Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 6. 2016,
12.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

1

Natisni članek

Peugeot Citroën DS Automobiles električni avtomobili električna vozila Zelenii Avtomoto

Sobota, 4. 6. 2016, 12.55

6 let, 6 mesecev

Takšna bo bližnja zelena prihodnost avtomobilov koncerna PSA

Francoski koncern PSA do leta 2021 napoveduje 11 novih zelenih avtomobilov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

1

PSA: novi alternativni pogoni | Foto Peugeot

Foto: Peugeot

Kaže, da bo elektrifikacija osebnega prevoza resnična bližnja prihodnost avtomobilov. PSA, ki združuje znamke DS, Citroën in Peugeot, je pred kratkim predstavil svoje aktivnosti v tej smeri do leta 2021, ko bodo na ceste poslali 11 novih zelenih električnih in hibridnih modelov.

Temelj za nove avtomobile z alternativnimi pogoni sta dve platformi

PSA namerava vsakemu svojemu modelu nameniti po en alternativni pogon. Na fotografiji strukturna osnova za hibridni pogon. | Foto: Peugeot PSA namerava vsakemu svojemu modelu nameniti po en alternativni pogon. Na fotografiji strukturna osnova za hibridni pogon. Foto: Peugeot

PSA bo vse svoje tako ali drugače električno gnane avtomobile gradil na dveh platformah; prva (CMP, common modular platform) je čisto nova in razvita s kitajskim partnerjem Dongfeng, druga (EMP2, efficient modular platform) pa je še sveža, a poznana že od leta 2013, ko so na njeni osnovi predstavili modela peugeot 308 in citroën C4 picasso.

Platformi se glede na svojo namembnost razlikujeta na dva načina. Prvič, po velikosti: CMP bo namenjena manjšim avtomobilom od mestnih malčkov do kompaktnih športnih terencev, EMP2 pa srednje velikim in večjim avtomobilom, vključno (seveda) s športnimi terenci. In drugič, po pogonu: CMP bo gostila električne pogone, EMP2 pa hibridne.

PSA si je zastavil cilj, da do leta 2020 njihova vozila v povprečju v zrak spustijo le 91 gramov ogljikovega dioksida na kilometer. Tehniko očitno obvladujejo, saj je zadnjih deset let PSA vedno med prvimi tremi proizvajalci po izpustih svojih vozil, lani pa so bili s povprečjem 104,4 g CO2/km celo prvi. Za napredne pogone namenjajo polovico svojega proračuna, deležni pa jih bodo avtomobili vseh treh blagovnih znamk. | Foto: Peugeot PSA si je zastavil cilj, da do leta 2020 njihova vozila v povprečju v zrak spustijo le 91 gramov ogljikovega dioksida na kilometer. Tehniko očitno obvladujejo, saj je zadnjih deset let PSA vedno med prvimi tremi proizvajalci po izpustih svojih vozil, lani pa so bili s povprečjem 104,4 g CO2/km celo prvi. Za napredne pogone namenjajo polovico svojega proračuna, deležni pa jih bodo avtomobili vseh treh blagovnih znamk. Foto: Peugeot

Električna vozila: z do 450-kilometrskim dosegom

PSA: novi alternativni pogoni | Foto: Peugeot Foto: Peugeot

Nova platforma CMP naj bi bila domiselno zasnovana, med drugim naj bi pogonsko baterijo najnovejše litij-ionske tehnologije mase 300 kilogramov in prostornine 200 litrov, v kateri naj bi bilo shranjene 50 kilovatnih ur električne energije, postavili na dno avtomobila. Baterija bo lahko poganjala avtomobil do 450 kilometrov daleč, odvisno seveda od načina vožnje.

Obljubljajo tudi hitrejše polnjenje na domači vtičnici in (po zaslugi namestitve baterije) običajno velik prtljažnik. Novost je še toplotna črpalka (izmenjava toplote med zunanjim zrakom in hladilnim sredstvom), namenjena ogrevanju notranjosti vozila, ki naj bi prihranila za 50 kilometrov vožnje električne energije. Elektromobili bodo lahko gnani spredaj ali na vsa štiri kolesa, pri čemer bo v drugem primeru elektromotor tudi na zadnji premi.

Polnjenje elektromobilov: vsako minuto za 12 kilometrov vožnje

Shema električnega pogona.  | Foto: Peugeot Shema električnega pogona. Foto: Peugeot

Tudi elektromobili PSA bodo imeli dve možnosti polnjenja pogonske baterije. Serijsko polnjenje prek domače vtičnice bo potekalo s pomočjo polnilnika nove generacije (sedem kilovatov) in naj bi v uri in pol polnjenja zagotovilo do sto kilometrov dosega, povsem pa se bo baterija napolnila v osmih urah.

