Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
3. 11. 2015,
14.02

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

zimske gume

Torek, 3. 11. 2015, 14.02

7 let, 12 mesecev

Kako dolgo bomo Slovenci pozimi na avtomobil še natikali zimske gume?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tako imenovane celoletne gume ostajajo kompromis med letnimi in zimskimi pnevmatikami, a razvoj letnih pnevmatik z dodatnim certifikatom zimske uporabnosti pelje industrijo proti manjši revoluciji.

Nas podnebne spremembe vodijo k drugačni avtomobilski obutvi?

Pred vsako zimo, ko je treba avtomobile najpozneje do 15. novembra opremiti z zimskimi gumami, poudarjamo pomen pnevmatik kot edinih štirih stičnih točk avtomobila in cestne podlage. Pozimi so razmere še bistveno bolj ostre in nepredvidljive kot poleti, zato je pomen pnevmatik še toliko izrazitejši.

V kompromise pri izbiri pnevmatik nas dejansko še posebej pozimi sili narava sama. Podnebne razmere se spreminjajo tudi v Sloveniji. Zime imajo pogosteje toplejša obdobja, pravih zimskih dni z močnim sneženjem je manj, zato je tudi manj tistih dni, ko bi brezkompromisna zimska obutev pri avtomobilih prišla dejansko v praktično uporabo in zimske pnevmatike na avtomobilu ne bi imele predvsem preventivne vloge za tisti dan z zasneženo cesto.

Čeprav imajo oznako M+S, še vedno prinašajo kompromis

Ker je torej voženj po zasneženih in pravih poledenelih cestah objektivno malo, se na trgu kljub svojim načelnim pomanjkljivostim in predsodkom pojavljajo tako imenovane celoletne gume. To so dejansko zimske pnevmatike z oznako M+S, s katerimi se je po zakonu dovoljeno voziti pozimi. Različni testi kažejo, da so te pnevmatike solidne, a še vedno kompromis med letnimi in zimskimi pnevmatikami in da se ne poleti ne pozimi ne morejo primerjati s pnevmatikami za določeno obdobje.

Na nekaterih vozilih – v Sloveniji na primer Suzuki z njimi opremlja vse svoje nove modele – jih kupec dobi že ob nakupu vozila. Take pnevmatike se uporabljajo tudi pri nekaterih crossoverjih kot kompromis med asfaltom, makadamom in blatom.

Michelin in Nokian med proizvajalci pnevmatik, ki jih zanima enotna avtomobilska obutev

Na prvi pogled je položaj nasprotujoč. Proizvajalci pnevmatik bi si morali želeti, da kupcu poleti in pozimi prodajo ločen komplet pnevmatik, a ker si kupci želijo ravno nasprotno, to težnjo spoštujejo tudi razvojniki pnevmatik. Tako so nekateri proizvajalci, med njimi predvsem francoski Michelin in finski Nokian, naredili korak naprej in predstavili prave celoletne pnevmatike.

Michelinova pnevmatika cross climate je namreč uradno letna pnevmatika, ki pa je dobila homologacijo tudi za zimsko uporabo in ima tudi oznako snežinke. Pri Michelinu pravijo, da je to letna pnevmatika, s katero je dovoljeno voziti tudi pozimi. Na drugi strani pri Nokianu pnevmatiko weatherproof razglašajo za zimsko, ki poleti dosega boljše rezultate od neposrednih tekmecev. Tudi ta pnevmatika ima zahtevano oznako snežinke.

"Odgovor na zahteve trga, manj pa našega prepričanja, da kupci tako pnevmatiko potrebujejo"

"V srednji Evropi je vse več manj zahtevnih uporabnikov, ki se ne odločajo več za menjavo pnevmatik, zato je naš izdelek predvsem odgovor na zahteve trga, manj pa našega prepričanja, da kupci tako pnevmatiko potrebujejo. Na snegu ima približno 15 odstotkov slabši oprijem od naše prave zimske pnevmatike. To zato voznikom, ki imajo pozimi stik z zasneženimi cestami, še vedno priporočamo," nam je povedal Matti Morri, vodja tehničnega razvoja pnevmatik pri Nokianu.

"To je zakonsko dovoljena zasilna rešitev, ki pa na varnost na cestah zagotovo ne vpliva dobro. Seveda nobenemu proizvajalcu ni v interesu, da bi vozniki uporabljali le eno gumo. Toda ne gre za dobiček, temveč za varnost. Na trgu se pojavlja vse več tako imenovanih celoletnih gum, ki pa jih v državah, kjer poznajo prave zime, resnično ne bi svetoval nikomur. Morda so v nekaterih delih Evrope sprejemljive, toda pri teh gre za resnično velike kompromise. Poleti so pri višjih hitrostih precej manj stabilne."

Medtem ko imajo Finci kot znamka, ki izvira prav iz zimskih pnevmatik za najbolj brezkompromisne skandinavske razmere, do naprednejših celoletnih pnevmatik še odnos s kančkom skeptičnosti in zato v prvi plan postavljajo svoje prave zimske izdelke, pri Michelinu brez ovinkarjenja poudarjajo prednosti svojega najnovejšega izdelka.

Kako učinkovito lahko letna guma pozimi stke vez s snežno podlago?

Francosko gumo naj bi trg za zdaj sprejel dobro. Do konca leta naj bi se njena prodaja postopno povečala do 30 odstotkov, zanjo so se za obutev svoje flote odločila tudi nekatera podjetja v Veliki Britaniji, Belgiji in na Nizozemskem. Pnevmatika se ponaša s kratko zavorno potjo na suhi cesti in razredom A na evropski lestvici zaviranja na mokri podlagi. Ima napredno prožno zmes, dezen v obliki črke V z novimi 3D-samozapirajočimi se lamelami in podobnimi rešitvami, ki v primeru snega naredijo učinek krempljev, zbijejo snežno podlago pod pnevmatiko ter tako s stikom snega v profilu in na cesti izboljšujejo oprijem.

In prvi testi pri taki pnevmatiki obljubljajo zelo pozitivne lastnosti na suhi in mokri cesti ter solidno konkurenčnost v primerjavi z zimskimi pnevmatikami tudi na snegu. Pnevmatika naj bi vozniku na meji zdrsa zagotavljala tudi dobre povratne informacije in predvidljivost.

Ne spreglejte