Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 5. 2015,
17.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 7. 5. 2015, 17.15

8 let

Freightliner inspiration – ameriški špediterji bodo lahko počivali kar med vožnjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V ameriški zvezni državi Nevadi je koncern Daimler postavil nov mejnik cestnega prevoza. Njihov visokotehnološki tovornjak freightliner inspiration bo prvi, ki bo na avtocesti vozil sam.

Tehnične temelje, postavljene v Evropi, je z navdušenjem sprejela Amerika

Markantni vlačilci, tovornjaki so poleg pick up poltovornjakov ena od najbolj izstopajočih ikon ameriških cest. V Nevadi pa v teh dneh med temi transportnimi orjaki prav zares izstopa le eden, freightliner inspiration truck.

Gre za tehnološko mojstrovino, s katero koncern Daimler v Ameriki začenja novo dobo komercialnega cestnega transportnega prometa. To je namreč prvi tovornjak, v katerem bo voznik lahko na avtocesti že danes s pritiskom na gumb volan predal svojemu elektronskemu asistentu in se med križarjenjem na maratonskih avtocestnih etapah ali posvetil logistiki prevoza ali pa počival.

Pri tem ne moremo mimo tega, da se bodo tovrstni tovornjaki povezali tudi v samovozeče konvoje, ki bodo porabili manj goriva in pomagali povečati pretočnost ceste. Tovornjaki v takem konvoju se bodo namreč peljali z enako, konstantno hitrostjo, zato ne bodo prehitevali drug drugega in ovirali hitrejših vozil na avtocesti.

Najbolj pa izstopa to, da je Amerika na področju inovativnosti cestnega prometa zaradi prilagodljive zakonodaje spet pridobila pomembno prednost pred Evropo. Ne gre pozabiti, da je že lani s tehniko, ki je zdaj vgrajena v ameriško podobo tovornjaka, na nemški avtocesti avtopilot Mercedesovega actrosa pri hitrosti 85 kilometrov na uro uspešno opravil prvo samostojno pot oziroma vožnjo.

Da, Mercedes je s sistemom pametnega avtopilota (Highway Pilot) na avtocesti A14 blizu mesta Magdeburg opravil prvo samostojno vožnjo težkega tovornjaka. S tem so napovedali varnejše avtoceste, kjer naj bi predvsem hujše nesreče zaradi naletov tovornjakov postale preteklost. Evropa še razmišlja, kdaj in kako, zgodilo naj bi se leta 2025 (kar zadeva tovornjake, sposobne avtonomne vožnje), Amerika pa je evropski tehnologiji na široko odprla vrata.

Dežela avtomobilskih priložnosti …

Podobna zgodba je tudi pri osebnih avtomobilih. V deželi priložnosti se prevoženi kilometri brez voznika bližajo milijonu, projektov je več in testi potekajo v realnem prometu.

Audi je na primer svojega samovozečega A7 poslal na preizkus v ZDA.

Fordov inženir nam je že pred časom povedal, da bodo na drugi strani Atlantika njihovi avtomobili prej parkirali brez voznika za volanom kot v Evropi, General Motorsov inženir pa nam je sistem klica na pomoč OnStar v Ženevi predstavil na podlagi izkušenj iz realnega prometa. Mimogrede, prav ta sitem bo na slovenskih cestah deloval šele prihodnje leto.

16.000-kilometrski supertestni maraton

Pot samovozečega tovornjaka na avtoceste v Nevadi pa inženirjem ni bila podarjena. Da so za svoj pametni tovornjak, ki je nastal na osnovi serijskega modela freightliner cascadia, dobili licenco, ki dovoljuje samostojno vožnjo v odprtem prometu, so morali oblastem predati vrsto rezultatov zahtevnih testiranj.

Med njimi izstopa tako imenovani supertestni maraton, v katerem je moral ta tovornjak na Daimlerjevi testni progi v Papenburgu v Nemčiji prevoziti več kot 16 tisoč kilometrov. Na teh so na preizkušnjo postavil prav vse njegove sisteme, vključno s kompleksnim radarskim sistemom kratkega in dolgega dosega, na osnovi katerega z aktivnim tempomatom (Adaptive cruise control) tovornjak sledi prometnemu toku ter pri tem samodejno pospešuje, zavira in po potrebi tudi ustavi in znova spelje.

Voznik volan avtopilotu lahko prepusti na avtocesti

Njegova tehnologija je plod projekta Mercedes-Benza, v katerem so se tehnologije avtonomne vožnje v praksi lotili že leta 2008, ko so začeli testirati radarske enote.

Sistem, vključno s krmilnim mehanizmom za ohranjanje smeri znotraj voznega pasu, je v Mercedesove tovornjake vgrajen od leta 2011.

Mercedes je v tem času na področju tehnologij, ki omogočajo avtonomno vožnjo, naredil tri milijone testnih kilometrov tako s tovornimi kot tudi osebnimi avtomobili.

Nas je na primer mercedes S tako rekoč sam že peljal od Vrhnike do Ljubljane.

Voznik volan avtopilotu lahko prepusti na avtocesti

Avtonomna vožnja je v tem trenutku prilagojena predvsem avtocestnemu okolju. Voznik vožnjo prepusti avtopilotu (Highway Pilot) na avtocesti. V vsakem trenutku pa lahko jasno nemudoma prevzame nadzor nad vozilom.

Sistem avtonomne vožnje je v celoti prilagojen vsem voznim pogojem na avtocesti ter vključuje tudi prilagajanje omejitvam hitrosti in počasnemu premikanju v primeru gneče zaradi prometnih konic.

Sistem je prilagojen tudi za prepoznavanje ekstremnih vremenskih razmer, večjih gradbenih oziroma vzdrževalnih cestnih del ter vseh preostalih razmer, ki bi zahtevale, da voznik prevzame volan in tovornjak varno popelje prek zahtevnejših odsekov

Nastopač brez primere

Glede podobe notranjosti in zunanjosti pri tem pametnem tovornjaku freightliner inspiration truck je bilo vodilo pogled v prihodnost. Nedvomno izstopa LED-osvetlitev, pa bivalna arhitektura notranjosti, ki je prilagojena vsem potrebam transportnega dolgoprogaša.

V smislu učinkovitosti so se oblikovalci in inženirji ukvarjali tudi s prepričljivejšo aerodinamiko.

Ne spreglejte