Druga možnost polnjenja bo bistveno hitrejša – poseben (doplačilni) domači polnilnik naj bi vsako minuto napolnil baterijo za 12 kilometrov dosega, v pol ure pa naj bi bila baterija napolnjena do 80 odstotkov. Za polnilni kabel bodo v prtljažniku pripravili posebno mesto.

Med pomembnimi prednostmi novih konstrukcij izpostavljajo tudi prostorsko neokrnjen prostor za potnike in (še posebej) prtljažnik. | Foto: Peugeot Med pomembnimi prednostmi novih konstrukcij izpostavljajo tudi prostorsko neokrnjen prostor za potnike in (še posebej) prtljažnik. Foto: Peugeot

Hibridna vozila: sprednji ali štirikolesni pogon

PSA se je očitno odločil spremeniti dozdajšnjo strategijo, saj za prihajajoče modele na platformi EMP2 napovedujejo priključne hibride z bencinskim (do zdaj z dizelskim!) motorjem. Pogonski sklop bo za spredaj gnane modele nameščen prečno, pri čemer bo elektromotor moči 80 kilovatov vgrajen v ohišje skupaj z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom. Bencinski motor bo zmogel od 110 do 150 kilovatov. Če bo šlo za štirikolesni pogon, bo 80-kilovaten elektromotor tudi na zadnji premi, 12 oziroma 13 kilovatnih ur zmogljiva baterija (120 oziroma 130 kilogramov) pa bo v obeh primerih na dnu avtomobila, a pomaknjena nekoliko proti zadnji premi. Skupne (sistemske) moči bo na koncu do 220 kilovatov, kar naj bi zagotavljalo izjemne vozne zmogljivosti, v primeru štirikolesnega pogona povsem primerljive s klasično gnanimi štirikolesnimi pogoni.

PSA napoveduje prvi električni in prvi hibridni model na trgu že leta 2019, vsega skupaj pa sedem novih hibridnih in štiri električne do leta 2021.  | Foto: Peugeot PSA napoveduje prvi električni in prvi hibridni model na trgu že leta 2019, vsega skupaj pa sedem novih hibridnih in štiri električne do leta 2021. Foto: Peugeot

Polnjenje priključnih hibridov: v manj kot 2,5 ure na hitri polnilnici

Vsi hibridi bodo priključni, kar pomeni, da jim bo mogoče baterijo polniti z vtičnice; na standardni domači vtičnici se bo baterija napolnila v 4,5 ure, na zunanji vtičnici (6,6 kilovata, zahtevana varovalka 32 amperov) pa v manj kot 2,5 ure. Za to pogonsko baterijo pravijo, da je po kapaciteti za do 30 odstotkov boljša od današnjih, med rešitvami za prihranek energije pa naštevajo izboljšave aerodinamike, robotizirane vhode za zrak, optimizacijo porabe energije in rekuperativno zaviranje. S tem naj bi dosegli do 60 kilometrov električnega dosega.

PSA napoveduje prvi električni in prvi hibridni model na trgu že leta 2019, vsega skupaj pa sedem novih hibridnih in štiri električne do leta 2021.

Vse novosti se bodo pojavile hkrati v Evropi in na (tudi) zanje zelo pomembnem kitajskem trgu. Prvi hibrid nove generacije (2019) naj bi bil znamke DS. | Foto: Peugeot Vse novosti se bodo pojavile hkrati v Evropi in na (tudi) zanje zelo pomembnem kitajskem trgu. Prvi hibrid nove generacije (2019) naj bi bil znamke DS. Foto: Peugeot

Napoved je vedno zavezujoča: od 2019 do 2021 štirje elektromobili in sedem hibridov

PSA si je zastavil cilj, da do leta 2020 njihova vozila v povprečju v zrak spustijo le 91 gramov ogljikovega dioksida na kilometer. Tehniko očitno obvladujejo, saj je zadnjih deset let PSA vedno med prvimi tremi proizvajalci po izpustih svojih vozil, lani pa so bili s povprečjem 104,4 g CO2/km celo prvi. Za napredne pogone namenjajo polovico svojega proračuna, deležni pa jih bodo avtomobili vseh treh blagovnih znamk.

PSA napoveduje prvi električni in prvi hibridni model na trgu že leta 2019, vsega skupaj pa sedem novih hibridnih in štiri električne do leta 2021. Vse novosti se bodo pojavile hkrati v Evropi in na (tudi) zanje zelo pomembnem kitajskem trgu. Prvi hibrid nove generacije (2019) naj bi bil znamke DS.

Ne spreglejte