gre zanašati le na tri navedene parametre, lahko ti zdaj prvo izbiro že precej olajšajo.

Proizvajalci bodo dolžni od 1. novembra te tri podatke o kakovosti gume navesti tako pri spletni kot klasični prodaji. Podatki morajo biti v obliki nalepk navedeni pri gumah, prodajalci pa so kupcem te podatke tudi dolžni posredovati. Ker bodo mehaniki ob fizični montaži gume nalepko odstranili, jo morajo pozneje posredovati kupcu. Ta naj bi torej domov poleg novih gum lahko odpeljal tudi nalepko.

Ne spreglejte